LIDERI SRPSKE NAPREDNE STRANKE POSETILI RANjENE SRBE U KOSOVSKOJ MITROVICI
ZAJEDNO BRANIMO KOSOVO
Pravda, 30.09.2011.
Kosovska Mitrovica - Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i zamenik predsednika Aleksandar Vučić obišli su juče u Kosovskoj Mitrovici Srbe povređene u napadu Kfora na administrativnom prelazu Jarinje. Uprkos tome što su zatvoreni svi administrativni prelazi, delegacija SNS uspela je da se alternativnim putevima prebaci na Kosmet. Nikolić i Vučić su povređenim Srbima doneli poklone i poželeli im brz oporavak.
Kada sam video vojnika Kfora kako je uperio cev ka meni, mislio sam da neće da puca, ali pucao je - rekao je Mladen Alimpijević, jedan od povređenih.
Stevan Petronijević, takođe povređen, rekao je da je na Jarinju izgledalo kao da vojnici žele da ih pobiju.
Možda su to bili i prerušeni Šiptari. Izgledalo je kao da vežbaju gađanje na nama - ispričao je on. Lekari Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici potvrdili su da su svi ranjeni Srbi pogođeni bojevim mecima, a ne gumenim, kako to tvrde iz Kfora. Korišćeni su i rasprskavajući tzv. dum-dum meci. Svi ranjeni Srbi su pogođeni ili u leđa ili sa strane, što govori niko nije napadao vojnike Kfora, kako tvrde u Prištini.
Nikolić je rekao da napadi moraju da budu dokumentovani kako bi se pokazalo ko je kriv za pucnjavu. - Došli smo jer je bilo potrebno da posle tragedije koja se dogodila, i iza koje stoje Kfor i Euleks, pokažemo da smo uvek tu i da ćemo uvek biti uz narod - rekao je predsednik SNS.
Nikolić je poručio vlastima u Beogradu da ne treba sami da odlučuju o sudbini Srba na Kosovu, već da moraju da uključe celo društvo. - Spremni smo sve da učinimo da bismo pomogli, jer je ovo naša država i uvek će biti naša. Snažnom diplomatskom aktivnošću moramo sprečiti Kfor da puca na goloruk narod, jer oni ne predstavljaju opasnost po vojnike u tenkovima - rekao je Nikolić. Lider SNS je pozvao Srbe na severu Kosova da ostanu jedinstveni i da se ne dele stranački, a vlast u Beogradu da garantuje poštovanje Ustava Srbije.
Ako vlast razgovara mimo toga, to mora da raspravi sa narodom - rekao je on.
I Aleksandar Vučić je poželeo ranjenim Srbima brz oporavak i obećao da će ih ponovo posetiti. On je rekao i da se nada da će ih uskoro videti „u lepšoj, kućnoj atmosferi“. Funkcioneri SNS obišli su i Srbe na barikadama.
Rešenje u Moskvi i Vašingtonu
Predsednik SNS-a smatra da krizu na severu Kosova treba rešavati diplomatskom akcijom u trouglu Moskva-Vašington-Brisel. Nikolić je rekao da je ono što se za stolom dogovori sa Vašingtonom i Moskvom ostvarivo, a da su sve drugo prazne priče.
Treba razgovarati otvoreno, ali ne sa onima koji služe, nego sa onima koji odlučuju. Ovog časa, uglavnom o svemu odlučuje Amerika, ali ja mislim da Rusija ima veliku moć i uticaj, i da bi ono što dogovorimo sa Rusijom, a što nije suprotstavljeno interesima Srba i Albanaca, najverovatnije i SAD morale da podrže - rekao je on.