POBEDIĆU TADIĆA
Press, 29.06.2009
Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić ima sledeći plan: prvo da napravi lokalnu vlast u Zemunu i Voždovcu, i to uz pomoć stranaka vladajuće koalicije, a onda da na vanrednim izborima 2010. pobedi DS. U intervjuu za Press Nikolić kaže da je sam sebi zacrtao da u narednih godinu dana dođe na vlast.
- U vezi s formiranjem vlasti u beogradskim opštinama uspeli smo da ostvarimo saradnju sa DSS-om, dok je SRS otišao u samoizolaciju. PUPS i JS već su rekli da žele saradnju sa nama, a sa SPS-om ću razgovarati kada se Ivica Dačić vrati iz Moskve. Posle toga očekujem da formiramo vlast na ovim opštinama. Da ne bude zabune, principi zajedničkog delovanja SNS-a i DSS-a, kao što su referendum o NATO-u, statut Vojvodine i Kosovo, nisu tačka okupljanja za lokalnu vlast ni sa jednom drugom strankom. I DSS je prihvatio da i SPS može da bude u našoj koaliciji.
- Šta je vama važnije, vlast u Zemunu ili referendum o NATO-u, statut Vojvodine?
- Ovog časa najvažnije je da formiramo vlast u Zemunu i Voždovcu, jer smo stranku i osnovali da pobeđujemo i vršimo vlast. Prvo smo ponudili opoziciji, i taj deo posla je gotov. Sad nudimo savez strankama na vlasti i idemo do kraja jer nikome, osim možda SNS-u, ne odgovara ponavljanje izbora.
- Znači i DS-u?
- Neće biti potrebe, jer su ostale stranke iz koalicije sa DS-om shvatile da vlast mora da se formira.
- Da li je uslov DSS-a za saradnju bio da ih podržite u vezi NATO, Statusa Vojvodine...
- Ne! Ali ima li ijedne ozbiljne stranke u Srbiji koja nije saglasna oko tih principa? Oko koje tačke ne bi bio saglasan DS? Oko NATO-a? Oni su glasali da budemo vojno neutralni. Dalje, oko Vojvodine? Tadić je rekao da ovakav statut Vojvodine ne može da ide i da mora da bude u skladu sa Ustavom...
- Da li bi bio vaš nesupeh ukoliko ne napravite vlast u ovim opštinama?
- A zašto bi to bio naš neuspeh? Znajte, ponove li se izbori, SNS će imati toliko glasova da sam formira vlast! Pitanje je da li će oni kojima nudimo saradnju preći cenzus.
- Očekujete li vanredne izbore?
- Ubeđen sam da ćemo do polovine iduće godine morati da imamo vanredne parlamentarne izbore. Mislim da i Tadić čeka dve olakšice od EU da bi pristao na izbore.
- Postoji li neki rok koji ste zacrtali sebi...
- Da, sledeće godine...
- ... niste ni sačekali da završim pitanje...
- Znam šta hoćete da pitate!
- Da li ste postavili sebi neki rok u kome ćete doći na vlast, ili ćete da se povučete? Vi ste u nekim godinama...
- Hoćete da kažete u poznim političkim i životnim godinama. Ponoviću, SNS će sledeće godine doći na vlast.
- Veruje li da bi SNS danas, ulaskom u vlast, pomogao Srbiji da se izvuče iz krize?
- Ulaskom samo SNS-a u vlast ne bismo učinili ništa. Odgovornost treba da preuzmu i ostale stranke u parlamentu...
- Zašto ne tražite od Borisa Tadića da SNS uđe u vlast?
- Ne bih to nikad uradilo. Neka kusa ono što je skuvano...
- Ali, stalno govorite da vam je važan interes građana, a vidite da svi građani trpe...
- Vlast ima izbor, to su vanredni parlamentarni izbori.
- Da ste na vlasti, koje su to tri stvari koje biste uradili drugačije od aktuelne vlasti?
- Prvo, mora da se razgovara sa EU u vezi s odblokiranjem SSP-a, ili da mi prestanemo jednostrano da ga primenjujemo. Zbog SSP-a prihodi u budžetu su nam manji za 40 odsto. Dalje, ne možete da zamrznete plate, a pustite cene da divljaju. Treće, ne bih tražio finansijsku pomoć iz inostranstva, već investicije, da počnemo da radimo. I zabranio bih uvoz robe široke potrošnje koja samo odnosi devize iz zemlje, a ne znači ništa. I naravno, da počnemo ozbiljno da se bavimo poljoprivredom.
- Najviše kritikujete Mlađana Dinkića...
- To rade i drugi, naučili su od nas...
- ... ali ne kritikujete Borisa Tadića, a on je šef, a ne Dinkić?
- Ne mogu da kritikujem Tadića za greške Vlade. Formalno, on se iz toga izvukao...
- Zar premijer nije Tadićev izbor?
- Nije, premijera je izabrala Skupština. Tadića mogu da kritikujem za aroganciju koju ispoljava u političkom životu, za preuzimanje funkcija koje nisu u skladu sa Ustavom, za gušenje slobode medija i za Vladu koju je formirala njegova stranka, u kojoj se našlo mesto za svakoga ko želi da profitira na Srbiji. Mogu da ga kritikujem za neiskrenost u odnosu sa EU i neiskrenost prema građanima Srbije. Neprekidno nam govori da Kosovo nikada neće biti nezavisno, a sve se bojim da će jednog dana reći da „više ništa ne može da se učini“. To sam doživeo od Miloševića.
- Očekujete li socijalne nemire na jesen?
- Već danas svetski ekonomski stručnjaci najavljuju da će od jeseni kriza surovo da se obračuna sa malim državama nadalje. Čeka nas teško vreme...
- Da li ćete eventualne socijalne nemire iskoristiti za svoju politiku?
- Ne daj bože da dođe do socijalnih nemira, mada kad dva dana ne radi pruga prema Nišu, to jeste „socijalni nemir“. SNS neće organizovati socijalne proteste, niti ćemo im se kao političari pridruživali. Ali, iz socijalnih nemira neka nova vlast mora da se rodi.
- Hoćete li nam priznati koliko vam je Boris Tadić pomogao pri formiranju SNS-a?
- A ko to pravi stranku koja će da ga pobedi? Prvo, Tadić nije mogao da mi pomogne, jer nije znao da će Šešelj da se obračuna sa mnom i istera me iz stranke. Ali, Tadić se tada ponašao demokratskije nego danas, ponašao se onako kako ću se ja ponašati prema njemu.
- Na šta mislite?
- Mislim da je želeo normalnu srpsku političku scenu. On i ja smo pričali da bi za demokratiju u Srbiji bilo dobro da postoje dva bloka, jedan oko DS-a i drugi oko SNS-a...
- O tome ste razgovarali pre odlaska iz SRS-a?
- Ne, posle napuštanja radikala. Evo, pitajte Tadića ako mi je pomogao da napravim stranku zašto je gajio guju u nedrima! Ako je to uradio, onda je on loš političar i onda treba da ga smene u DS-u! Neka ga smene oni koji s tim nisu saglasni.
- Kažu i da nema neke velike razlike između SNS i SRS?
- To govore oni koji su uplašeni što više nikada u kampanji neće moći da kažu „mi smo jedini koji možemo da vas uvedemo u EU“! I što više niko iz EU neće reći „ne sme da pobedi Tomislav Nikolić“.
- Najavili ste da će se još neki poslanici pridružiti SNS u Skupštini. Na koga ste mislili?
- To je tačno, ali nisam rekao na koga mislim.
- Iz kojih su oni stranaka?
- Iz različitih stranaka.
- Vladajućih?
- Pa... postoji.
- Iz koje?
- Kod mene u Šumadiji na ovakvo pitanje odgovaraju „zini da ti kažem“. Hajde da sačekamo te ljude... Ne otimam nijednog poslanika, sami dolaze...
Položio bih venac žrtvama u Srebrenici
- Da li ste za SSP sa EU?
- Da. I za ukidanje viza.
- Da li biste izručili Ratka Mladića?
- To pitanje mora da bude rešeno do kraja godine, tako je obećao Tadić...
- Da ili ne?
- Vi pitate mene da li ću ja da izručim Mladića, a ja pitam Tadića da li je Mladić u Srbiji. Ako nije, nemojte to da me pitate.
- Kad sledeće godine, kako najavljujete, dođete na vlast, a Mladić ne bude izručen, da li ćete ga uhapsiti?
- Tadić to duguje Srbiji, on je rekao da do kraja ove godine završavamo saradnju s Hagom. Neka je završi! Znači, ili Mladića nema, pa neću morati da ga tražim, ili je tu, pa Tadić da ga izruči do kraja godine. Da sam rekao da ću na vlast doći do kraja godine, onda biste imali pravo da mi postavite to pitanje.
- A ulazak u NATO?
- Lično sam protiv, jer nas to svađa sa Ruskom Federacijom, ali saglasan sam da to pitanje prepustimo građanima Srbije.
- Da li biste položili venac muslimanskim žrtvama u Srebrenici?
- Što da ne! Ali mi se ne bi desilo kao Borisu Tadiću da se posle toga ne poklonim srpskim žrtvama u Bratuncu.
- Da li biste se izvinili Hrvatima i Bošnjacima za zločine koje su počinili Srbi?
- Ne. Ja nisam onaj ko propagira zločin ili ga ne osuđuje, a to da se izvinjavam za zločine koje je počinio moj narod, ne postoji to.
Nikolići glavni finansijeri naprednjaka
- Šta radi vaša supruga Dragica?
- Radi u jednoj privatnoj firmi.
- Kolika su primanja vaših sinova?
- Mlađi sin ima oko 100.000 dinara kad posao ide dobro, a stariji, posle dva-tri smanjenja plate ima oko 60.000...
- A odakle onda vašoj supruzi i sinovima po 4.000 evra da finansiraju SNS?
- Ja sam im dao novac! Sve što imam u životu uložio sam u SNS...
- Vi mislite da će građani poverovati da samo Nikolići, Vučići i još nekoliko vaših funkcionera finansiraju SNS?
- A ko će drugi? Niko od biznismena ne daje nama novac, jer ne sme.
- Koliki su mesečni troškovi SNS-a?
- Nešto više od 700.000 dinara.
Stvarno se selim sledeće godine
- Još 25. maja 2007. obećali ste da ćete se iseliti iz ulice Zorana Đinđića. U avgustu iste godine rekli ste da se selite za godinu dana...
- Evo, sad vam kažem da ću se sledeće godine preseliti. Zemlja je upala u ekonomsku krizu i trenutno niti mogu da prodam niti da kupim stan. Sačekajte još godinu dana.
- Da li još dobijate pretnje od Vojislava Šešelja?
- Pretnje? Nije dobro pitanje, bolje je da li se osećam ugroženim, jer pretnje nisam ni dobijao, već sam znao da sam ugrožen. Isto je i danas.
- Šta je istina o velikom sefu Vojislava Šešelja?
- Ne znam ništa o tome.
- Da li ste se kupali u njegovom bazenu u Batajnici?
- Jesam. To je prvi i jedini privatni bazen u kome sam se u životu okupao i nije bila slana voda kao što su pričali.
Tadićevih milijardu evra
Kako ocenjujete to što je srpska javnost od ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina saznala da je predsednik Boris Tadić tražio milijardu evra od Rusije?
- Grubo je to rečeno, jer ako je zaista bilo ko tražio milijardu evra, onda se to ne iznosi tako grubo u javnost. Neprijatno je i to da novac od druge države traži predsednik, a ne Vlada. Ali, ono što naročito zabrinjava jeste šta smo mi ponudili zauzvrat. Da li je Tadić tražio od Rusije kredit, ili će Srbija nešto da im proda? Da nije u pitanju možda, deo u "Telekomu" ili EPS-u? Ne znam, jer ne mogu da zamislim da već devet godina vlade u Srbiji opstaju samo na tome da se zaduže i da prodaju. A šta će više da prodaju? Nema proizvodnje, nema punjenja budžeta iz proizvodnje, a kad građani na jesen počnu da kupuju samo hleb i mleko, odakle će da se napuni budžet od 720 milijardi.
Sad je sve u mojim rukama
Šta se kod vas lično i politički promenilo otkad ste napustili radikale?
- Sam sa pomešanim osećanjem otišao sam iz SRS. U prvo vreme osećao sam se jako tužno, ali to je stanje u kome sam bio i poslednjih meseci u toj stranci kada su otvoreno počeli da se obračunavaju sa mnom, čak i sa skupštinske govornice. Kad sam video šta sve moraju da urade da bi se sa mnom obračunali moji dojučerašnji prijatelji, onda sam otišao i osetio ogromno olakšanje. Politički sam potpuno miran i sada mogu da nastavljam da razvijam sve ono što sam radio u poslednjih šest godina. Ne strepim da bih na različite načine moga da budem zaustavljen, da me pozove Vojislav Šešelj i kaže "ne može", da na mitingu neko od mojih saradnika izađe i govori potpuno obrnuto od onoga što smo dogovorili, i to po nalogu Vojislava Šešelja, ili da Šešelj da neku izjavu s kojom potpuno zaustavi stranku. Sada svoj život imam u svojim rukama i sudbinu stranke koju vodim uglavnom držim u svojim rukama.
Ne vraćam mandate radikalima
Zašto ne vratite mandate u Skupštini?
- Kome da vratim?
Onome ko je i osvojio mandate.
- A ko ih je osvojio?
Srpska radikalna stranka.
- Nije SRS osvojio mandat nego ja! Evo, sad mene nema, pa je li osvajaju mandate? Kako se zove taj koji je zadužio moj mandat?
Vi jeste osvojili mandat, ali ste bili na listi radikala. Da nije bilo SRS, ni vi ne biste osvojili mandat?
- Da nije bilo mene, SRS ne bi osvojio toliko mandata. Druga stvar, sedam-osam puta se takmičimo otvoreno i demokratski: SRS dr Vojislav Šešelj i SNS Tomislav Nikolić. A rezultat, drastična razlika.