ИНТЕРВЈУ ПОТПРЕДСЕДНИЦА СНС ЈОРГОВАНКА ТАБАКОВИЋ
НЕ ЧИТАМ ШЕШЕЉА
Дневник, 15.06.2010
Не верујем у приче власти да ће кренути у преиспитивање како је ко стекао богатство. Јер, ако већ две године имате власт као коалиција, ако сте председник Србије већ у петој години, а сад сад сте се сетили да неко није платио порез држави, него на неком не знам којем острву, онда је у то тешко поверовати. Просто је невероватно је да неко и даље покушава да маркетингом победи стварност, што је просто немогуће, оцењује за “Дневник” потпредседница СНС Јоргованка Табаковић, замољена да прокоментарише критике које је председник Борис Тадић изнео на рачун оних који су се “непримерено обогатили”.
Она се пита “како то да Тадић говори о тајкунима, а треба само да се осврне око себе и види своје прве сараднике”.
Али, и вашу странку оптужују да је финансирају тајкуни, па да зато критикујете овакве акције?
Људи воље да се забаљају оним што им је недоступно, а то је тајна како неко стиче новац и како га је зарадио и према томе имају необично поштовање. Што се тиче СНС ми фунционишемо са оним што зарађујемо и од оног што имамо улажући пре свега оно највредније - а то је своје време, знање, памет и искуство.
Значи, ми немамо плаћене функционере. Неки од наших симпатизера помогну, плате овог, или оног ко се стално јавља на телефон, али ми уопште немамо плаћену страначку инфраструктуру за коју је потребно уложити много новца. Нека изволе и нека причају. Могу само да кажем : “заклела се земља рају да се тајне све одају”. Пре, или касније то ће бити доступно јавности. Најпоштеније је направити такав закон о финансирању политичких странака, да нема потребе да се лаже, или закон изиграва. А, ко је био у прилици да у последњих 10 година направи закон о финансирању политч ких странака? Па где год је тај извор легалан, па одмерен према начину како се кампање спроводе, тај нема потребе ни за каквим тајним финансирањем. Из хапшења господина Кнежевића могло је да се види да је то наводно финаснирање странака служило богаћењу појединаца у врховима партија. То је разлог због којег се треба залагати са институционално финансирање странака, где се мора сваки трошак приказати као пандан извору финансирања, а не да појединци по принципу “пола пије пола шарцу даје” узимају за странку, а стављају себи у џепове.
Последњих дана читају се Шешељеве књиге и објављује да је Карић пре петнаестак година купио Томиславу Николићу аутомобил...
Механизми подметања информација и форсирања одређеног дела опозиције су Милошевићево достигнуће, које се на врло вешт начин и данас примењује. Било би много реалније да се осврнемо шта се данас дешава око нас, ко вози какве џипове.. Та прича да се бавимо темама из историје, “хлеба и игара”, одавно је “оправдан” историјски метод да не би грађани видели шта је одговорност текуће власти. А ја отварам основно и врло интересантно питање колико се новца из бруто друштвеног производа троши на сакривање интересантних тајни у овом друштву. Док читамо Шешељеве књиге питање је шта сакривамо и колико грађани плаћају сакривање врло интересантних личних и државних тајни.
На какве тајне мислите?
Разумеће они који се у овоме препознају.
Читате ли ви Шешељеве књиге?
Не читам их. Читам закон о НБС, о комуникацијама, о приватизацији Телекома, уставне пресуде везане за рад РАТЕЛ-а и НБС... заиста физички не могу да се бавим мање важним стварима.
А кад имам времена да поред скупштинског материјала читам, онда читам нешто лепше од Шешељевих књига – Рилкеова писма Лу Андреас Саломи, зато што ми то блажи душу.