ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ: ПРИЗНАЊЕ КОСОВА НИЈЕ УСЛОВ ЗА ЕУ
Пресс, 20.07.2010
БЕОГРАД - Лидер СНС-а Томислав Николић изјавио је за Пресс да је са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом у Бриселу разговарао о прикључивању Србије Унији, питању Косова и коалицији са ДС-ом.
- ЕУ нема нових услова за Србију, тако да је очигледно да Влада Србије не испуњава захтеве довољно брзо. Добио сам конкретан одговор да признавање Косова није услов за прикључивање ЕУ и да од нас ништа ново не траже. Из свега сам закључио да постоје субјективни и објективни разлози зашто идемо споро. Објективни разлог је окончање сарадње с Трибуналом, а субјективни, што сам и изнео европском комесару, заустављена демократизација, угушена слобода у медијима, упетљаност разних у организовани криминал, корупција као професија - каже Николић.
Он додаје да је са Филеом разговарао о актуелној и будућој политичкој ситуацији у Србији.
- Рекао сам им да смо по последњим истраживањима јавног мнења испред ДС-а, а питали су ме и о коалицији са ДС-ом, као две проевропске странке, после избора. Одговорио сам да то није могуће, јер би власт ДС-а и СНС-а била без опозиције, што није добро. На крају ме је питао зашто СНС као проевропска странка не гласа за проевропске законе? Одговорио сам да је у Србији пракса да опозиција буде против, иначе се не третира као опозиција - каже Николић.
Он је додао да очекује да изјава ЕУ после мишљења Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова буде „балансирана“ и да ће и власти у Београду и Албанце да наведе „да размисле о томе колико далеко могу да иду и шта да траже“.
- Београд би после мишљења МСП требало да започну директне разговоре са представницима привремених институција на Косову, али и да се обрати и Савету безбедности и Генералној скупштини УН - рекао је Николић.
Лидер СНС-а рекао је да „Србија не може без ЕУ да крене напред“, али да власт у Београду то не схвата у довољној мери.
Ангела Филоте, портпарол Штефана Филеа, изјавила је за Пресс да је састанак са Томиславом Николићем био „незваничан“.
- Теме састанка су биле односи Србије и Европске уније, и то је један од састанака какве европски званичници имају са лидерима опозиционих странака многих држава - рекла је Филоте.
С друге стране, Николић каже да је састанак био званичан.
- Не, ја и господин Филе смо одрасли заједно, играли смо лопте код мене у Крагујевцу и свратио сам до њега да се присећамо тих дана. Какав је састанак, ако смо негде званично најављени, ако присуствују његов заменик шефа кабинета и два сарадника из Швајцарске - каже Николић.