Томислав Николић - 02.02.2011.

Свесни смо колико је лоша ситуација у земљи. Ми кажемо да одговорни за то морају да оду са власти, да је сада право време да изађемо на изборе, да је можда последњи час да Србију спашавамо, да је подигнемо, да је усправимо, да је начинимо поносном као што је била некада, да свако буде на свом месту, сељаци на њиви, криминалци у затвору, а политичари од ових промена које ми наговештавамо да много озбиљније размишљају о држави и народу, да о томе брину баш као што брину о својој породици. Треба да схвати политичка елита да је њихова велика породица цела Србија.

Имали смо некаквих проблема око организације скупа, ми их још увек очекујемо, али надамо се да ће ваше присуство помоћи да то све протекне како треба. Наш Градски одбор из Новог Сада уговорио је са „Железницама Србије“ један воз којим би се око 800 грађана који желе да присуствују митингу превезло до Београда и вратило назад. Извршили су уплату, а онда су обавештени да вучна кола нису исправна, да је у Србији велики мраз и да тај воз, нажалост, неће моћи да крене из Новог Сада и да се врати, па ето, на време их обавештавају како не би било неких негативних последица. Снаћи ћемо се ми, превешћемо ми људе, али то су Железнице Србије, нису то железнице ДС-а, нису то железнице коалиционих партнера ДС-а. Та Железница послује са губитком, њој је овакав посао одличан посао, да превезе људе и да их врати и то им је једина дужност, па да смо пошли на свадбу требали би да нам дају воз, а ми полазимо да извршимо један велики задатак.

Биће много присутних, ја вас позивам да на време заузмете своја места. Како сад стоје ствари биће много више грађана него што смо и ми мислили. Ми смо потпуно спремни да све грађане прихватимо, да им пренесемо своје поруке, да они пренесу своје поруке даље, да се овај наш вапај да Србија буде слободна земља пренесе у свако село, у сваку кућу у Србији и да овај наш одлучни глас стигне до ушију оних који су на власти. И други народи у свету не трпе диктатуру, и други народи у свету мењају своје власти кад им се то омогући на изборима. Неки други народи то раде на други начин, неке друге политичке странке у Србији до сада би већ изазвале немир. Данас су на власти па са позиције власти изазивају немир. Од нас не очекујте да изазовемо немире, од нас не очекујте да понављамо нешто што је ДОС или пре њега опозиција радила у Београду и шире у Србији. То једноставно нисмо ми, нама треба цео Београд, нама треба цела Србија, нама треба сваки грађанин и ми смо потребни и Београду и Србији и сваком грађанину. Ми смо део ове Србије и тражимо да коначно утврдимо има ли ова власт и даље поверење грађана Србије или не. Потпуно смо спремни за митинг, потпуно спремни да га обезбедимо да протекне у најбољем могућем реду. Мислим да је велики део државног апарата свестан тога да то мора да протекне у најбољем реду. Једино се још копрцају и буне поједини политичари, али на сву срећу од њих то и не зависи. Како ће овај митинг протећи не зависи од политичара који би желели да се нешто лоше деси, зависи од политичара који би желели да то прође мирно и тако ће и да буде, зависи од полиције која жели да то прође мирно и тако ће и да буде.Видећете митинг на коме ће учесници и полиција, чини ми се први пут од како постоји вишестраначка Србија, да сарађују на томе да митинг буде организован како треба, да буде спроведен како треба и да се грађани мирно разиђу онако како то у Србији и треба. Ако имате неко питање, изволите!

Новинар: Јуче сте позвали новинаре да дођу овде у странку, а после сат времена је објављена ваша изјава у којој најављујете да ако Влада не испуни ваше захтеве у року од два месеца онда ћете блокирати Београд, што то нисте рекли нама, него накнадно?
Томислав Николић: То је извучено из интервјуа, зато што ме ви јуче нисте питали шта ће да буде после та два месеца, а новинар ме је питао па сам одговорио, ево и сада ћу вама да кажем. Ако вам наговештавам да ћемо организовати нови скуп за који ћемо унапред рећи да нећемо да се разилазимо док не испуне наше захтеве, за који вам сада кажемо да ће бити апсолутно миран и да ћемо да седимо 15 или 20 дана, то значи да у једном великом делу Београда више неће бити саобраћаја и то је центар Београда. Није то насиље, јуче су то урадили таксисти па то није насиље. Уосталом, свако има право да искаже своје незадовољство, ми ћемо своје незадовољство да искажемо тако што ћемо да седимо  на свим улицама у центру
Београда. Ако мислите да ће моћи да иде саобраћај поред нас који седимо по улицама, ја мислим да неће моћи, кад првог згазе, готово је. Извините што ме нисте питали јуче.

Новинар: Али, знали сте?
Томислав Николић. Па знали сте и ви, ако кажем да нећемо да се разилазимо, знали сте да је то заустављање свега. Изволите.

Новинар: Који то политичари у околини не би волели да вам митинг прође мирно?
Томислав Николић: Па мислим на политичаре на власти, мислим на политичаре из ДС који се оглашавају у јавности.

Новинар: Можете ли навести по имену и презимену?
Томислав Николић: Па ево јуче задужени коментатор свих поступака СНС је госпођа Јелена Триван и она је рекла да ми позивамо на насиље. Шта је имам да причам са Јеленом Триван, што се Борис Тадић не огласи, што се Мирко Цветковић не огласи, што он не каже да је то позив на насиље. Позив на насиље – митинг! Па шта је средство опозиције у тренутку када сте под потпуном блокадом медија које види цела Србија. Које је то друго средство опозиције? У тренутку када у скупштини имате времена минут да изговорите нешто, па ако се ни то не свиди председнику скупштине одузима вам реч. Које је друго средство опозиције? Митинг, јавни скуп, трибина, интервју, емисије на телевизијама где сте ви видели последњи пут неког нашег члана у тим емисијама на телевизији, а све се организује да би се коментарисало оно што ради СНС!
Значи ако треба да и госпођи Триван у очи кажемо да ми нисмо спремни да произведемо насиље, али да нисмо спремни да неко над нама произведе насиље, ево ја позивам вас да дођете у просторије СНС да видите како теку припреме. Знате колико ће породица доћи масовно на тај наш скуп?! Онај ко води породицу, ко води своју децу тај не мисли да прави насиље. Не, њима је насиље у глави. Они знају да су тако правили митинг, они знају да су се тако понашали кад су узимали власт. Нису имали стрпљење, нису имали живаца, нису хтели да чекају изборе и добијали су ванредне изборе кад год су хтели. Слободан Милошевић оцењен као диктатор, а само једна његова влада је издржала цео мандат, све остале су имале ванаредне парламентарне изборе и сам је ишао на ванредне председничке изборе. То заборављају нови политичари каква је била диктатура, они кажу да је ово демократија. Па добро, ако је демократија пустите нас да радимо свој посао. Наш посао је да победимо власт, наш посао је да дође до промене власти. То је посао опозиције, наша средства су потпуно демократска, законска, легална, наше средство није насиље, над нама је примењивано насиље и над нама медији примењују тортуру и насиље. Ми смо ти лоши и негативни момци у свим медијима. Изволите.

Новинар. Осим ваших партнера са којима сте недавно потписали уговор о политичкој сарадњи хоће ли бити још неког из других политичких партија и да ли ће бити јавних личности на митингу?
Томислав Николић. Да, познатих личности ће бити. Можда ће неко желети и да се обрати скупу, а других политичких странака неће бити, не постоје више друге политичке странке. Ово је блок који је решио да се избори за ванредне парламентарне изборе, нудили смо осталима да учествују у томе, нудили да нам помогну, одбили су сарадњу, они ће на неки свој начин.

Новинар: Може ли нешто детаљније о скупу у суботу, да ли је планирана шетња после митинга, колико ће да траје.?
ТомиславНиколић: Шетња није планирана, шетња неће бити, могло би да се каже да је то скривена жеља да се нешто деси, а прошли пут у странци у којој смо организовали такав скуп, шетња је искоришћења као директан повод за напад на полицију у коме је један учесник шетње изгубио живот и никад није расветљено шта се десило. Дакле, шетње неће бити, а мислим да сат и петнаест, сат и двадесет минита, да скуп неће да траје дуже. Ми смо полицији рекли да ћемо заузети простор од 10-16 часова. Хвала вам најлепше.