Радомир Николић: Нови талас промена у одборима

Прошло је скоро годину дана од кад је распуштено готово 30 градских и општинских одбора СНС широм Србије, а затим су у тим местима успостављена и повереништва. На питање колико је, из данашње перспективе, то била добра одлука, Радомир Николић, председник Извршног одбора СНС, овако одговара:

... Први задатак Извршног одбора, који је у актелном саставу почео са радом у фебруару 2013. Године, био је да се утврди стање у одборима широм земље и да се квалитативно унапреди њихов рад. Озбиљном анализом рада и ранијих изборних резултата, дошли смо до закључка да је неопходно направити озбиљне резове у Странци. Распуштени су одбори и именована нова руководства. Неки од именованих су у то време били новајлије у Српској напредној странци. Пружили смо им шансу, а они су је искористили на прави начин.

 

* Какав је био изборни резултат  СНС у овим местима (Јагодина, Ужице, Смедерево, Пирот, Ваљево, Шабац, Чачак, Сјеница, Жабари, Лучани, Ћуприја, Свилајнац, Блаце, Димитровград, Коцељева, Суботица, Кикинда, Мионица, Рековац, Кнић, Пећинци, Сомбор, Горњи Милановац, Зајечар, Кладово, Ириг, Житиште, Врање)?

... Резултати које су остварили на парламентарним изборима показују да је одлука о распуштању одбора била добра, а да су нова руководства оправдала поверење које им је указано. У свим одборима видљив је помак у организационом смислу, а изборни резултати то и потврђују. Два од три најбоља резултата у Србији остварили су управо реконструисани одбори. Резултат или раст изборног резултата, у односу на 2012. годину, у свим овим одборима виши је од републичког просека.

 

* Да ли бисте посебно издвојили неке људе и одборе који су, својим радом и залагањем, допринели високом резултату СНС на парламентарним изборима?

... Намерно нећу да поменем имена тих одбора. Опростиће ми, немогуће је да некога не пропустим. Сви знају за њихов успех, а ја не желим да издвајам било који одбор, или било чије име. За успех су заслужни сви – од председника Странке, до активиста који су спроводили теренску кампању. Готово сви су вредно и напорно радили. Они који нису препознали озбиљност ситуације, у којој се Странка нашла на последњим изборима, и резултат су, у својим срединама, препустили искључиво раду председника Странке, трпеће политичке последице.

 

* Најављивали сте и анализање рада осталих одбора СНС. Да ли је то следећи корак у Вашем раду?

... У појединим општинама републички рејтинг Странке појачан је добрим радом у локалној власти или јаком страначком инфраструктуром. Нажалост, има и другачијих примера. Лоша организација, у појединим одборима, угрозила је републички резултат. Ово више никада неће да се догоди у Српској напредној странци. Извршни одбор је, у сарадњи са шефовима окружних изборних штабова, анализирао рад у изборној кампањи и стање у свим одборима. На овим изборима показало се ко озбиљно доприноси Странци, а чије могућности је Странка превазишла. Чека нас нови талас промена у одборима широм земље. Очекујем да ће овај процес бити завршен до краја маја, и представљаће увод у припреме Странке за локалне изборе, који нас чекају 2016. године. Поред овога, ради се и на модернизовању и стандардизацији процеса рада у Странци, обучавању кадрова за спровођење страначких активности, јачању веза међу локалним самоуправама, у којима је СНС на власти, ради размене искустава и унапређења рада, јачању веза локалних самоуправа са извршном и законодавном влашћу, појачавању контроле и анализе рада функционера...

 

* Докле се стигло са најавама смене неких градоначелника, председника општина и директора јавних предузећа из редова СНС?

... У овај процес ушли смо пред крај 2013. године. Било је то прво јавно преиспитивање рада сопствених кадрова, које је једна странка у Србији спровела. Ефекат је бољи од очекиваног, иако посао, морам да будем искрен, није спроведен до краја. Није ни било потребе. Многе је и помисао да ће бити смењени, тргла из летаргије. Схватили су озбиљност ситуације и почели много озбиљније да раде. Сама одлука донета је у време када су општине усвајале буџете и планове рада јавних предузећа за 2014. годину. У Ужицу је, због проблема са водоснабдевањем, уведено ванредно стање. Са оставком градоначелника пало би и Градско веће, што је могло да доведе до тога да се криза продужи. Неинсистирањем на хитном спровођењу одлука врха Странке, показали смо одговорност према заједници. У међувремену, највећи број функционера поднео је оставке, или изашао из локалних власти, како је било и наложено. Са праксом анализе рада функционера наставићемо и даље. Показала се добром. Уозбиљује људе и подиже ниво одговорности.