Вести

Стефановић: Ухапсили смо Милићева и искоренићемо корупцију у полицији

Министар српске полиције и потпредседник СНС-а за наш портал отворено и без устручавања говори о свим темама, као што је хапшење Марка Милићева и проналажења аутомобила убице, случај Космајац, безбедносни ризици по Србију, као и о неопходности модернизације саобраћајне полиције.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић, посетио је редакцију Телеграфа и у првом интервјуу након хапшења Марка Милићева, осумњиченог за убиство Луке Јовановића “без длаке на језику” отворено говорио о случају “кантримен”, модернизацији саобраћајне полиције, безбедносним претњама по Србију, као и када ће бити ухапшен Драгослав Космајац.

Министар Стефановић каже да су потребна већа средства за полицију како би се она што боље опремила за све послове који су пред њом, јер, како истиче, то је неопходно зарад свих и посебно ради безбедности наше деце!

Стефановић није могао да сакрије задовољство хапшењем Милићева и на самом почетку разговора истакао да полиција испуњава обећања и да су ухапшени осумњичени за убиство Тијане Јурић и Луке Јовановића.

 

- Жао ми је што су многи који су тада говорили да га никада нећемо ухватити, да га нећемо наћи, измишљали су разне приче у међувремену, а сада ћуте када се показало тачно и истинито све оно што смо рекли. Од Дарка Шарића до Марка Милићева, ухапсили смо сваког криминалца који је починио тешко кривично дело у овој земљи. Наставићемо тако да радимо и за полицију неће бити нерешивих случајева.

 

* Прве Ваше изјаве приликом постављања на место министра српске полиције биле су да ћете кренути у озбиљну бробу против корупције и криминала у самој полицији, докле се стигло у тој борби и колико смо ближи томе да кажемо нема више те пошасти у полицији?

Не могу да кажем тачан датум када у српској полициј више неће бити корупције и криминала, али свакодневно радимо на њиховом сузбијању. И пре неколико дана ухапсили смо једног нашег припадника приликом заплене веће количине марихуане. Исти случај је био и приликом хапшења кријумчара цигарета где је један полицајац својим присуством покривао шверц цигарета без маркице. Не бежим од тога да у полицији има људи који прикривају риминалаце, али наш одговор је да такве људе хапсимо. Нема висе прикривања ствари, нико се неће сакрити иза полицијске значке . Чинимо све да покажемо свима да то што је неко полицајац није прилика да се обогати, већ да часно служи свом народу у очувању реда у држави.

 

* Медији су доста писали о великом броју полицијских функционера који не долазе на посао или се појаве с времена на време, а примају велике плате, као и да се поједине секретарице возе службеним аутомобилима, да ли је било свега тога и да ли се тим појавама коначно стало на пут?

Дешавало се да су многи функционери у полицији доживљавали свој положај као место где могу да возе добар ауто, да не брину о томе колико троше горива, а да се притом не убијају од посла, што говоре и лоши резултати у претходном периоду. Ми смо зато донели мере ће те појаве искоренити. Тако, рецимо, на лично задужење могу се добити возила само до 2.000 кубика, ограничили смо количину горива која може да се потроши и уз све то захтевали смо резултате. Многе јединице у МУП-у су то озбиљно схватиле, резултати се побољшавају, а трошкови се смањују. То је тај прави однос који ће донети ефикаснији систем. Морам да кажем да је било и оних који су то јако тешко прихватили. Ипак, данас имамо много бољу ситуацију него што је то била пре четири месеца, али то нису још они стандарди које желимо да постгнемо до краја године. У сваком случају нема више одласка на море службеним аутомобилима и вожње жена по пијацама.

 

* Полиција се показала као веома способна у решавању најтежих кривични дела и јавност све више има поверења у МУП, како то коментаришете?

Изузетно ми је драго што се показало да људи могу да имају више поверења у полицију него у претходном периоду. Једноставно било је људи и у самој полицији који су престали да верују да ће се било шта променити и сходно томе резултати рада МУП-а били су лоши. Ипак, искреним променама, разговором с људима, жељом да урадимо нешто покренули смо ствари и вратили веру људи у полицију. На случајевима Тијане Јурић и Луке Јовановића лично сам се уверио да у полицији постоје професионалци који су уз минимално доказа, огромним напором и радом, за релативно кратко време успели да пронађу убице и да данас имамо све спремно за озбиљне судске процесе. Због свега тога се трудим, да управо такве људе, праве стручњаке извучем из сенке, да их пустим да раде свој посао како би сви грађани могли да кажу да се данас осећају безбедно у својој земљи.

 

* Докле се стигло са случајом “кантримен”, очекујете ли да ће аутомобил с којим је убијен Лука Јовановић бити убрзо пронађен?

Понављам, захављујући доброј истрази ми сада у случају Милићева имамо све спремно за судски процесс, да докажемо кривицу и без пронађеног аутомобила. Поред Марка Милићева, једини човек који зна где је “кантримен” је његов кум, али он није желео да открије те детаље. Видећемо сада када смо ухапсили возача да ли ће он рећи где је возило, али још једном истичем да и без “кантримена” полиција има довољно доказа. Јер нема сумње да је он починиоц кривичног дела убиства Луке Јовановића.

 

* Као што је најављивано Дарко Шарић је ухапшен, како ствари стоје са хапшењем још једног нарко боса Космајца?

За Космајцем још увек нисмо поднели кривичну пријаву и за њим није расписана потерница. Почетком наредне недеље завршавамо прву фазу истраге, када ћемо моћи да сагледамо боље ситуацију и одредимо наше даље кораке. Врло сам опрезан када говорим о подизању кривичне пријаве против неког лица јер смо увели праксу у полицији да то чинимо тек када имамо довољно доказа са којима можемо на суд. Због тога на овом предмету, као и на свим осталим постоји заједнички рад полиције и тужилаштва, како не би дошли у ситуацију да подигнемо оптужницу која би после могла бити оборена. Због свега тога опрезно говорим и о случају Космајац.

 

* Да ли сте задовољни како тече борба против наркоманије у Србији, због чега је смењена скоро цела врхушка полиције?

Морам да кажем да и даље нисам у потпуности задовољан борбом против наркоманије у Србији, иако су резултати на том пољу из дана у дан све бољи. И то својим сарадницима стално говорим. Борба против наркоманије један је од приоритета МУП-а и све станице полиције су добиле задатак да на свом терену ову борбу гурају до краја. То нам је приоритет, а сви они полицајци који буду ухваћени да помажу криминалцима биће најстроијже кажњени. Верујем да ћемо до краја године постићи још значајније резултате на том пољу.

 

* Тражили сте хитан састанак са представницима КФОР-а, а по питању албанских шумокрадица који су на нашој територији убили српског жандарма Синђелића, шта ћете конкретно захтевати од њих?

Ми смо тражили хитан састанак и очекујем одговор о времену састанка, надам се већ ове недеље. Тражимо од КФОР-а и ЕУЛЕКС-а само оно што је у њиховој обавези Кумановским споразумом и Резолуцијом 1244 УН, а то је да ураде свој део посла у њиховом делу копнене зоне безбедности. Србија очекује да људи који се налазе са наше стране, да могу мирно да живе, да се крећу и да се осећају сигурно, а не да имамо сталну терористичку претњу. Јер било да неко упадне у вашу територију да вам убије војника, полицајца или да сече шуму то је терористички акт. С обзиром да ово није први случај упадања шумокрадица са аутоматским пушкама код нас, први такав напад имали смо 2011. године, то доказује да КФОР и ЕУЛЕКС не раде довољно добро свој посао. Због тога тражимо од њих да максимално озбиљно приступе овом проблему, да открију убицу Стевана Синђелића и да га изведу пред лице правде.

 

* Постоји ли опасност за Србију од све веће појаве екстремизма на југу Србије?

Постоје безбедносни изазови свакако. Ми ћемо због свега тога појачати број припадника Жандармерије у Копненој зони безбедности које ћемо, што је могуће боље, припремити како би били сто одсто спремни да одговоре на све изазове. Наравно у свему томе је присутан велики обавештајни и полицијски рад на терену. У сталном смо контакту и са представницима других страних служби, пре свега због људи који су отишли да ратују у Сирију или Ирак и чији се повратак очекује.

 

* Џихадисти Исламске државе упутили су отворене претње Србима у амбасади у Дамаску, а на свом петогодишњем плану написали су и да намеравају покоравање Србије, да ли наше службе безбедности прате ситуацију по том питању и колико су то у овом моменту реалне претње?

Ово не бих назвао баш озбиљном претњом, али сваку такву индицију треба озбиљно схватити и ми се тако понашамо. Дакле, сваку претњу проверавамо, било да се ради о појединачним нападима или групним. Због тога и тражим разумевање када захтевамо више средстава за нову опрему полиције и њених јединица јер нико то неће носити кући, већ ће та опрема служити за безбедност наше деце. Не купујемо луксузна возила, већ панцире, штитове и шлемове.

 

* Поново су се по медијима покренуле приче о отварању тајних досијеа, пише се ид а је то захтев ЕУ, које је ваше мишљење по том питању?

Ми као полиција немамо тајне досијее и немамо шта да откривамо. Али, немам ништа против да, тамо где се неће угрозити држава они отворе и објаве.

 

* Да ли сте задовољни стањем у саобраћајној полицији?

Очекивао сам од Ребића добар резултат, зато сам једино њега и именовао за начелника саобраћајне полиције. То је човек који је педантан и предан у свом раду зато немам проблем јавно да га похвалим. Навешћу вам само један од примера: У јулу 2013. године пресретачи су имали око 100 хватања, а годину дана касније више од хиљаду. Када помножите казне са бројем видите колико смо нових прихода у буџет донели.

 

* Мислите ли да је потребна хитна модернизација саобраћајне полиције?

Разговарао сам са Родољубом Шабићем о проналажењу модела како и на који начин да уведемо камере у полицијска возила, а да то с једне стране не би угрозило ничију приватност, а нама би с друге стране донело све снимке оних људи који дивљају на улицама и њихово кажњавање би тиме било много лакше. Камерама би смањили и корупцију у самој полицији. Понављам много тога је у плану, каскамо за многим полицијама по питању опремљености, а за то су потребна средства. Радимо на многим стварима које ћемо до краја године и представити јавности.

 

* Стиче се утисак да пуно радите, трпи ли породица због вашег посла и стижете ли се да јој се посветите?

То је, нажалост случај са скоро свим носиоцима важних улога у држави, јер када радите доста сати дневно страда породица. Жао ми је што не могу да проводим више времена са њима, али ово је тренутак у коме морамо да се посветимо реформама у земљи, јер било би неозбиљно да сада када смо ушли у овај велики посао не дамо свој максимум. Ја се максимално трудим, да нађем неки баланс и да када год то могу проводим време са супругом и ћерком.

 

* Министар сте полиције, кажу да је то једна од главних функција у држави, а ко код Вас у кући у којој су жене у већини има главну реч?

Јас ам веома мало код куће, тако да сам команду одавно предао супрузи Ани. Што се тиче првог дела, рекли су ми колеге да сам добио најбољи али и најтежи ресор иако сам ја говорио да се и нисам баш усрећио са ресором. Ипак, прихватио сам тај посао и радим га одговорно уз велику подршку премијера Александра Вучића и својих сарадника.

 

Извор: Телеграф / Дарко З.