Вести

Вучић: Узајамна опредељеност за унапређење сарадње Србије и Монака

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у разговору са кнезом Албертом Другим од Монака исказана велика, узајамна опредељеност за оснаживање односа и даљи развој сарадње у свим областима.

"Уверен сам да ћемо и после данас потписаног меморандума нашу сарадњу учинити још много бољом", рекао је Вучић.

Председник је посебно истакао да је ово прва званична посета Алберта од Монака Србији, иако није први пут у Београду.

Вучић је навео да су Србија и Монако на први поглед две земље које се разликују, али су обе старе европске државе, које могу да буду поносне на своју историју, традицију, слободарски дух.

Вучић је захвалио кнезу што је прихватио позив и посету и тиме учинио историјски корак у односима две државе.

"Уверен сам да ће ови разговори бити снажан импулс унапређењу сарадње наше две земље", рекао је Вучић.

Пренео је да су разговарали и о пандемији вируса корона, као и да је свог госта замолио за додатну подршку Монака Србији на њеном европском путу, а посебно кнежевску породицу, која је, како је рекао, веома угледна у Европи и целом свету.

 

Србија ће се придружити иницијативи за мултилатерализам УН

Вучић је најавио, после разговора са кнезом Албертом Другим од Монака, да ће се Србија ускоро придружити Асоцијацији земаља за мултилатерализам при УН, иницијативи коју су покренуле Немачка и Француска.

"Пренео сам му да Србија ради предано на остварењу својих спољнополитичких циљева, пре свега на очувању мира и стабилности. Кнез Алберт је рекао да је кнежевина Монако постала члан Асоцијације земаља за мултилатерализам при УН, иницијативе коју су покренули Немци и Французи. Ми се још нисмо придружили томе, али и савет кнеза Алберта је био да се томе придружимо", рекао је Вучић.

"Верујем да ћемо се због свега што смо могли данас да научимо од кнеза Алберта, али и због опредељења Србије за развој мултилатерализма, ускоро се и ми придуружити тој иницијативи", рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је разговарао са њим о европским интеграцијама Србије и замолио за додатну подршку кнежевине Монако и угледне кнежевске породице.

 

Очекујем да грађани Монака препознају лепоте Србије

Вучић је изјавио да ће данас потписан моморандум о сарадњи у области економије између Привредне коморе Србије и Економског борда Монака допринети унапређењу економске сарадње две земље и бити модел за продубљивање билатералних односа и у другим областима од обостраног интереса.

Изразио је очекивање да ће бити подстакнут развој туризма и да ће грађани Монака чешће долазити у Србију, али и да ће, поред Новака Ђоковића, бити више Срба који ће посећивати Монако и Монте Карло и да свој новац оставе у једној пријатељској земљи, као што је кнежевина Монако.

Вучић очекује да и грађани Монака препознају лепоте Србије, као и да ће се повећати економска сарадња и трговинска размена Србије и Монака која је сада мала, док је у сектору услуга мало већа, али и даље недовљна.

"Верујемо да и једно и друго можемо да поправимо у наредном периоду", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1