Вести

Вучевић: Култура сећања даје смернице како даље да идете

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гостовао је у емисији "Ново јутро" на телевизији Пинк и разговарао је о најважнијим друштвено политичким темама и обележавању 27. годишњице од "Олује".

Вучевић је рекао да је по први пут је обележавање у самом центру једног града, а обично је то било у приградским насељима, или испред манастира, као простори који су били карактеристични за прихват колона избеглица.

Вучевић наглашава да овај пут обележавање годишњице Олуја у самом центру Новог Сада из простог разлога што је Нови Сад сразмерно броју становника примио највећи број избеглица 90 тих година.

"По неким проценама 100.000 Срба из Хрватске, Босне и Херцеговине је дошло у српску Атину, данас једну престоницу културе, и из тог разлога је донета одлука из државног врха да се страдање Срба у акцији "Олуја" обележи и манифестује у самом центру града", рекао је Вучевић.

"Вечерас ће се обратити и девојка која је данас Богу хвала Новосађанка, у том контексту да је жива и здрава и да је нашла мир и нову адресу у својој држави и свом граду, а која је 1995. године као мала протерана са својом породицом са њихових вековних огњишта", најавио је Вучевић.

Вучевић је рекао да је председник државе “као булдожер гурао да се обележавају судбински датуми за наш народ, победе и туге”.

"Култура сећања даје смернице како даље да идете. Ако не знате своју прошлост не можете да разумете садашњост, нити да предвидите будућност", рекао је Вучевић.

Вучевић је говорио и о ситуацији која се догодила недавно, када председник Вучићу није било дозвољено да посети Јасеновац.

"Оно што је проблем и што није добро у регионалном концепту сарадње, јесте то да се десило у контексту да председник Републике Србије не може да посети Јасеновац. А велика је срамота за нас Србе да никада ниједан српски председник није отишао да се поклони страдалима у Јасеновцу. И сада имамо председника који жели, који има и снажан личан мотив, њему није дозвољено", истакао је Вучевић.

Вучевић је подсетио да је Вучић од децембра 2008. године посећивао Србе у Хрватској .

"Вучић је и тада посветио пажњу Србима у Хрватској, и тада је рекао да ће Србија водити рачуна да Срби преживе и опстану у својим кућама. То је једна врло јасна политика која се наставља у опозиционом и позиционом деловању. Србија мора да води рачуна не угрожавајући никога и ничији територијални интегритет, суверенитет, мора да води рачуна о Србима где год да живе", рекао је Вучевић.

"Ја сам поносан што Хрвати могу у Србији да употребљавају хрватски језик, латиницу. Онда зашто Срби у Вуковару не могу да пишу ћирилицу. Зашто у Вуковару не сме да пише ништа на ћирилици. И даље треба да радимо на томе да њихова права још више расту, то није проблем, ми не треба да идемо у контексту омаловажавања, то су наши грађани, грађани Србије. И да имају најбоље односе да својом домовином Хрватском, само исто то тражимо и за Србе у Хрватској, и дозволите нам да председник Србије оде у Јасеновац, да запали свећу, да се помоли и положи цвет", рекао је Вучевић.

 

 

Извор: ТВ Пинк