Саопштења

Јадранка Јоксимовић на извршном састанку ИДУ у Чилеу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 14.04.2019.

 

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је у Сантијагу де Чилеу на извршном састанку Међународне демократске уније (ИДУ), организације која окупља више од 80 политичких партија десног центра из преко 50 земаља.

Јоксимовић је известила чланове председништва ИДУ и колеге из сестринских политичких партија из целог света о резултатима последњег истраживања које мери рејтинг политичких партија у Србији, према којем СНС бележи стабилних 55% подршке, што је показатељ степена подршке и поверења које одговорна политика СНС ужива међу грађанима Србије. Такође, говорећи о актуелној ситуацији у Србији, она је нагласила да смо највећа постигнућа остварили управо на економском плану - за шта смо и похваљени од стране Међународног монетарног фонда и Светске банке, као и да је Србија предводник у региону по питању директних страних инвестиција и тренутно заузима 48. место на Дуинг бизнис листи.

Република Србија, као одговоран, конструктиван и поуздан партнер активно доприноси очувању регионалне стабилности, рекла је Јоксимовић и посебно истакла да је наш циљ очување мира, напредак на плану европских интеграција, као и постизање просперитета и развоја на добробит наших грађана. С тим у вези, представила је најновија дешавања по питању КиМ уз посебан осврт на једностране потезе Приштине који једино доприносе дестабилизацији, а говорила је и о протестима и активностима једног дела опозиције који су попримили недемократска обележја и своде се на насиље, говор мржње и поруке мизогине природе у недостатку политичког програма.

Током трајања извршног састанка ИДУ, Јоксимовић је имала прилику да се сусретне са свим важним представницима глобалне политичке организације, између осталих са председником ИДУ и бившим премијером Канаде Стивеном Харпером, затим са потпредседником ИДУ, потпредседником Европске народне партије (ЕПП), чланом председништва Хришћанско-демократске уније (ЦДУ), председавајућим Комитета за спољне послове у Европском парламенту (АФЕТ) и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером, са интернационалним секретаром ЦДУ Бертилом Венгером, са председником британске конзервативне партије и министром без портфеља Брендоном Луисом, потпредседником британске конзервативне партије и народним послаником Алеком Селбруком и др. Истакнуто је да партијска дипломатија Српске напредне странке постаје све препознатљивија како у Европи, тако и у свету, уз оцену да свеобухватне реформе које спроводи владајућа СНС, на челу са председником Александром Вучићем дају резултате и доприносе међународном угледу Србије.

СНС, као пуноправна чланица ИДУ, активно и равноправно учествује у раду међународне политичке организације ИДУ, уједно успостављајући додатне канале комуникације са странкама из целог света.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА