Саопштења

Јадранка Јоксимовић на Политичкој скупштини ЕПП у Бриселу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ/ 10.09.2019.

 

Јадранка Јоксимовић

Интернационални секретар Српске напредне странке

 

Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је на Политичкој скупштини Европске народне партије (ЕПП) која је одржана у Бриселу. Током дводневне скупштине разговарано је о новом саставу Политичке скупштине ЕПП након европских избора, установљен је састав, програм и гласачка правила за предстојећи новембарски Конгрес ЕПП-а који ће се одржати у Загребу, а разматране су и нове апликације за чланство у ЕПП-у.

Радни део Политичке скупштине на којем је било речи о актуелним дешавањима у државама сестринских партија, Јоксимовић је искористила да представи активности СНС-а у претходном периоду. Говорећи о економији, она је нагласила да је Србија наставила да успешно спроводи економске реформе и да је недавно проглашена за светског првака у привлачењу директних страних инвестиција од стране угледног листа који се бави финансијама и економијом „Фајненшел Тајмса“ (Financial Times).  Ово је још једна у низу потврда да Србија иде у добром смеру и постаје одговоран и угледан партнер у Европи и свету, нагласила је Јоксимовић.

Пратећи  скорашње позитивне поруке новоименоване председнице Европске комисије (ЕК) Ursulе fon der Lejen у вези са европском перспективом региона, Јоксимовић је оценила да ће други семестар 2019. године бити важан показатељ и да Србија очекује да ће се процес проширења додатно интезивирати у наредном периоду и остати високо на дневном реду институција ЕУ. Изразила је очекивање да ће и кандидат за комесара за проширење, који ће данас бити познат, доћи из земље која разуме регион и која нема отворена питања са регионом.

Јоксимовић је такође известила чланове председништва ЕПП-а и чланове сестринских партија да ће редовни парламентарни избори у Србији бити одржани на пролеће 2020. године.  С тим у вези, Јоксимовић је истакла да најновија истраживања показују да СНС ужива стабилну подршку грађана Србије која је крајем августа износила 53.4%.

Јоксимовић је такође пренела да један део опозиције, углавном ванпарламентарне, позива на бојкот избора, као и да неке од њих одбијају да учествују у дијалогу о побољшању изборних услова на који се СНС као владајућа партија одазвала јер сматрамо да као држава кандидат за чланство у ЕУ кроз демократски дијалог можемо додатно да унапредимо неке од изборних услова. Несумњиво је да је Србија као предњачећа земља у процесу европских интеграција успоставила високе стандарде, али смо и формирањем Радне групе Владе Србије додатно показали спремност да применимо и све препоруке ОЕБС-а (Канцеларије за демократске институције и људска права ОЕБС-а) у циљу додатног унапређења изборних услова.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА