Саопштења

Јоксимовић са Шпеком о међупартијској сарадњи и европским интеграцијама Србије

Међународни секретар Српске напредне странке и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас у Београду са Хенингом Шпеком, спољнополитичким саветником политичке групе ЦДУ/ЦСУ у Бундестагу, са којим је разговарала о активностима у процесу европске интеграције Србије, а нарочито о напретку који је наша земља постигла  у претходном периоду у јачању владавине права и другим реформским областима. Посебно је било речи о актуелним геостратешким изазовима у Европи и свету и о последицама које је у бројним сегментима изазвао рат у Украјини на европском континенту.

Јоксимовић је најпре саговорника информисала о резултатима јануарског референдума о измени Устава у делу који се односи на правосуђе, као и о парламентарним, председничким и локалним изборима одржаним 3.априла. „Цео предизборни процес, укључујући и међустраначки дијалог између Владе и опозиције, унапређени законодавни оквир праћен фер и отвореном кампањом у медијима, обезбедио је прилику свим грађанима да се определе за одређену политичку платформу и могу са задовољством да кажем да су избори успешно реализовани“, рекла је Јоксимовић.

Говорећи о даљој операционализацији измене Устава, министар је нагласила да је сачињен детаљан план припреме и усвајања прописа којима се даље обезбеђује независност правосуђа. Указала је на чињеницу да је Србија испунила препоруке  ГРЕКО у борби против корупције, као и да је усвојена нова стратегија за процесуирање ратних злочина, као и да је унапређена сарадња са цивилним друштвом, борба против организованог криминала и тероризма. „Србија је на овај начин показала снажну посвећеност процесу приступања Србије ЕУ и наставку реформи и уверена сам да наши европски партнери уважавају све што смо постигли на европском путу и у овим тешким околностима, којима сведочимо“, казала је Јоксимовић.

Шпек је пренео честитке ЦДУ/ЦСУ Српској напредној странци на одличним изборним резултатима и демократском изборном циклусу и изразио очекивање да ће нова Влада Србије предвођена Српском напредном странком наставити да буде поуздан партнер идејиевропског мира и стабилности и пренео подршку процесу еи Србије.  

Саговорници су се сложили да је сарадња Српске напредне странке и ЦДУ/ЦСУ чврсто утемељена и у оквиру групе Европске народне партије као и бројним билатералним међустраначким контактима уз подршку и активну улогу Конрад Аденауер фондације.

 

 

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА