Саопштења

Петковић: Србима на КиМ свакодневно се црта мета на челу

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ / 06.05.2022.

 

др Петар Петковић

директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије

 

Напад до кога је јуче дошло на Грачаничком језеру, а у ком је у правцу групе српских младића и девојака испаљено више хитаца од стране двојице Албанаца, представља најдиректније угрожавање живота српске деце. Њихов једини грех је био што су били на излету и дружили се крај језера.

Тек пуком срећом нико од српских младића и девојака није повређен, али овакве ситуације призивају болна сећања на страшне злочине у прошлости, у којима су на Kосову и Метохији страдала српска деца.

Срби у Грачаници с правом су огорчени и уплашени за безбедност своје деце и зато захтевамо да се напад на њих третира са највећом пажњом.

Kанцеларија за Kосово и Метохију упорно упозорава на повећани број етнички мотивисаних напада према Србима у покрајини и крајње је време да се оваква упозорења схвате најозбиљније.

Оне међународне организације чији је мандат и одговорност да Србима на Kосову и Метохији гарантују безбедност, овај напад, у чијем се средишту нашла српска омладина, морају третирати с највећом пажњом и он нипошто не сме проћи некажњено.

Очување мира и стабилности на Kосову и Метохији за званични Београд је највећи приоритет, а крхка безбедносна ситуација на Kосову и Метохији мора бити очувана, зато још једном упозоравамо да Приштина не даје замах албанским екстремистима који би да стварају хаос на терену, убијају децу и протерују Србе.

Нажалост, сведоци смо да се неодговорним изјавама албанских политичара на челу са Аљбином Kуртијем, Србима свакодневно црта мета на челу и директно угрожава њихова безбедност.

 

 

 

СЛУЖБА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ

СРПСКА НАПРЕДНА СТРАНКА