Саопштења

Снажно чувамо наслеђе традиционалног пријатељства српског и кинеског народа

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ/ 05.06.2019.

 

Централни комитет Комунистичке партије Кине дочекао је данас у Пекингу на високом нивоу делегацију Српске напредне странке, која борави у студијској посети Кини у оквиру председничког пројекта недавно договореног између председника Александра Вучића и генералног секретара Комунистичке партије Кине Си Ђинпинга.

Шеф делегације и потпредседник СНС Марко Ђурић имао је данас више важних састанака у Централном комитету КПК, на којима је конкретизован план унапређења сарадње двеју партија.

У пријатељском и отвореном разговору са замеником министра међународног одељења КПК Ванг Јађуном, обострано је истакнуто да садашњи глобални проблеми који нису виђени у последњих сто година захтевају улагање заједничких напора у очувању мира и поштовању међународног права, које се пре свега заснива на принципима равноправне сарадње, слободне трговине и поштовања самосталног и независног развоја свих држава у свету.

Ђурић је још једном захвалио Кини и председнику Сију због принципијалне политике поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, као и подршке српском руководству у трагању за компромисним решењем за Косово и Метохију.

Шеф делегације СНС је нагласио и да је заједничка жеља двеју партија да се Кина и Србија развијају, имајући у виду политичку стабилност, убрзани економски и технолошки развој, као и свеукупни пропсперитет двеју земаља.

Још једном је потврђен јасан став Србије о подршци политици једне Кине, као и зацртаним смерницама свеопштег друштвеног развоја на плану мултилатерализма, економије и билатералних односа.

Делегација СНС исказала је велику захвалност званичницима Централног комитета за кинеске инвестиције у Србији, и констатована је сагласност о важности наставка продубљивања економских односа Србије и Кине у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Посебно је подвучена потреба да се снажно чува наслеђе традиционалног пријатељства српског и кинеског народа, али и са пажњом негује и развија сарадња између СНС и КПК, која је од стратешког значаја за наставак сарадње Србије и Кине.