Вести

Брнабић: ЕБРД водећи институционални инвеститор у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је у разговору са новим директором Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Матеом Коланђелијем и досадашњом директорком ове међународне институције Жужаном Харгитаи, да је ЕБРД водећи институционални инвеститор у Србији, који значајно доприноси јачању српске економије и оснаживању конкурентности земље.

Брнабић је оценила да, са обзиром на то да екологија постаје све значајнија област за Србију, "зелена агенда" и подршка коју у том смислу ЕБРД пружа Србији кроз унапређење енергетске ефикасности и боље коришћење обновљиве енергије, представља важан пројекат и приоритетну област сарадње.

Високо на агенди, како је објаснила, и даље ће бити прелазак на "зелену економију", пре свега кроз пројекте енергетске ефикасности и гасификацију и јачање повезаности економија Западног Балкана.

Представници ЕБРД оценили су да ће велики изазов у предстојећем периоду представљати и опоравак привреде након пандемије. У том смислу, од изузетног је значаја програм подршке малим и средњим предузећима у ублажавању социјалних и економских последица, коју ЕБРД остварује заједно са Министарством привреде.

Брнабић је исказала захвалност на изузетној сарадњи и личном ангажману досадашњој директорки ЕБРД за Западни Балкан, а новом директору пожелела добродошлицу, уз уверење да ће се наставити успешна сарадња са овом међународном институцијом.

 

 

 

Извор: Танјуг