Вести

Брнабић: Економски раст Србије се наставља упркос свим изазовима

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас у Лапову отварању другог логистичког центра компаније „Лидл“ у Србији, у којем ће бити запослено 250 људи, што ће знатно допринети повећању стандарда у тој општини.

Брнабић је истакла да се економски раст Србије наставља упркос свим изазовима и притисцима у читавом свету, напоменувши да немачке компаније код нас запошљавају више од 76 хиљада људи, што показује колико поверење инвеститори из Немачке имају у нашу земљу.

Према њеним речима, само током 2021. године укупан обим размене роба и услуга са Немачком достигао је скоро осам милијарди евра.

Брнабић је указала на то да је у прва четири месеца ове године настављен тренд раста робне размене између Србије и Немачке и да он износи скоро 2,5 милијарди евра.

Брнабић је навела податак да је чак 85 одсто немачких инвеститора који већ послују у Србији, у анкети коју је спровела Немачко-српска привредна комора, рекло да би поново инвестирало у Србији.

Тако је и „Лидл“, који је од 2018. године у нашој земљи, одлучио да прошири своје пословање овде. Отварањем другог логистичког центра у Лапову, који је већи од оног у Новој Пазови, утицаће се и на бољи стандард грађана Лапова и представљаће корак за бољу будућност, нагласила је Брнабић.

Брнабић је предочила да је просечна плата у Лапову за последње четири године повећана за 42,9 одсто, као и да ће отварањем нових радних места и стварањем одличних услова у компанији „Лидл“, тај тренд бити настављен.

Брнабић је, у изјави новинарима, потврдила да ће бити повећања плата у јавном сектору и пензија, упркос изазовима са којима се земља суочава.

Плате ће, како је истакла, бити повећане у двоцифреном износу, пензије за више од 19 одсто, а биће повећања и минималне цене рада.

 

Данас почињу консултације у СНС о мандатару и влади

Брнабић je изјавила даће данас после подне почети консултације у оквиру Српске напредне странке у вези са мандатаром и новом Владом Србије.

Консултације у оквиру СНС ће трајати два дана, после чега ће уследити и консултације са осталим партијама, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Лапову.

"Очекујем да за седам до осам дана буде познато име мандатара за састав нове Владе Србије", рекла је Брнабић.

 

Извор: Танјуг