Вести

Брнабић: И нова влада наставиће развој односа са Кином

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, изјавила је у разговору са високим званичником Кине, Јангом Ђиечијем, да ће и нова влада наставити да развија стратешко партнерство са Кином, док је Јанг честитао Србији на успесима, пре свега, у економском развоју.

"Србија ће у наредном периоду, у најкраћем могућем року, а свакако до 3. новембра, добити нову владу, али могу да гарантујем да ће нова влада, једнако као и ова, бити посвећена стратешком партнерству и даљем развоју челичног пријатељства наше две земље", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да кинески партнери раде у Србији на пројектима изградње путева, мостова и других, уз захвалност кинеским компанијама које су инвестирале у Србију, јер су, како је рекла, захваљујући томе сачуване десетине хиљада радних места и отворено још неколико хиљада нових.

"Хвала вам што сте замолили да данас немамо само протоколарни, већ суштински састанак, да прођемо кроз све заједничке пројекте и планове за будућност", рекла је Брнабић.

 

Србија ће наставити стратешко партнерство са Кином

Брнабић je у разговору са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине Јангом Ђиечијем, поручила да ће Србија наставити да развија чврсто утемељено свеобухватно стратешко партнерство са том земљом и нада се проширењу сарадње на пројектима инфраструктуре, привреде и технолошких иновација, који су од изузетног значаја за обе државе.

Премијерка је уверена да ће и нова Влада, за чији је састав добила мандат, наставити да ради на даљем унапређењу укупних односа са Кином, као једном од главних спољнополитичких приоритрета јер, како је подвукла, свевременско челично пријатељство није само значајно на политичком плану, већ говори о високом степену међусобног разумевања које ће допринети економском развоју земље и побољшању квалитета живота свих грађана Србије.

Брнабић се саговорнику посебно захвалила на подршци и помоћи коју је Кина упутила током пандемије корона вируса, као и на чињеници да радови на неким од најзначајнијих инфраструктурних пројекта у том периоду нису били заустављени.

Када је реч о привредно-економској сарадњи, председница Владе је подвукла да су развој вештачке интелигенције, технологије и технолошки напредак од суштинског значаја за Србију.

Србија снажно подржава Кину како на билатералном тако и на мултилатералном плану, укљујучујући иницијативу председника Си Ђинпинга "Појас и пут" и механизам сарадње "17+1", у оквиру којег Србија има највише инфраструктурних и стратешких пројеката, додала је Брнабић.

Према њеним речима, од изузетне је важности да се што пре почне са радом на Фрушкогорском коридору и Београдком метроу.

Разговарано је и о потенцијалној сарадњи са кинеским компанијама на изградњи железничког Коридора 10 и прузи Београд-Ниш.

 

 

Извор: Танјуг