Вести

Брнабић: Када вређају нас, нико не реагује

Опозиција која бојкотује изборе инсистира на две теме, на изборним условима и слободи медија. Изборне услове су они поставили док су били власт, а медији су данас слободнији него пре 2012. године, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је говорила о последњих десет месеци борбе с короном, здравственим и економским изазовима, као и о изборима који су најављени за 2022. годину.

- Изборни услови се нису мењали од када је тај део опозиције био на власти, осим што се цензус спустио са пет на три одсто, што је уступак управо за мање странке и обезбеђује већу демократичност парламента.

Што се слободе медија тиче, пре 2012. ви нисте имали медиј који је био иоле отворен за тадашњу опозицију. Имали сте потпуну контролу. Драган Ђилас је био власник одређених медија, а његова компанија власник свих секунди на РТС-у. Данас имате макар половину Србије којима су прва два канала на даљинском - пример медијске необјективности и пристрасности.

Имате локалне медије, чланове НУНС-а, којима Град Шабац даје награду за „допринос демократији и слободи речи и мисли”, који за чланове СНС-а кажу да су „животињски измет”, а за мене да сам „грешка природе и друштва” и нико не реагује - ни НУНС, ни Савет за штампу, ни независне институције. Ово је само један мали пример онога што сваки дан можете да видите и прочитате о председнику Вучићу, његовој породици, СНС-у, мени или мојој породици, а да је све то дозвољено у Србији, и праћено тиме да не постоји слобода медија или да се новинари плаше. Какав парадокс...

И, коначно, да поједноставим - једини изборни услов за који се они боре је да Александар Вучић не може да учествује на изборима. Да листа не може да носи његово име, да он не сме да се појављује и учествује у кампањи, ако може евентуално да му се ускрати и право да гласа.

* Јесте ли мало уморни од избора, свако мало имамо неке?

- Не. Волим изборе. То је време када грађани најдиректније имају прилику да кажу колико су задовољни тиме како смо радили. Избори су у правом смислу празник демократије. Волим кампању и уживам у директној комуникацији с грађанима, у разговорима о томе шта смо урадили, а на шта треба да обратимо више пажње. Тада и странка на најбољи начин постаје један тим и волим ту атмосферу. Зато никако не могу да разумем да постоје политичари и странке који бојкотују изборе под изговором да им не одговарају изборни услови, и то они услови које су они постављали док су били на власти. То је менталитет губитника.

* Говорили сте већ о медијима. Али када говоримо о Јавном сервису, сигурно разумете захтеве опозиције и зашто им је то важно, зашто је свим грађанима важно?

- Не могу генерализовати комплетну опозицију, мислим да то није фер. Захтеве дела опозиције, на коју претпостављам да мислите, у потпуности разумем. Они траже да, иако нису парламентарне странке, а њихови лидери имају мање од један одсто подршке грађана, морају да гостују у свакој емисији Јавног сервиса како би сви чули њихово мишљење. Ваљда су они богомдани да их сви ми слушамо по цео дан. А ако Јавни сервис којим случајем на ово не пристане, онда ће они разлупати врата и прозоре РТС-а, физички претити њиховим новинарима инсистирајући да буду у програму. И то они сматрају демократијом.

* Да се ви питате, да ли би СНС ишао на парламентарне изборе самостално или у коалицији са социјалистима, СПАС-ом?

- Такве одлуке доносе страначки органи на темељу демократских принципа, и то је за мене једина релевантна одлука.

* Пре две недеље сте примили вакцину против короне, како се осећате данас? Јесте ли имали неке проблеме?

- Као што сте имали прилике да видите, свакога дана сам ишла на посао. Имала сам благу температуру други дан по примању вакцине и то је све. У овом тренутку, апсолутни нам је приоритет да што пре вакцинишемо што већи број грађана да бисмо стекли колективни имунитет и изашли коначно из кризе проузроковане вирусом корона. Вакцинација ће, наравно, бити на добровољној бази и бесплатна, а ја бих искористила и ову прилику да позовем све грађане да се вакцинишу зато што је то најбоља заштита сопственог здравља и здравља своје породице.

* Јако тешка година је иза свих нас! Најтеже изазове смо имали. Епидемију, ванредно стање, полицијски час... кад погледате све у вези с короном и како смо се борили, шта је било најтеже?

- Неизвесност и недостатак информација. Нико на свету није знао како ће пандемија изгледати, како се против ње борити, како лечити људе или како их заштитити. Сви смо учили о самом вирусу током кризе - од Светске здравствене организације до појединачних држава. Било је тренутака када сам седела сама у кабинету, гледала фотографију моје породице која ми је на радном столу и размишљала колико ће породица некога изгубити током те године… Притом, сваког тренутка осећате огромну одговорност за животе људи, здравствене раднике, за привреду и плате. Ипак, најтежи дан ми је био када се у Србији десио први смртни случај изазван вирусом корона. Тада је некако овај рат почео за мене.

* Утисак је да су одлуке Кризног штаба често збуњивале грађане. Да ли је то доношење и саопштавање одлука могло да буде мало вештије?

- Мислим да би исто ово могло да се каже за Светску здравствену организацију, која је некада у временском опсегу од 24 сата давала дијаметрално супротне предлоге у вези с превенцијом, заштитом или лечењем у случају вируса корона. Као што сам већ рекла, сви су учили о вирусу током саме пандемије и велики број сазнања и информација добијали смо у ходу. Србија је била једна од најтранспарентнијих земаља током читаве кризе. Већим делом смо имали конференције за медије на дневном нивоу. Стоји да смо мењали ставове, али смо се истовремено трудили да образложимо сваку нашу одлуку. Како год било, на мени је свакако највећа одговорност - и са позиције председника Владе и са позиције некога ко води Кризни штаб. Ја од те одговорности не бежим и прихватићу је и када дође време да сводимо рачуне, а то ће бити када победимо вирус и наставимо нормалан живот. Знам да смо дали све од себе, сваки дан, и да смо се понашали најодговорније могуће. Знам да нисмо сакупљали политичке поене, већ да смо се борили за здравље и животе људи.

* Постоје тврдње да се манипулисало бројкама. Шта можете да нам кажете о томе? И зашто се уопште сумња?

- Прво, пре ове пандемије ми нисмо ни имали систем који на транспарентан, аналитичан начин сакупља податке о оболелима и преминулима. Ми смо направили какав-такав, свакако не савршен систем, и то у току саме пандемије. И ја бих волела да је неко пре нас направио некакав систем, на исти начин као што бих волела да је неко изградио ауто-путеве, увео електронску управу, средио болнице. Нажалост, није. И у овом случају морали смо да градимо док истовремено гасимо пожар.

Друго, ми ћемо урадити ревизију бројева када све ово прође, као што се у свим нормалним земљама ради након оваквих епидемија. И опет, ово ће бити први пут да Србија након неке пандемије уради ревизију. Никада се то раније у Србији није радило. Политичари и њихови медији, који нам данас спочитавају тачност бројева, нити су направили неки бољи систем нити су радили ревизије епидемија док су били на власти.

Коначно, велики број земаља, као што је Велика Британија, ревидирао је бројеве током саме пандемије, па нису били оптужени за манипулације. Британија је чак престала у једном тренутку да објављује бројеве преминулих. Разлика између тих земаља и нас је што је само код нас постојала опозиција која је желела да искористи пандемију за сопствене политичке циљеве. Верујем да смо јединствена земља по томе што имамо политичаре у опозицији који су на ковид 19 гледали као на савезника.

* Вакцине су стигле. Каква је даља динамика набавке, али и саме вакцинације?

- Србија је друга земља у Европи у коју је у децембру стигла „Фајзерова“ вакцина, добили смо је одмах после Велике Британије. Почели смо вакцинацију као трећа земља у Европи, после Велике Британије и Швајцарске. То је једна од ствари на коју морамо да будемо поносни јер показује колико смо се као земља променили. Почетком јануара су стигле и додатне количине „Фајзерове“ вакцине, очекујемо знатне количине руске вакцине, ускоро и кинеску. Имамо прелиминарне договоре и за британску, „АстраЗенека“ вакцине, а разговарамо и с америчком „Модерном”. Део смо ЦОВАX механизма. Све у свему, добро смо позиционирани да будемо једна од првих земаља која ће вакцинисати све грађане који желе да се вакцинишу у нади да ћемо до краја прве половине ове године постићи колективни имунитет. О динамици и редоследу одлучују наше стручне службе и институти, пре свега Батут.

Направљен је план приоритета, а ми управо пуштамо у рад и контакт-центар преко кога грађани могу да искажу интересовање да се вакцинишу.

САМО МИ СМО ПОВЕЋАЛИ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ

* Поред здравствених, чекају нас и економски изазови. Какве су пројекције? Не мислим на глобалну слику, мислим на обичног грађанина. Хоће ли бити отпуштања? Колико?

- Поред “здравственог” кризног штаба постојао је и кризни штаб за ублажавање економских последица пандемије којим је председавао председник Србије Александар Вучић. Одлуке које је доносио тај кризни штаб су довеле до тога да Србија, у економском смислу, 2020. годину заврши са најбољим резултатима у Европи. Пакет економских мера које смо донели, а који износи око 12,5% нашег БДП-а, по чему смо такође једни од лидера у Европи и свету, био је конципиран пре свега тако да обезбеди одржавање производних капацитета и очување радних места. Поред тога што смо успели да одржимо економску активност и запосленост, држимо јавни дуг под контролом, што није случај па скоро ни са једном другом земљом у Европи, а једина смо земља која је успела да настави са повећањем плата и пензија. Пензије су од 1. јануара повећане за 5,9%, минималац за 6,6%, а повећање од 5% добили су медицински радници, док су свима осталима плате повећане 3,5 одсто, с тим што планирамо још једно повећање у априлу. Спремни смо да, заједно са привредом, осмислимо додатне мере како би током 2021. имали јак раст и како би, колико год је то могуће, заштитили свако радно место и отворили нова.

ОСЕТИ СЕ НОВА ЕНЕРГИЈА У ВЛАДИ

* Како бисте оценили ова два месеца Владе? Како су се снашли нови министри?

- Оно што могу да кажем је да се у многим ресорима и те како осети нова енергија, свежа крв и сматрам да је то одлично и да ће директно довести до бољег квалитета живота грађана Србије. Свакако је два месеца мало да бих ишта конкретније и рекла. Оно што је најбитније јесте да видим да се министри труде, да су веома често на терену са грађанима, боре се за циљеве које смо зацртали у експозеу и ја сам тиме задовољна.

 

 

 

Извор: Блиц