Вести

Брнабић: Колективни имунитет зависи од нас

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је вакцинални пункт у селу Рајковић у општини Мионица, где је са мештанима који су је дочекали у великом броју разговарала о вакцинацији, али и о проблемима који имају, а не тичу се епидемиолошке ситуације.

Брнабић је рекла да су она и председник Александар Вучић обилазили локалне самоуправе у којима вакцинација иде спорије и најавила да ће се током следеће недеље наставити са обиласцима локалних самоуправа које су слабе када је реч о имунизацији.

Брнабић је рекла да ће обићи Жагубицу, Бољевац, Рачу, Варварин, Љиг, Житорађу, наводећи да су то општине које се налазе на зачељу по броју вакцинисаних.

Као позитивне примере, Брнабић је истакла Ниш, где је као и у Београду велико интересовање за вакцинацију, као и општине Ужице и Прибој.

''Прибој је добар пример, општина може да буде и разуђена, али да је важна комуникација са грађанима, да се приђе свакој кући и да се олакша људима да се вакцинишу’’, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је до сада у Србији вакцинисано макар првом дозом око 2,1 милиона грађана и 1,7 милиона ревакцинисаних.

Брнабић истиче да тренутно у нашој земљи има вакцина да се вакцинише још 310.000 људи и најављује да ће у понедељак стићи 104.130 вакцина ''PfizerBioNTech'', а ускоро још минимум 500.000 ''Sinopharm'' вакцина.

''До краја маја ћемо имати вакцина да вакцинишемо толико људи да се постигне колективни имунитет. Да ли ћемо у томе успети зависи од свих нас, зависи од људи који треба да разумеју да морамо бити одговoрни и солидарни и да то не можемо успети без тога да људи желе и хоће да се вакцинишу'', навела је Брнабић.

Брнабић додаје да би требало да имамо три милиона људи који су ревакцинисани, чиме ће се достићи колективни имунитет и истиче да ће та три милиона грађана штитити све грађане Србије и нашу земљу.

''Зато је важна солидарност и одговорност и зато ћемо и у наредним данима ићи по локалним самоуправама да видимо шта су и где су проблеми како би се што пре вакцинисали у што већем броју, зауставили корону и вратили се нормалном животу и раду што нам једино омогућава напредак у Србији'', рекла је Брнабић.

Брнабић истиче да ће то омогућити и да се настави лечење од других болести, што је јако важно за очување здравља нације.

Обиласку вакциналног пункта са Брнабић у селу Рајковић присуствовао је и министар здравља Златибоир Лончар и председник општине Мионица Бобан Јанковић који се захвалио Брнабић и министру што су посетили то село.

У општини Мионица, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано је 1.944 грађана, а данас ће тај број достићи 2.000, што је око 20 одсто од пунолетних грађана који су вакцинисани.

 

За наставак градње путева важно победити корону

Вaжно је да наставимо да градимо путеве, а због тога је важно и да победимо корону, јер тако можемо да наставимо да радимо што значи више новца у буџету и више средстава за изградњу путева, изјавила је Брнабић.

Брнабић је навела да је у разговору са грађанима причала о проблемима који се не тичу епидемиолошке ситуације и да је један од тих проблема недостатак локалних путева до сваког села.

''Људи желе локалне путеве до својих села, засеока'', рекла је Брнабић.

Брнабић истиче да се од 2014. године више него икада улаже у инфраструктуру, али примећује да су то скупе инвестиције и да се не може успети све одједном.

Брнабић је подсетила да је много новца уложено како би се завршио и Коридор 10, јужни и источни крак, ауто-пут ''Милош Велики''.

Брнабић наводи да је почела и изградња ауто-пута Фрушкогорски коридор, пута Рума - Шабац - Лозница, Кузмин - Сремска Рача, као и улагање у многе регионалне и локалне путеве.

''Људи виде напредак, али дуго су чекали да се нешто ради и важно им је да се дође и до њиховог села', рекла је Брнабић.

 

Торлак ће правити ''Sputnik V'', за ''Sinopharm'' нови капаците

У Институту Торлак планирана је производња ''Sputnik V'' вакцине, а за производњу ''Sinopharm'' вакцине планирани су нови капацитети, рекла је Брнабић додајући да Торлак нема довољно капацитета да се тамо производи неколико врста вакцина.

''Видећемо да ли ће ти нови капацитети бити у склопу Торлака или ће бити засебно'', рекла је Брнабић.

Брнабић је навела, као проширење Торлака планирана је и изградња БИО 4 кампуса за биоинформатику, биотехнологију, биодиверзитет и биомедицину и уложиће се пет милиона евра у центар за секвенцирање генома.

Брнабић наводи да је планирана изградња новог научно - технолошког парка у Крагујевцу, те оцењује да је одлично што се они који су већ изграђени и даље шире - Београд, Ниш, Нови Сад, Чачак.

Крајем маја планирано је да се крене и са Институтом Биосенсе, рекла је Брнабић и додала да се иде путем да се убрза напредак наше земље тако да млади људи остају, да се неки враћају, што је забележено од 2015. до 2019. године.

Брнабић је навела и да ефикасан систем вакцинације имамо између осталог и захваљујући еУправи, додајући да се наставља са развијањем тог портала.

План је да се направи комплетна дигитализација здравства, што ће додатно помоћи грађанима у лечењу, навела је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг