Вести

Брнабић: ММФ повећао пројекцију привредног раста за Србију на 6,5 одсто

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је састанак са делегацијом Међународног монетарног фонда током којег је шеф те мисије Јан Кес Мартејн истакао да је Међународни монетарни фонд  повећао пројекцију привредног раста за Србију за ову годину са шест, на 6,5 одсто.

Мартејн је на састанку, којем је присуствовао и министар финансија Синиша Мали, навео да је пројекција раста Бруто домаћег производа за наредну годину 4,5 одсто, оценивши да се српска привреда због кризе изазване пандемијом корона вируса опоравља добром динамиком, а да су економски резултати бољи од очекиваних.

Брнабић је подсетила на то да је објављен позитиван извештај Европске комисије о Србији, и нагласила да је у области владавине права направљен напредак први пут после пет година, да је Србија на добром путу, али да и даље има доста тога што је потребно да се уради.

Брнабић је најавила да ће у наредним данима бити достављен Извештај о напретку постигнутог у примени нерешених препорука Групи држава за борбу против корупције (Greco).

Брнабић  је напоменула да је Венецијанска комисија усвојила позитивно мишљење о Нацрту акта о промени Устава, да се убразано ради на реформи правосуђа, као и да се смањује број заосталих предмета у судовима.

Брнабић је истакла да је у Србији две дозе вакцине примило 52,5 одсто грађана и да је неопходно да се повећа стопа вакцинације како би се здравствена ситуација стабилизовала.

Током састанка било је речи и о буџету за наредну годину и реформи Пореске управе, као и ситуацији у енергетици.

Брнабић је нагласила да је важно то што је Србија сачувала своје резерве гаса и да постоји енергетска сигурност, при чему је наша земља, у том смислу, у бољој ситуацији од многих земаља у Европи и свету.

Међународни монетарни фонд  је претходне седмице започео прву ревизију новог саветодавног аранжмана "Инструмент за координацију политика" који је почео да се спроводи у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године.

Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

 

 

 

Извор: Танјуг