Вести

Брнабић: Незапосленост у Србији први пут испод 10 одсто

У просторијама Омладинског клуба за младе у Рашкој данас је отворена "Самоуслуга за младе" чији је циљ да незапосленим младим особама које нису у процесу школовања на једном месту пружи све информације о доступним могућностима за њихово активирање.

Догађају је присуствовала Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић која је рекла да је актуелна влада урадила пуно на смањењу незапослености у Србији, али да има још да се ради.

Незапосленост у нашој земљи је 2012. године била виша од 25 одсто, а сада је 9,5 одсто, прецизирала је Брнабић и додала да је први пут незапосленост у Србији, од када се мери, испод десет одсто.

"То је велики успех", рекла је Брнабић, али и додала да је и даље велики проблем незапосленост младих јер од укупног броја незапослених у Србији више од 20 одсто су млади.

Брнабић је рекла да је то опет много боље него што је било 2012. године, али да не можемо бити задовољни.

Због тога је, влада направила читав сет мера које се односе искључиво на младе.

Брнабић је навела да ће сутра присуствовати конференцији о предузетништву и лансирању националног такмичења "Стартуј легално 2020" на којој ће бити речи о свим подстицајима за младе, оствареним резултатима и даљим плановима.

Брнабић је навела је да је потребно урадити много више како би била смањена незапосленост младих и како млади не би одлазили у иностранство.

Брнабић је, између осталог, рекла да су од ове године уведени посебни порески подстицаји за фирме које запошљавају младе.

"Од ове године, уколико компаније запосле неког ко до тада није имао посао, а то се пре свега односи на младе, 2021. године те компаније ће бити ослобођене 70 одсто плаћања пореза на зараду, у 2022. години 65 одсто, а у 2023. години 60 одсто", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће влада дати више него икада за запошљавање младих као подстицај да отворе своје компаније.

Брнабић је поменула је и дуално образовање које, за сада даје јако добре резултате.

У школама које учествују у програму дуалног образовања чак 80 одсто ученика, након школовања, остаје код послодавца код кога су били на пракси.

"Усвојили смо Закон о дуалном образовању у високошколским установама и очекујем да ће запосленост након образовања бити много већа у Србији, као и да ће бити много боља комуникација и односи између наше просвете и привреде", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела је да је њена посета Рашки резултат састанка који је имала на иницијативу Кровне организације младих Србије (КОМС) у Новом Саду, у децембру прошле године.

"Разговарали смо о проблемима младих, шта влада ради за њих, шта не радимо довољно добро. Било је ту доста конструктивних критика", рекла је Брнабић  и подсетила да јој је том приликом упућен позив да посети Рашку и види добар пример како локална самоуправа треба да ради са младима.

Брнабић је у Рашкој обишла и контролну зграду и постројење у фабрици за прераду отпадних вода.

 

 

Извор: Танјуг