Вести

Брнабић: Норвешка искуства драгоцена за период након трагичних догађаја

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић примила је данас представнике Норвешког центра за студије насиља и трауматског стреса (НКВТС) и Центра Утоја који су јој пренели искуства у вези са периодом после трагичног догађаја на острву Утоја 2011. године, када је убијено 69, већином младих особа.

Премијерка Брнабић истакла је да трагедије, попут оне која се догодила 3. маја ове године у Основној школи "Владислав Рибникар", мењају читаву земљу заувек и апсолутно изискују адекватан одговор и пуну подршку породицама настрадалих, саопштила је Влада Србије.

Цело друштво пролази кроз стресни период, указала је премијерка Брнабић и додала да је држава спремна да учини све што је потребно да помогне породицама, ученицима и наставницима те школе, али уз поштовање мишљења и у договору са Саветом родитеља школе и породицама настрадале деце.

Премијерка Брнабић је представницима Норвешког центра захвалила на доласку у Београд и подршци коју су пружили члановима Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" и стручњацима у Институту за ментално здравље са којима су разговарали.

Представници Норвешког центра и стручњаци за пост-трауматски третман и културу сећања пренели су премијерки Србије своја искуства после трагедије на острву Утоја 2011. године и указали да је у овом тренутку неопходно обезбедити довољно времена за опоравак породицама настрадалих ученика и креирати тимове стручњака различитих профила који ће им пружити пуну психолошку и сваку другу врсту подршке. То су мере које су дале разултате у њиховој земљи, подвукли су.

Норвешка је, после трагичног догађаја на Утоја острву у јулу 2011. године, осмислила моделе програма за рад мултидисциплинарних тимова са младима и то у препознавању угрожених, праћењу њиховог здравственог стања и њихов дугорочни психо-социјални опоравак.

Тим експерата, који чине чланови три институције: Утоја центра, Норвешког универзитета за науку и технологију из Трондхајма - NTNU и Центра за студије о насиљу и пост-трауматски стрес – NKVTS, разговарали су раније са члановима Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" и психијатрима и психолозима са Института за ментално здравље, присуствовали су и састанку Радне групе за ментално здравље и подршку младима, којом председава премијерка Брнабић, а у плану је и посета местима где се десило друго масовно убиство у општинама Младеновац и Смедерево.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Краљевине Норвешке Јорн Гјелстад.

 

 

 

Извор: Танјуг