Вести

Брнабић: Почиње обука групе Рома за рад у јавној управи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са кандидатима који ће похађати програм "Барвалипе" у Националној академији за јавну управу и са представницима покрета "Опре Рома Србија", а програм треба да допринесе запошљавању ромске популације у јавној управи.

Програм "Барвалипе", који ће данас бити отворен у Националној академији за јавну управу, похађа прва група од 22 кандидата припадника ромске популације из целе земље који имају стечено високо образовање и који нису запослени у јавној управи, а како би унапредили професионалне компетенције за рад у органима управе.

"Заједнички циљ јесте да овај програм буде транзиција ка запошљавању припадника ромске популације у јавној управи", рекла је Брнабић и нагласила да "то представља још један важан корак ка еманципацији и интеграцији Рома и грађењу инклузивног друштва".

Обуку за припаднике ромске популације заједно са Националном академијом за јавну управу развили су Грађански покрет "Опре Рома Србија" и Канцеларија за ромске иницијативе Фондације за отворено друштво.

Циљ програма је запошљавање Рома и веће учешће Рома у политичком и јавном животу. Програм је осмишљен у оквиру четири модула који обухватају основе рада у органима управе, дигиталне, комуникацијске и менаџерске вештине, и трајаће до 21. августа.

Брнабић је рекла да је Национална академија за јавну управу јако важна за професионално усавршавање свих запослених у јавној управи, и посебно је истакла обуке које се односе на младе и припаднике ромске популације, као и обуке које су намењене запосленима у јединицама локалне самоуправе.

 

 

 

Извор: Танјуг