Вести

Брнабић: Само дијалог и компромис могу осигурати напредак

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је у Атини да не разуме како Приштини дијалог са Београдом није главни приоритет, јер само дијалогом и компромисом може бити постигнуто трајно решење, без којег нема стабилности, инвестиција, а тако ни будућности за младе.

Брнабић је, на Делфи економском форуму, у разговору са главним и одговорим уредником дневника „Kатимерини“ Атанасиосом Елисом, упитана за ситуацију у вези Kосова, рекла да, иако су дијалог требало да подстакну Вашингтонски споразум и именовање специјалног изасланика Европске уније, нажалост дошло до промена у Приштини.

Подсетила је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти сматра да дијалог није кључни приоритет Приштине.

"То не разумем, јер сматрам да би дијалог требало да буде главни приоритет. Без дијалога нема трајног решења“, подвукла је Брнабић.

Брнабић је рекла да Београд чека на наставак дијалога, али и да је „лопта на страни Приштине“.

На питање да ли нова америчка администрација игра улогу у потрази за решењем, Брнабић је изразила уверење да је иницијатива сада на Европској унији.

Подсетила је да је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ заказао наставак дијалога, али је он одложен због Приштине.

„Надамо се да ћемо ускоро имати потврду за нови датум. Не видим да има начина за решење без дијалога. Дијалог је веома тежак, у њему су потребни храбри лидери, али је једини начин за напредак. Што пре наставимо дијалог, то је боље по све у региону“, истакла је Брнабић.

На питање како гледа на Преспански споразум, Брнабић је рекла да је званични Београд одмах подржао тај договор.

„То је била добра вест, која је омогућила Северној Македонији да настави европски пут. Иако сам премијер Србије, знам да је немогућ просперитет моје земље без просперитета целог региона. Зато је мени као премијеру Србије важан напредак свих у региону, колико и напредак моје земље“, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Преспански споразум доказао и да историјска тешка питања могу да се реше дијалогом, што је важно и за дијалог са Приштином.

„Ми се залажемо за решавање проблема кроз дијалог, компромисом. Преспански споразум је добар пример како се надамо да ће се решити ствари са Приштином“, рекла је Брнабић, истичући да показује и да, чим се постигне компромис сви треба да га прихвате.

Говорећи од односима са Грчком, Брнабић је рекла да је имала веома добар разговор са грчким премијером Kиријакосом Мицотакисом са којим је договорила следећи састанак Високог савета за сарадњу две земље, који ће бити одржан у јуну или јулу у Београду.

Истакла је да грађани Србије воле Грчку и њено море, и да не могу дочекати да овог лета оду на одмор.

С тим у вези је навела да су две земље раније договориле билатерални споразум о међусобном признавању сертификата о вакцинацији, што ће омогућити грађанима да путују без административних препрека.

Други важан споразум је, према њеним речима, документ који треба идуће недеље да се потпише у Атини о укидању наплате роминга, што ће бити додатни подстрек грађанима Србије да дођу у Грчку.

„То су ствари које владе треба да раде, јер владе су ту да раде за грађане“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је признање дигиталних сертификата већ у примени, а споразум о ромингу очекује да ће ступити на снагу одма по потписивању.

Подсетила је да постоји Високи савет за сарадњу, који се састао последњи пут децембра 2019., када су две земље потписале Споразум о стратешком партнерству.

„Од тада нисмо имали састанке због ковид-19. Договорили смо се да следећи, четврти састанак, буде у Београду, надамо се у јуну или у јулу“, рекла је Брнабић.

Брнабић је пренела да се премијеру Мицотакису захвалила за његову подршку европском путу Србије, истичући да је Грчка земља која се залаже за проширење ЕУ и укључивање Западног Балкана.

„То је важно за Србију, али и цео регион. Укључење Западног Балкана у Европској унији је добро и за Унију, и предуслов је за трајни мир, просперитет и стабилност“, подвукла је Брнабић.

Kада је реч о економији, подсетила је на брзу пругу од Пиреја до Будимпеште, која се гради.

Србија, нагласила је Брнабић, већ ради на деоници Београд-Будимпешта, и до краја године завршиће радове на траси Београд-Нови Сад, док ће у септембру почети радови на модернизације пруге од Новог Сада до мађарске границе.

Пренела је да је председник Србије Александар Вучић донео из Брисела одличан споразум са Европском унијом, која ће финансирати грантом 30 одсто укупних трошкова за изградњу пруге од Београда до Ниша, те остаје затим да се гради брза пруга до границе са Северном Македонијом.

То је, каже, веома битно, јер ће Србију ставити на мапу важних саобраћајница Европе.

Даљи пројекат везан за Грчку је, истакла је, теринал за гас Александропулос.

„Грчка је урадила свој део, а у септембру се ми повезујемо са Бугарском. То је битан пројекат за Србију, али и цео регион због диверзификације извора гаса“, закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг