Вести

Брнабић: Србија има шансу да буде победник у четвртој индустријској револуцији

Земље попут Србије имају са четвртом индустријском револуцијом шансу да буду победнице, оценила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Ако пропустимо ову прилику може дуго трајати док се не укаже следећа", упозорила је Брнабић.

Премијерка од своје земље прави дигитални хаб Балкана, привлачећи између осталог уз пореске олакшице старт-апове и познате фирме.

"Желим привреду Србије да трансформишем са оне засноване на ручном раду на привреду радних места базираних на знању", објаснила је Брнабић.

Једна важна мера у томе је што се сва деца школског узраста припремају за ново усмерење привреде и већ годинама од своје 11. године уче програмирање као обавезни предмет, зашта је морало да се додатно образује 40.000 наставника.

Деца почињу са "скречом", програмским језиком специјализованим за младе, а касније прелазе на нешто тежи "птитон".

Идуће године ће прва генерација младих која је прошла потпуну обуку програмирања завршити школовање.

На питање да ли жели од све деце да направи ИТ специјалисте, премијерка Брнабић је рекла да то не жели, али да програмирање за све има смисла, јер уче како функционишу алгоритми, како се систематски решавају проблеми.

"Требало би децу научити како да размишљају, а не шта треба да мисле", нагласила је премијерка.

За разлику од "програмерске офанзиве" други предмети су у школама Србије пребачени на добровољну базу.

Брнабић је, иначе, инспирацију за своје планове пронашла у Швајцарској и између осталог била је гост манифестације "Дигитални дан".

"Захваљујући подршци "Digital Svicerlend" ми смо успели да оснујемо "Digital Serbia" и тако смо изградили тесан дијалог са привредом. Градимо потпуно нови систем", објаснила је Брнабић.

Многа радна места ће нестати, али ће многа нова настати, навела је Брнабић и додала да ће нова радна места бити много интересантнија и забавнија.

У тим огромним променама премијерка као предност види што није политичарка.

"Ја сам прагматичнија и оријентисанија ка резултатима", закључила је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг