Вести

Брнабић: Србија остварила изузетне успехе у здравству и привреди

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија успела у овом тешком периоду које је обележила пандемија COVID-19 да уради две изузетне ствари – да има најмањи пад БДП у Европи у 2020. и да буде друга у Европи по броју вакцинисаних, а прва по броју ревакцинисаних, односно укупно заштићених грађана.

Брнабић је на представљању 13. издања "Сиве књиге 2021" НАЛЕД-а истакла да је Србија сада заиста потпуно другачија земља, што Влади даје ветар у леђа за даље реформе, уз напомену да се ти успеси нису десили случајно.

То је постигнуто захваљујући реформама и финансијској консолидацији у претходном периоду, навела је Брнабић и исказала захвалност НАЛЕД-у на дугогодишњој подршци у реформама и помоћи држави да идентификује и имплементира кључне ствари, како бисмо постали земља у којој ће бити лакше пословање и већи квалитет живота грађана.

Премијерка је подсетила на то да је 2020. била веома тешка година за Србију и цео свет, са изазовима које нико није очекивао, додавши да се очекује да ће и 2021. бити изазовна.

Према њеним речима, током ове кризе Влада је покушавала да нађе најбољи баланс између здравља грађана и заштите здравственог система и приведне активности, економије и живота, то јест менталног здравља нације.

Током 2020. трудили смо се да то урадимо и то ћемо радити још до половине 2021. или чак и до краја ове године. Видећемо како буде ишла имунизација и у Европи и у свету, јер нисмо острво за себе. Ако наши суседи и партнери ту немају успеха онда ћемо и ми трпети последице, објаснила је Брнабић.

Брнабић је напоменула да смо до сада имали укупно десет измена протокола како бисмо што ефикасније лечили оболеле од COVID-19, истичући да смо купили довољно тестова и стално их набављамо.

Брнабић је подсетила на то да су у кризној години запослени нови здравствени радници, и прецизирала да су плате у овом сектору закључно са 1. јануаром 2021. повећане за укупно 15 одсто, као и да им је обезбеђено по 10.000 динара.

На тај начин смо постигли најбоље резултате у здравству у 2020. години, а и у привреди смо имали најбоље резутлате у Европи, с обзиром на то да је пад БДП-а наше земље био свега један одсто, указала је Брнабић.

Такође, како је додала, у 2020. години индустријска производња је повећана за 0,4 одсто у односу на 2019. годину, а регистровано је и приближно 50.000 више запослених.

Брнабић је нагласила да смо и у најгорим временима, када су се сви у свету суочавали са губитком посла, ми постављали камене темељце за нове јапанске и немачке фабрике, што најбоље говори о томе колико вере неко има у будућност наше земље.

Брнабић је подсетила на то да су повећане плате, пензије и минимална зарада, док је јавни дуг остао испод нивоа од 60 одсто БДП-а.

Увели смо електронску размену података захваљујући чему су од 1. јуна 2017. органи државне управе и локалне самоуправе разменили међусобно 22 милиона података, што значи 22 милиона пута наши грађани нису ишли на шалтер, навела је Брнабић.

Председница Владе је подвукла да ће и у 2021. години бити настављена подршка привреди и грађанима, и најавила да ускоро почиње реализација трећег пакета помоћи државе који је вредан 250 милијарди динара.

Брнабић је напоменула да укупна подршка државе кроз сва три пакета помоћи за привреду и грађане износи осам милијарди евра.

Поред борбе са короном, Брнабић је навела да су изазови државе даљи раст и развој привреде, раст плата и пензија, грађење инфраструктуре, али и наставак дигитализације.

У том смислу, Брнабић је најавила дигитализацију здравства у оквиру које би биле развијене електронске услуге попут е-здравственог картона, е-упута и е-боловања.

Премијерка је подсетила на то да је основано Координационо тело за дигитализацију комплетног здравственог система чији су, између осталих, чланови и представници НАЛЕД-а.

У плану је, како је додала, и проширење обухвата сезонских радника на туризам и грађевину кроз електронски систем за пријаву сезонских радника како би се смањила сива економија.

Брнабић је најавила да ће у оквиру Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања бити спроведене неке кључне реформе, а једна од њих је увођење социјалних карата за које је недавно усвојен закон у Народној скупштини.

Према њеним речима, сада креће имплементација тог закона, јер он доноси једну од кључних реформи за најугроженије становнике у Србији.

Брнабић је најавила и рад на доношењу закона о нестандардним радним односима, као и онлајн фискализацију, која је дефинисана кроз недавно донети Закон о фискализацији.

 

 

Извор: Танјуг