Вести

Брнабић: Србија сваким даном постаје све боље место за живот

Страни држављани српског порекла који су рођени у дијаспори или су због одређених животних околности отишли из Србије, и одрекли се српског држављанства, кроз програм "Carta Serbica" могу да добију боравишну дозволу у Србији на годину дана и да аплицирају за држављанство, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је, представљајући програм "Carta Serbica" указала да он подразумева и додатне олакшице и подстицаје, попут пореских и царинских олакшица, и омогућавање подизања стабмених кредита за пореске нерезиденте у сарадњи са банком "Поштанска штедионица".

Брнабић је поручила да су наши људи у дијаспори "благо", јер својим доласком доносе и ентузијазам, али и нова искуства и знања.

"Велики су потенцијал и богатство наши људи у дијаспори, и сви они они који желе да се врате или да дођу овде да виде, па да касније донесу одлуку о држављанству, инвестирању, отварању фирми", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је програм "Carta Serbica" преузет од Пољске, а осмишљен је како би свима који воде порекло из Србије, а имају држављанство друге земље, могла да се отворе врата и пружи начин да легално бораве у Србији.

"Да овде живе, раде, студирају и донесу даље одлуке", додала је Брнабић.

 

О Калабићу: Без коментара, одлука није правоснажна

Брнабић није коментарисала судску одлуку о рехабилитацији некадашњег команданта Горске краљеве гарде Југословенске војске у отаџбини Николе Калабића, наводећи да би, с обзиром да одлука још није правоснажна, њен коментар могао да се протумачи као притисак на правосуђе.

"Имам ограничен простор да коментаришем ту одлуку, зато што је тај судски процес још увек у току, и то није правоснажна одлука. Шта год да кажем, може да се протумачи као притисак извршне власти на судску власт, па чак и извршне власти у техничком мандату", рекла је Брнабић.

Поступак је у току и немам право да га коментаришем, додала је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг