Вести

Брнабић: Тренд смањења броја оболелих, важно поштовање мера

Предложићу сутра обавезно ношење маски у целој Србији у затвореним просторима, рекла је премијерка Ана Брнабић.

Брнабић је изјавила да се у последња четири дана бележи тренд смањења броја новооболелих од вируса корона, што није довољан разлог за оптимизам као такав, али да се нада да ће донете мере дати резултате, те додала да ће предложити да ношење маски буде обавезно у затвореним просторима у целој Србији.

"Последња четири дана смо имали тренд смањења новооболелих, позивитних на Kовид 19, што није разлог за оптимизам као такав, зависиће од тога како буду ишли наредни дани, али се надам да донете мере дати резултате", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да ће се у неколико наредних дана видети и резултати протеста, различитих јавних окупљања, прослава у неким градовима... тако да може да се деси да видимо поново пораст броја заражених.

"Ово је сада донекле разлог за оптимизам, али важно је да сви поштујемо мере", подвукла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће сутра можда бити одржан састанак Kризног штаба са представницима локалних самоуправа, а њен предлог је да ношење маски у свим затвореним просторима у целој Србији.

То ће, додала је, зависити и од подшке струке, али истиче да је важно да се, уз тренд смањења броја оболелих, боримо у свим локалним самоуправама једнако, и тамо где је проглашена ванредна ситуација, али и тамо где то није случај.

"Та мера није ни тешка, ни компликована, а даје резултате", констатовала је Брнабић.

 

Најгори дан по броју пацијената на респираторима

У последња 24 сата у Србији је регистровано 279 новооболелих од вируса корона, преминуло је 12 особа, а 154 пацијента су на респиратору, саопштила је премијерка.

Брнабић је пренела да је у последња 24 сата тестирано 6.915 особа.

"Нажалост, поново је јако лош дан по броју преминулих, чак 12 особа. На респиратору је 154 пацијената, и овим то данас постаје најгори дан од првог регистрованог случаја корона вируса у марту", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је најтежи дан, по броју пацијената на респиратору, био 14. априла, када је број био 146, а данас их, је подсећа, чак 154.

Премијерка је још једном апеловала на грађане да поштују све епидемиолошке мере.

Навела је да ће од данас у 15 сати, пре свега, струка поново говорити о дневним трендовима, као и да се нада да ће то поново, као у марту и априлу, бити начин да се комуницира са јавношћу, како би сви увек имали информације, али и како би се поново апеловало колико је борба против короне тешка, а вирус опасан.

"Колику опасност представља за здравствени систем и здравствене раднике, да дневно поново имамо апеле да се грађани максимално придржвајау свих превентивних мера, да носе маске, држе дистанцу, често перу руке. И да поново, као крајем априла и почетком маја, прогласимо, макар тренутну, победу над короном", рекла је Брнабић.

 

Апелујем, поштујте мере

Брнабић је рекла да је у последња 24 сата 159 особа примљено на болничко лечење у Србији од Ковида 19.

Премијерка је апеловала на све грађане да поштују мере и да максималну буду дисциплиновани.

"Носите маске што чешће. Молба је да се људи не окупљају, јер је то најнеодговорније понашање и атак на наш здравствени систем", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да све политичке разлике могу да сачекају, да сада треба да се најозбиљније схвати борба против коронавируса и да се поштују све мере превенције.

Напомиње да се у Србији све већи број људи тестира, да тестова има довољно, али да се јавља загушење са обрадом ПЦР тестова.

Због тога ће се, како је рекла, у наредним данима фокусирати у извештавању на број прегледа и број хоспитализованих пацијената.

"Делује да мере дају резултат, зато што већ четири дана имамо смањење броја новооболелих", закључила је Брнабић.

 

Држава не криви грађане због пораста броја заражених

Премијерка је изјавила да држава не приписује кривицу грађанима због повећања броја заражених од вируса корона и истакла да то никада није радила ни она, ни Кризни штаб, ни председник Александар Вучић.

Брнабић је истакла да, када каже да је борба против вируса корона "борба свих нас", односно и државе и сваког грађанина појединачно, то не значи "сваљивање кривице на грађане".

"Ја нисам никад чула да је Вучић свалио кривицу на грађане, ја када сам говорила да нисмо довољно дисциплиновани, кретала сам од себе, јер и ја нисам озбиљно схватила ношење маске у затвореном простору", рекла је Брнабић.

Поновила је да је борба против вируса "појединачна борба", која подразумева ношење маски, држање физичке дистанце, прање руку и без окупљања.

Истакла је да Кризни штаб сада жели против вируса да се бори на другачији начин, без увођења рестриктивних мера, да се не би, додаје, ванредно стање уводило сваки пут када дође до скока броја заражених.

"Вирус ће остати са нама док се не пронађе вакцина, ми морамо да научимо да живимо са вирусом, а увођење ванредног стања за сваки пик није право решење", истакла је Брнабић.

Како је рекла, Кризни штаб јесте грешио у вези са проценама кретања епидемиолошке ситуације, јер се очекивало да ће током лета бити затишја, међутим, истакла је, то није била грешка наших епидемиолога, већ су то прогнозирали и СЗО и остали епидемиолози у свету.

На питање зашто се Кризни штаб није оглашавао после дербија, избора и појединих прослава, Брнабић је одговорила да након тих окупљања није примећен скок броја заражених, људи на респираторима и преминулих, и да није било потребе за тим.

"Нисмо имали потребу за свакодневним извештавањем јер није било ничег новог и бројеви су били под контролом, а прес конференције смо прекинули, јер је долазило по два или три медија...Сада имамо потребе опет за тим, зато што имамо овакве бројке", подвукла је Брнабић.

 

Стојим иза сваке бројке и свега што је држава радила

Премијерка је изјавила да стоји иза сваке бројке и свега што је држава урадила у борби против вируса.

Поводом примедби да у последњих месец дана нису објављивани реални подаци о броју заражених и преминулих, те наводне разлике између базе података и података које је износио Кризни штаб, Брнабић је одговорила да стоји иза сваке бројке, да је држава поштено информисала јавност, а да ће свакако ревидирати бројеве, као што раде и остале земље.

"Ми можемо да се играмо те оптужбе и игре са бројевима, али не видим чему то. Свака земља ради ревизију бројева, урадићемо и ми. Да смо желели нешто да кријемо не би правили конфренције у 15 часова. Стојим иза свих бројева", закључила је Брнабић.

У базу се, како је рекла, уносе подаци индивидуално, из свих центара, статистику немамо, а свакако ће то бити стандард у будућности.

На опаску да је у једном периоду реферисан један преминули од короне данима, а сада имамо овакве бројке о жртвама, Брнабић је рекла да се није могло ни очекивати 12 преминулих, као сада, у време када је свега 14 људи укупно било на респираторима, за разлику од бројки данас.

 

Морамо да се боримо као друштво, без саплитања

Брнабић je истакла да сматра да је од суштинске важности за будућност борбе против корона вируса да научимо да се боримо као друштво против ове пошасти "без саплитања".

Брнабић је, одговарајући на констатацију да је признала да је Влада грешила, да се чуло од Предрага Кона да је досадашња стратегија пропала и да треба нова, а од Срђе Јанковића да су мере зашите "алфа и омега", и питање шта је стратегија, као и да су цифре непрецизне, те и да се чека и по недељу дана на резултате тестова, рекла да је овај пут потребна другачија тактика.

"Ми не бежимо од увођења рестриктивних мера, ако то буде потребно, али мислим да је важно да научимо да је потребна појединачна борба свих нас како се не би десила безбрижност када попустимо мере. Не може држава да живи стално у ванредном стању, и да се чим се укине сви поново опусте", објаснила је премијерка.

Што се бројки тиче, рекла је да је држава започела борбу без система.

"Направили смо ад хок какав такав систем. Он је јако лош и критикован, с правом, јер смо морали да запослимо 50 људи у болницама да ''хране'' базу података да не би оптерећивали медицинске раднике, док се боре за животе људи. То није систем", додала је Брнабић.

Како је рекла, систем је када постоји електронски здравствени картон, јер из актуелног није могуће водити паралелну евиденцију.

"Да сам знала, када сам постала премијер, да ћемо имати борбу против оваквог вируса, дигитализација здравства, а не образовања, била би приоритет", истакла је Брнабић.

"Да смо радили дигитализацију здравства имали би електронски здравствени картон и могла бих да повлачим бројке у сваком тренутку, што је оно што се трудимо сада да радимо", рекла је Брнабић.

Истакла је да се због тога не може рећи да се нема поверење у бројке, јер нема разлога зашто би држава лагала.

Како је рекла, захваљујући новом систему држава имала боље податке од оних у борби против грипа.

Истовремено је рекла да се сагледавају и сви остали подаци, поред резултата тестова, као што су параметри прегледа, хоспитализације, отпуштених, да би се имала епидемиолошка слика.

 

Битно је да се питање вакцинације, кад дође, не политизује

Премијерка је изјавила да би већ сада требало започети јавне разговоре о значају вакцинације у борби против вируса корона, јер је уверена, како је рекла, да ће, када вакцина стигне, заједно са њом кренути и кампања неповерења у вакцинацију.

"Када дође вакцина, почеће и кампања неповерења о томе да ли се треба вакцинисати или не, а од броја људи који желе да се вакцинишу зависиће и наша борба против короне. Ако имате мали број људи који се вакцинише, онда немате одговор на вирус", нагласила је Брнабић.

Истакла је свој лични став да је она за вакцинацију, јер је, истакла је, то препорука струке.

Навела је да за сада нема кредибилне информације о томе докле се стигло са проналаском вакцине, али је подсетила да је Србија преко Европске комисије упутила више од два милиона евра за истраживања у тој области.

"Важно је да не политизујемо тему вакцинације, јер то неће бити ни моја вакцина, ни Кризног штаба, ни Александра Вучића, већ једини начин борбе против вируса", подвукла је Брнабић.

 

Ментус приведен због вређања полиције

Сарадник Института друштвених наука др Владимир Ментус приведен је као особа која је вређала полицајце који су током протеста испред Народне скупштине штитили ред и закон, изјавила је Брнабић.

Брнабић је на питање шта зна о том случају, рекла да јој је тим поводом писао директор Института друштвених наука Горан Башић, те да је Ментус приведен као део групе која је ометала рад полиције.

"Приведен је као особа која је вређала полицајце, који су током протеста испред Народне скупштине штитили ред и закон. Све остало је одлука суда. Ја као извршна власт не могу ни да се мешам у одлуку суда, ни да је коментаришем, нити да утичем на њу тако да ја нисам права адреса зашто је суд донео такву одлуку", рекла је Брнабић.

Истакла је да су припадници Министарства унутрашњих послова дали све од себе да сачувају мир и закон и да су реаговали када је то било неопходно - када је неко желео да упадне у државне институције или угрозио њихов живот.

 

Приватне лабораторије могу да раде ПЦР, ако имају капацитете

Премијерка је изјавила је да приватне лабораторије у Србији тренутно раде само брзе тестове на "Covid-19" и нагласила да држава нема ништа против да и они раде ПЦР тестове, уколико имају медицинске и безбедносне капацитете за то, али не да раде само тестирање, а да обрађивање пребацују државним.

Тако је Брнабић одговорила на питање новинара због чега приватне лабораторије не раде ПЦР тестове.

"Што се тиче приватних лабораторија, ми смо им дозволили да раде брзе тестове, јер за то имају капацитет. Што се тиче ПЦР тестова, ја немам информације да то могу приватне лабораторије и да за то имају капацитете", нагласила је Брнабић.

Када је држава тражила да се приватне лабораторије у марту и априлу пријаве за ПЦР тестирање, нико од њих се није пријавио, рекла је премијерка, а само неколико њих је донирало опрему државним болницама за ПЦР тестирање, уз напомену да не могу сами да обрађују узорке.

Како је навела, јуче је поновила захтев да - уколико постоје приватне лабораторије које могу да обрађују ПЦР тестове - да се оне јаве.

"С тим немамо проблем. Али проблем имамо уколико они узимају узорке, а од државних институција чекају резултате. То би довело до већег загрушења", рекла је Брнабић и поновила да уколико постоје приватне лабораторије које могу да обрађују ПЦР тестове држава нема никакав проблем да изда дозволу.

Када је реч о ПЦР тестовима, Брнабић је рекла да Србија има довољно тестове, али нагласила да не може свако да се тестира са било каквим симптомом јер то кошта државу 1,5 милиона евра, те да је то бесмислено.

Подсетила је да је Србија у првом таласу имала подлоге за ПЦР тестирања у свим клиникама, те да је рађен огроман број тестирања од којих само један или два одсто су били позитивни, али да је то коштало Србију између 300.000 и 500.000 евра дневно.

"Када је почео број заражених да се повећава, поново смо вратили подлоге за ПЦР тестирање у клиникама", нагласила је Брнабић.

 

Молим Зеленовића да не политизује...

Премијерка је изјавила да се ни у једном тренутку није догодило да Шабац нема тестове и позвала градоначелника Небојшу Зеленовића да не политизује ситуацију са епидемијом корона вируса.

"Ја не знам ни једну општину да купује тестове. Кажу да су отворили Ветеринарски институт у Шапцу...Како су могли да га отворе, када је реч о државном институту?", рекла је Брнабић коментаришући информације које потичу од градске управе Шапца.

Истакла је, поводом констатације новинара да је на нивоу републике пет до 10 одсто зараженост, а у Шапцу до 70 одсто, да је Ветеринарски инситут управо и отворен поново када је забележен повећан број заражених.

Нагласила је да, иначе, као и Шабац, све здраствене институције свако јутро буду анкетиране колико им тестова треба, те да у току дана добијају захтевану количину.

 

О увођењу ригорознијих мера

Забрана организованих окупљања и обавезно ношење маски на територији целе Србије, и у затвореном и на отвореном простору, додатно би помогло нама и нашем здравственом систему у борби против корона вируса, изјавила је Брнабић и најавила да ће сутра поподне или прекосутра ујутру сазвати седницу Кризног штаба на којој ће бити речи о ригорознијим мерама.

Брнабић је тако одговорила на питање које би ригорозније мере могле да буду уведене, а да то није потпуна забрана кретања.

"Ја бих предложила да имамо обавезно ношење маски на читавој територији Србије и у затвореном и на отвореном простору, без обзира да ли негде имамо ванредну ситуацију или не", рекла је Брнабић.

Навела је да би по њеном мишљењу то свакако у великом проценту смањило даље заражавање корона вирусом, али да то још није предложила, јер мора да се консултује са струком.

Као другу меру навела је забрану организованих окупљања, што је већ уведено у Београду.

"Мислим да је макар у наредне две недеље добро да то имамо и у другим локалним самоуправама зато што у овом тренутку заиста нема потребе за великим прославама, рођенданима, венчањима...да не причам о протестима. Свака врста окупљања у овом тренутку на отвореном или у затвореном простору представља огроман ризик", поручила је Брнабић.

 

Тестирамо више од свих

Премијерка је изјавила да, у овом тренутку, имамо 180.000 тестова на присуство корона вируса и да их има довољно, као и да свакако тестирамо више од свих, а најавила је допремање додатних хемикалија за тестове и нових тестова.

Када је реч о тестирању, Брнабић је рекла да резултати понекад касне, јер постоји загушење, због великог броја тестирања који се ради, а и због чињенице да су неки тестови бржи, неки спорији.

Брнабић је рекла да данас поподне из Велике Британије слеће авион са додатним хемикалијама за убрзање тестирања, а најавила је и да наредних дана стижу нове количине "Сансуре" и БГИ тестови.

Брнабић је додала да лабораторија "Ватрено око" у КЦС у Београду око 2.000 тестирања дневно, а да ће "Ватрено око" у Нишу имати капацитет 1.000 узорака дневно.

Институт "Торлак" ради у три смене, рекла је Брнабић и додала да скоро све лабораторије које су радиле у ванредном стању, раде и сада, те да ће се укључити и још неке, ако буде потребе.

"Опада тренд оболелих, не могу да кажем да је у овом тренутку то довољан разлог за оптимизам, али и са мањим бројем тестирања, имамо тренд смањења", рекла је Брнабић.

 

4.451 на болничком лечењу

Премијерка је саопштила да је тренутно у Србији због последице вируса "Covid-19" хоспиталозовано 4.451 особа.

Како је навела, имају информације о томе колико је заражених на болничком лечењу, али да немају прецизне информације колико их је на кућном лечењу, јер се та евиденција не води због чињенице да није на снази ванредно стање.

 

Да је БИРН имао добру намеру,разговарао би и са Владом

Да је БИРН имао добру и часну намеру, пре него што је бомбастично објавио информације, разговарао би са Владом Србије о подацима о броју заражених и преминулих од короне, изјавила је Брнабић и истакла да никада у Србији није постојала тако транспарентна база као за Ковид19, упркос недостацима те базе.

На питање новинарке БИРН-а зашто је власт смањивала јавно објављене бројеве, пошто су имали увид у информациони систем Ковид19, Брнабић је рекла да не зна у коју базу су имали увид и шта су гледали, као и да нису сви људи који су позитивни од Ковида и преминули услед Ковида 19, пошто је, на пример, неко преминуо услед излива крви у мозак.

"Не знам коју сте базу гледали, али највише ме боли то што, да сте ви из БИРН-а имали заиста добру и часну намеру, разговарали бисте и са нама о тим подацима и извештајима ,пре него што сте их објавили. Нисте покушавали, декларативно сте покушавали тако што сте покушавали да контактирате неке саветнике из мог кабинета - ми немамо никакав писани траг да сте покушавали да их контактирате, немамо".

Брнабић је додала да Влада Србије нема ниједан проблем да разговара о томе, али да стварно не зна у коју базу је БИРН имао увид, одакле им тај увид и шта су гледали и "који је то био ''извештај за Владу'', на који су се, наводно, позвали".

"На основу чега онда да причам са Вама? Ви сте нас оптужили, нисте рааговарали са нама, нити сте нас питали за мишљење, нити питали за образложење, пре него што сте објавили бомбастично и рекли како сада више нема поверења", одговорила је Брнабић.

Премијерка је истакла, такође, да су у другим земљама повећавали накнадно број преминулих од Ковида 19 за 3.000 и више, и да их опет није нико оптуживао да су лагали, управо зато што је важно поверење.

Додала је да се увек у таквим ситуацијама ради ревизија података и да ће и код нас свакако бити урађена, како би се проверили подаци, а све са циљем да све буде што транспарентније.

"То су све подаци, које је неко физички извлачио и упусивао у базу. Да вас питам, како бисте ви бројали када је неко, на пример, у петак био позитиван, а у понедељак негативан. База има недостатке", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да БИРН, ипак, није занимала истина већ само да се бомбастично пусти вест.

Смрт од чега је неко преминуо пријављују сами лекари, па када кажете да није тачно, ви оптужујете лекаре да лажу, напоменула је премијерка и запитала да ли стварно неко мисли да су свакодневне конференције за медије биле организоване да би неко нешто покушао да сакрије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк