Вести

Брнабић: Важни састанци у Давосу за српску економију

Премијерка Србије, Ана Брнабић, која учествује на Светском економском форуму у Давосу, одржала је данас низ важних састанака за српску економију, а посебно је значајан сусрет са представницима компаније Филипс, коју српска влада покушава да доведе у Србију.

"Стигли смо јутрос у Давос и настављамо (после председника Александра Вучића) састанке и присуство Србије на овом важном догађају. И данас смо имали јако добре и важне састанке за нашу економију", рекла је Ана Брнабић.

Ана Брнабић је издвојила састанак са замеником генералног директора Сименса и нагласила да та компанија запошљава у Србији скоро 2.000 људи, као и да планирају да даље прошире инвестиције.

"Планирају даље проширење, на чему влада интензивно ради, а ту је реч о њиховом погону у Крагујевцу, али и још неким стварима о којима разговарамо", навела је премијерка.

Ана Брнабић истиче да је имала одличан састанак и са представницима холандске компаније Филипс, која још није присутна у нашој земљи и влада покушава такве компаније да доведе.

Ана Брнабић, која ће боравити у Давосу до 24. јануара, наглашава да је циљ да се такве компаније укључе у трансформацију српске економије, како би била много конкурентнија и да би се више инвестирало у истраживања, развој и иновације и брзо подигли наш БДП и просечне плате.

Ана Брнабић је имала добар састанак и са новим председником Европског истраживачког савета Мауром Фераријем, који је од јануара на тој функцији, а прошле године је посетио Србију.

"Имали смо са њим одличне састанке. Имамо добру сарадњу и надам се да ће бити још боља током ове и наредне године захваљујући томе што смо сада основали Фонд за науку који ради управо по угледу на Еврпски савет за истарзизвање и развој. То је за мене као премијерку један од приоритета за даље унапређење наше економије", рекла је Ана Брнабић.

Брнабић је имала састанак и са директорком Светског економског форума за Европу и Евроазију Мартином Ларкин, као и да је имала даље разговоре о већ постигнутом договору да ће Регионални центар Светског економског форума за четврту индустријску револуцију бити у Београду.

"Настављамо да радимо на томе и данас смо постигли конректан договор. Од фебруара пред отварање Регионалног центра идемо у радионице у Србији, и у региону", истакла је Ана Брнабић.

Ана Брнабић каже да је присуствовала бројним корисним састанцима и да се радује сутрашњем дану јер он има политичку тежину због састанака са премијером Холандије Марком Рутеом.

"Он је увек важан саговорник у смислу европских интеграција, догађаја на Западном Балкану, али и економске сарадње са Холандијом", рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је најавила да ће имати састанак и са гувернером Јапанске банке за међународну сарадњу Тадашијем Маедом, са којим се упознала током посете Јапану.

Ана Брнабић је рекла да договарају конкретан датум за његову посету Србији након чега би требало да уследи и званично присуство Јапанске банке за међународну сарадњу.

"Ми бисмо желели један инвестициони фонд. Дајемо све од себе и надамо се најбољем", поручила је Ана Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг