Вести

Ђорђевић: Цело друштво мора да се бори против насиља

''Борба против насиља над женама је стално у фокусу владе и сви као друштво треба да се боримо против њега'', истакао је данас министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

"Морамо сви заједнички да радимо како би насиља било мање и како би оно било искорењено. Имамо закон, али насиље и даље постоји. Раније га је било, али се није причало о томе, рецидиви прошлости морају да остану иза нас и да пошаљемо јасну поруку да се боримо против тога", нагласио је Ђорђевић.

Он је подсетио да је пред крај прошле године отворена је национална СОС линија за жене жртве насиља путем које се за шест месеци обратило за помоћ или савет више од 1.500 жена. Према његовим речима, од тог броја трећина је упућена МУП-у, трећина министарству рада, а трећина је ишла ка министартву здравља и другим институцијама.

"Линија је заживела и доступна је 24 сата седам дана у недељи. Они који имају проблема с насиљем могу да добију информације где и коме да се обрате, а ми уз саветодавну улогу, на основу позива, уколико је потребно можемо и да одмах интервенишемо", рекао је Ђорђевић.

Министар каже да је битно да се службеницима центара за социјални рад врати статус службености јер се они сада на суду третирају као сваки други сведок.

"Радници центра за социјални рад су сада само сведоци на суду чије сведочење може, али не мора да се узме у обзир, због чега желимо да им вратимо службеност", рекао је Ђорђевић.

Од насилника морају да се штите и запослени у социјалним службама због чега су у Београду уведени паник-тастери, а према речима министра, у центре је уведено и физичко обезбеђење које може брзо да реагује.

Говорећи о финансијској подршци породицама са децом, Ђорђевић је нагласио да ће се закон у тој области мењати и да се размишља о томе како да се што више изађе у сурет мајкама.

''Имамо идеју како да решимо питање породиља после 18 месеци, које често губе посао и на који начин да стимулишемо послодавце да управо те жене запошљавају", рекао је Ђорђевић.

Када је реч о родитељима деце са инвалидитетом, проблем је како премостити период од друге до пете године детета.

"У том периоду, ако се мајка враћа на посао, нема ко да брине о том детету. Модел и идеја је да се или плати неко ко ће да брине о детету док мајка ради или да мајци буде плаћено боловање до пете године детета", објашњава Ђорђевић.

Према његовимн речима, социјална давања су у односу на 2008. годину 100 одсто већа и за министартво којим руководи неуспех би био да се не искористе сва средства која су на располагању. Процењује се да већ сада активно ради више од 35.000 пензионера и да два одсто затражи нови обрачун пензија након додатног осигурања.

"О продужењу радног века до 70 година се не размишља, али пензионери имају право да раде и после 65 године у складу са законом", рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг/РТС