Вести

Ђорђевић: Пробаћемо да задржимо медицинске раднике у нашој земљи

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да Србија жели да задржи своје грађане у земљи и да то што Национална служба за запошљавање објављује конкурс за запошљавање наших медицинских радника у Немачкој не значи да влада подржава њихов одлазак, већ је реч о томе да су Србија и Немачка потписале споразум 2013. који се мора поштовати.

Ђорђевић је објаснио да је доласком на чело тог Министарства његова жеља била да укине споразум између Националне службе за запошљавање и Немачке агенције за запошљавање који омогућава да се годишње између 100 и 120 наших медицинских радника запосли у немачким здравственим установама, али с обзиром да је реч о споразуму који је потписан на највишем нивоу и да би његово укидање утицало на односе две земље, споразум је остао на снази.

"То је нешто што сам морао да прогутам. Захвалан сам председнику Србије Александру Вучићу што је покренуо питање економских миграција и што смо добили одобрење Владе Србије да формирамо Координационо тело за спречавање одласка радне снаге и да радимо све против овог споразума", рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић очекује да ће стратегија тог координационог тела бити готова крајем јануара и да ће убрзо након тога бити предложена влади на усвајање.

Ђорђевић је захвалио и министру здравља Златибору Лончару што су у претходне две године сви млади који су завршили факултете или средње медицинске школе добили посао.

"Док сам ја на овом месту, таквих споразума сигурно више неће бити. Верујем да имам подршку председника Вучића у томе. Ми морамо да радимо да људе задржавамо, а не да потписујемо споразуме који њима олакшавају одлазак", рекао је Ђорђевић.

 

 

Извор: Танјуг