Вести

Ђукановић: Изборни процес мора да буде што транспарентнији

Представник СНС-а Владимир Ђукановић рекао је да је презадовољан атмосфером на међустраначком састанку који се одржава уз посредовање ЕП, додајући да није очекивао да ће ти састанци бити тако позитивни.

“Искрено да вам кажем нисам очекивао да ће бити овако позитивно - да пожелите овакве састанке”, рекао је Ђукановић.

Упитан да ли под тим мисли и на представнике опозиције, Ђукановић каже да представници владајуће странке немају никакв проблем да испуне “шта год они траже”.

Ђукановић је навео и да ће данас на крају састанка бити донети и закључци, те да се чека да се види шта ће се договорити.

Истиче да се разговори настављају даље, јер изборни процес мора да буде што транспарентнији, што бољи.

“Спремни смо апсолутно шта год пожеле да им удовољимо, јер нам је у циљу да имамо што квалитетнију опозицију. Али, очигледно они имају један мали проблем, они неће да иду изборе јер знају да ће да доживе катастрофу и то је један једини разлог што они неће да иду на изборе. Никакви изборни услови њима не сметају, јер они не предлажу ништа, дођете и слушате испразну причу, никакав конкретан предлог нисмо чули”, рекао је Ђукановић.

Упитан да ли мисли на представнике опозиције који присуствују састанку или онима који нису дошли, Ђукановић каже да они који не долазе тек немају ништа конкретно да предложе.

“Ови што дођу имају неку ширу политичку причу око финансирања кампање и имају неке приговоре и ту смо спремни да им изађемо у сусрет, шта год пожеле, а ови што не долазе свесни су изборног фијаска, ево на КиМ најбоље је показано колико вреде, добили су 51 глас”, рекао је Ђукановић.

Коментаришући изјаву председника Нове странке Зорана Живковића о понашању представника СНС-а у присуству представника ЕП, Ђукановић је рекао да да он покушава да створи добар утисак о себи.

Рекао је да су владајућу странку похвалиле и невладине организације зато што излазе у сусрет опозицији, њиховим захтевима.

"Немамо никакав проблем, можемо да разговарамо, камо среће да је више оваквих састанака, одлично је, супер је атмосфера, према томе мислим да ће све бити у најбољем реду", додаје Ђукановић.

 

Свима је циљ да избори буду транспарентнији

Ђукановић је рекао да је задовољан дискусијом на првој рунди међустраначког разговора уз посредовање Европског парламента (ЕП) и додао да је свим учесницима дијалога циљ да изборни процес буде што бољи и транспарентнији.

Ђукановић је рекао да представници ЕП имају разлога да буду задовољни дискусијом у старој Народној скупштини, а на којој су, како каже, усвојени закључци да је дијалог добра основа и да га треба наставити.

Ђукановић је био упитан да ли међустраначки дијалог има смисла без учешћа Савеза за Србију (СзС), он је узвратио питањем да ли има смисла да СзС уцењује целу Србију.

''Избори су ваша воља, ако не желе да изађу на изборе, нека бојкотују, шта то нас брига... На Косову и Метохији су добили 51 глас, не знам зашто су они толико битни'', рекао је Ђукановић.

Ђукановић сматра да део опозиције не жели да изађе на изборе зато што нема подршку и да је једини разлог њиховог бојкота што би доживели фијаско на изборима.

''Сви остали, који долазе на разговоре, покушавају да пронађу најбољи модус како би имали разлога да изађу на изборе и добију одређено поверење грађана. Људе из СзС не интересује поверење грађана'', рекао је Ђукановић.

На питање ко би, уколико се постигне било какав договор о изборним условима, требало да га гарантује, Ђукановић је рекао да постоје закони који се примењују - примењују их чланови бирачког одбора, полиција, Тужилаштво, Агенција за борбу против корупције...

''Свако у том систему гарантује да ће се закон примењивати. Институција која је задужена за примену закона је гарант договора '', нагласио је Ђукановић.

На питање како је било раније, Ђукановић је рекао да му се чини да је било сасвим у реду и да су евентуалне примедбе могле да се пријаве током изборног процеса на самом бирачком месту.

''До сада нисмо имали готово ниједну примедбу на бирачком месту. Ако неко сматра да је нешто нерегуларно, нека унесе примедбу на бирачком месту и о томе ће расправљати Изборна комисија'', рекао је Ђукановић.

Ђукановић је поновио спремност власти да прихвати сваку жељу опозиције како би изборни процес био што бољи и додао да ће СНС наставити да ради на унапређењу тог процеса.

Ђукановић је нагласио да у опозицији до сада нису дали ниједан конкретан предлог, осим што се жале или уопште не долазе на састанке.

Ђукановић је рекао да ће се јавно залагати да опозиција буде 24 часа у медијима током изборне кампање, а да СНС не добије ни секунд.

''Много пута су их позивали у телевизијске емисије, али они неће да дођу, јер глуме жртве '', тврди Ђукановић.

 

 

 

Извор: Танјуг