Вести

Ђукановић: "Олуја" је највећи геноцид после Другог светског рата

Гост јутарњег програма "Добро јутро Србијо" био је члан Председништва Српске напредне странке и народни посланик Владимир Ђукановић.

О дешавањима у региону, тачније Хрватској где је била прослава злочиначке акције "Олуја" и о томе да је Вучић био главна тема, Ђукановић је рекао: 

"Вучић им више не дозвољава да шире ту пропаганду како су они били борци за слободу, јер су они направили агресију и то унутрашњу агресију, јер су напали СФРЈ, кренули су у насилно отцепљење и спутали Србима право конститутивности, тј. право на самоопредељење, што је тек био скандал. Наравно,  кренули су да упадају и уводе обележја из НДХ те 1990. и 1991. године када су кренули да мењају обележја у МУП-у Хрватске стварајући Збор народне гарде."

"Наравно, нико то није хтео да прихвати. Нико није желео да прихвати да иде на добровољно клање. Срби су направили своју Крајину, после Републику Српску Крајину. И ми морамо данас да говоримо да је злочиначка акција "Олуја" заправо акција чији је резултат највећи геноцид после Другог светског рата", рекао је Ђукановић.

"То је типични пример геноцида, јер је етнички очишћена територија од становништва које је на тој територији живео и који је био конститутивни народ. Врло је важно то понављати да су Срби били конститутиван народ, а они су их етнички очистили и данас их нема ни три одсто и тако је негде спроведено оно што је Миле Будак тражио - трећину Срба побити, трећину протерати, а трећину покатоличити", рекао је Ђукановић.

 Надам се да то неће моћи заувек да живи и ми морамо да имамо успомену на Крајину. Срби Крајишници су тамо били историјски народ, за разлику од Хрвата који на том подручју нису никад живели, што доказују сва српска културно-историјска обележја Републике Српске Крајине, односно српска обележја на подручју Далмације, Лике, Кордуна, а господа у Хрватској, шта да вам кажем...Ако се неко дичи слављењем етничког чишћења и Јасеновца, па нека им је на част, поручио је Ђукановић.

"Јуче сте могли да видите нацистичка и усташка обележја у Книну. Нико у Европској унији не жели то да санкционише. Свуда у Европској унији, по њиховим законима, ко има нацистичка обележја, кривично одговара. Само је у Хрватској изгледа то допуштено и Хрватска данас је модерна НДХ. АЛи, борићемо се и против тога",  додао је Ђукановић

Додаје и да Хрвати не могу да поднесу код Вучића то што је је он уздигао Србију, као и то да сада Србија претиче Хрватску у економији.  

 

Извор: ТВ Хепи