Вести

Ђукановић: Пред нама је велики изазов да сачувамо мир

Гост јутарњег програма "Добро јутро Србијо", био је члан Председништва Српске напредне странке Владимир Ђукановић и он је говорио о томе да ли је могућ нов сукоб на Балкану.

"Ово што смо имали прекјуче на Косову и Метохији је тек почетак веома тешке кризе која ће настати у читавој Европи, али и Балкан ће морати да се дотакне. Много тога је упетљано овде, има много проблема и идеално је за сукоб. У сенци свих тих сукоба великих сила и хаоса, нема дилеме да Балкан не може да не буде "неокрњен" и морамо да се припремимо добро за све изазове", рекао је Ђукановић.

"Ово је почетак- то што је Курти урадио. Има много усијаних глава које уместо да слушају своје грађане, слушају стране представнике који њих држе на конопцима и управљају њима као луткама и кажу им "иди изазови тамо сукоб".  Знате, потребно је Србију зауставити. Србија је једина која у овој кризи има привредни раст. Србија једина довлачи инвеститоре, има стабилност, има гасну стабилност, јер је потписан споразум са Руском Федерацијом који нам гарантује далеко нижу цену гаса. Да не причам о томе колико страних фирми из света долази овде, јер је стабилно подручје и то је потребно зауставити. А како ће се то зауставити? Тако што ћеш изазвати сукоб.  Потребно је прогласити Вучића "малим Путином", да је он вођа "мале Русије" на Балкану, и наравно кад крене сукоб, кад чита инвеститор то, рећи ће да је овде сукоб и повући ће своје инвестиције или неће ни долазити овде. То је кључни и велики проблем. Пред нама је велики изазов да сачувамо мир. Највећи могући изазов је да сачувамо мир и надам се да ћемо у томе успети", рекао је Ђукановић. 

Ђукановић додаје и да Изетбеговић и Курти немају шта да понуде својим грађанима, па уместо тога траже "дежурног кривца" и зато нападају вербално Србију.

Истиче и да су се САД, уз сваку резерву коју има према њима, ипак поставиле рационално у овом сукобу.

"Очигледано је да неке ЕУ земље имају за циљ да овде направе хаос, што је мени нејасно с обзиром да сама Европа улази у ужасно тешку ситуацију", додао је Ђукановић. 

О томе да није стигла ниједна реакција из ЕУ, Ђукановић је рекао да га то не изненађује.

"Мене би зачудило да од њих дође иоле рационална нека реакција. Сама Европска унија - ту више не постоји никакво политичко јединство", рекао је Ђукановић. 

"То је озбиљна група лицемера, која очигледно не зна шта ради, није дорасла моменту. Очигледно је да сам Путин, па и Бајден тј. САД, користе ту ситуацију недораслих лидера у Европској унији и она је сада на највећем губитку", додао је Ђукановић.

"Ми се трудимо да са свим земљама имамо добре и коректне односе, а посебно са оним земљама Европске уније које нису признале независност Косова", додаје Ђукановић.

"Боље је сто година разговарати и преговарати, него један дан рата", додаје Ђукановић.

Додаје и да сам Курти нема подршку свог народа и додаје и да га одређене земље хушкају и терају на ово. 

Ђукановић такође наводи да постоји број земаља које се противе "Отвореном Балкану", јер су свесни да би тако тај регион ојачаио и не би могли да га уцењују.

Ђукановић такође наводи да је лажна држава Косово само српска покрајина, као и да Срби и Албанци немају исти угао гледања на ствари и на дешавања деведесетих, али да треба да живе заједно, јер једни без других не могу. Додаје и да Србија никад неће признати лажну државу Косово.  Наводи и они сами увиђају да нису држава и да се први пут јавио одређени број Алабанаца на Косову и Метохији који отворено кажу да желе да живе са Србијом, јер су како он наводи, људи рационални и економски им је то много повољније. 

"Први пут побеђујемо за зеленим столом. Наша дипломатија остварује прилично завидне резултате и Србија остварује изузетно економске резултате", додао је Ђукановић.

 

 

Извор: ТВ Хепи