Вести

Ђурић: Ми немамо нон-пејпере, али имамо свој "јес-пејпер"

Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић изјавио је да је његова порука саговорницима из међународне заједнице да Србија нема никакве нон-пејпере, али да има свој "јес-пејпер" - а то је план "Србија 2025" председника Републике Србије Александра Вучића.

Ђурић је објаснио да то подразумева жељу да се ради на подизању животног стандард, да се дође до просечне плате од 900 и пензије од око 500 евра, да се задрже млади у земљи, да Србија буде земља која привлачи највише страних инвестиција, чува пријатељства на Истоку и Западу и буде држава која је отворена за искрену сарадњу са свима.

"То је српски јес-пејпер, то је да сарадњи у региону, да помирењу у региону, али и да снажној и развијеној Србији", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да нон-пејпере остављамо онима који желе да их користе да би покушали да обесмисле сваки легитимни српски интерес, јер неки су једва дочекали појаву нон-пејпера да покушају да на неки начин омаловаже сваку идеју да би Срби у односима у региону требало да за себе остваре било какву корист.

"Мени то личи на бацање прашине у очи и скретање теме од тога шта раде приштинске власти и од покушаја стварања велике Албаније и покушаја да се умање права Срба на другим местима у региону… Ми се не бавимо таквим стварима, ми имамо план за развој наше земље и да у региону стварамо мостове сарадње. Али не треба имати илузија, јер Србија се и данас суочава са разним притисцима, али Србија данас наступа са растућим самопоуздањем", објаснио је Ђурић.

"У Сједињеним Америчким Државама се нашироко пише о успесима Србије у вакцинацији и томе како је постала неочекивани фаворит у борби против епидемије ковида и економском опоравку, што је последица добре организације, домаћих дигиталних система за дистрибуцију вакцина и неидеологизоване здравствене политике која нам је омогућила да вакцине набавимо са свих меридијана", рекао је Ђурић.

"Србија је данас заиста земља која предњачи у позивању на нормализацији односа у региону, на изградњу економије и сарадње и слободу протока људи, капитала, робе и услуга , и Србија је данас по много чему пример успеха. Зато није толико тешко побити аргументе оних који су можда понекад и плаћени лобисти других страна", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да Србија је данас, уз подршку председника Вучића и владе, далеко присутнија у Сједињеним Америчким Државама него у претходном периоду, и данас интензивно градимо инфраструктуру за то да се глас Србије чује добро, далеко и на свим адресама на којима је то релевантно.

"Када говоримо о Косову и Метохији, или политици Србије према Босни и Херцеговини, Црној Гори, ја данас са много самопоуздања могу да кажем да једна Србија која има привредни раст, која гради седам аутопутева, има животни интерес, не да осваја и намеће другима своју вољу, него да гради мостове сарадње и повезивања. Ми, Срби, као народ који је бројчано највећи у региону имамо сваки интерес да будемо боље повезани са сународницима и за ту врсту става овде има слуха”, рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да поједине политичке структуре из региона, које се опиру повезивању и желе да задрже контролу над својим "малим забранима" на тај начин што их држе изолованима, траже уточиште у аналитичарима и коментаторима из 90-их за које су навикли да од њих добијају априори подршку.

"Када је реч о односу Вашингтона према региону, нисам могао да чујем у излагањима највиших америчких званичника да је реч о једном од првих приоритета њихове спољне политике, али је несумњиво да они остају заинтересовани за то да буду активан учесник у дијалогу Београда и Приштине, дешавањима у Босни и Херцеговини и у многим другим питањима, и ми са њима водимо активан дијалог како бисмо могли да на најбољи могућ начин усагласимо наше интересе и да за наш народ извучемо што је могуће више”, рекао је Ђурић.

Ђурић је закључио да нико не треба да има илузије да је без активног дијалога Србије и Сједињених Америчких Држава могуће решити озбиљне регионалне проблеме.

 

 

Извор: Танјуг