Вести

Ђурић: Надам се укидању такси

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да се нада да ће таксе које је Приштина увела на робу из Србије пре нешто више од годину дана бити укинуте.

Ђурић је рекао и да тема слободе кретања, како грађана тако и званичника, не би требало уопште ни да се појављује, уз поруку да је Српска листа та која је на демократски начин, вољом српског народа, добила право да их заступа у институцијама.

"Пре два дана је била неславна годишњица увођења такси, нема потребе да образлажем колико су штете оне нанеле свим становницима Косова и Метохије, без обзира на националност", рекао је Ђурић, који је присуствовао обележавању градске и храмовне славе Северне Митровице свети Димитрије. Ђурић је изразио наду да ће таксе ускоро бити укинуте, али и подсетио да Канцеларија и сви други чине све како би Срби имали неопходне потрепштине и основне намирнице.

Говорећи о формирању институција у Приштини, Ђурић је рекао да неки албански политичари понављају грешке појединих српских из прошлости, који су својевремено имали себи лојалне Албанце.

"Срби су јасно рекли кога  желе да их представља и нико други нема право да им некога намеће. Српска листа је добила поверење и добила је мандате јер заступа српске, државне и националне интересе", истакао је Ђурић и додао да је Српска листа показала да има одговоран однос према очувању мира у будућности.

Ђурић је подсетио да постоји споразум о слободи кретања, да је и неретко био жртва ометања, те да се нада да се то неће више дешавати у будућности, преноси Косово онлајн. Како је навео, без обзира на све различите ставове, ни Срби ни Албанци не смеју бити ометани да се слободно крећу, да је то нормална ствар и да то не би требало да буде уопште тема нити политичко питање.

"Неприхватљиво је то да се некима спречава да путују, забрањују спортске манифестације, културни догађаји", додао је.

Ђурић је рекао да ће данас обићи и обновљени Дом здравља у Лепосавићу и подсетио на план председника Србије Александра Вучића и реализацију 349 различитих пројеката подршке српским срединама у изградњи домова здравља, привредних, сакралних, школских и других објеката.

 

Случај Рошић да испитају међународне правне инстанце

Наводи Небојше Рошића, оца ухапшеног Марко Рошића, о тортурама које његов син трпи већ годину дана како би оптужио Милана Радоичића и Србију за умешаност у убиство Оливера Ивановића забрињавајући су и тиме треба да се баве међународне правосудне и политичке инстанце, изјавио је Ђурић.

"Ово је посао за међународне правосудне и политичке инстанце које треба без одлагања да испитају и провере да ли је и на који начин Марко Рошић био извргнут притисцима. Недопустиво је да неко најпре без ваљане оптужнице буде тако дуго у притвору и да буде изложен систематској тортури, а поготово тортури са циљем да да исказ којим би окривио друге Србе или било кога другог за чињење било каквих злочина", рекао је Ђурић.

Ђурић се осврнуо и на изјаву Аљбина Куртија који је оптужио Оливера Ивановића да је ратни злочинац, наглашавајући да је таквим наводима "згрожена цела Србија".

"Оливер Ивановић није био ратни злочинац, већ један од лидера српског народа који га је представљао у тешком времену, борио се за његове интересе и за то поднео највећу žжртву коју један човек може да поднесе. То што су такве изјаве дошле од једног од водећих албанских лидера томе даје посебну тежину и ја очекујем додатно разјашњење ове изјаве, али и да се повуче овуреч. Јер, ово је клевета која није упућена само њему, који не може да се брани, већ против свих оних који су на частан и честит начин чували интересе свог народа", закључио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг