Вести

Ђурић: Покушај отмице потврдио појачану кампању застрашивања Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да данашњи покушај отмице српске девојчице у селу Бабин Мост недвосмислено потврђује да је протеклих седмица појачана кампања застрашивања Срба који живе у јужно од Ибра, на потезу између Косовске Митровице и Приштине.

Ђурић је позвао међународну заједницу, пре свега државе које имају најснажнији политички и безбедносни утицај на Косову и Метохији, да стану на пут насиљу уз напомену да је ово тренутак да се реагује без одлагања.

Ђурић је подсетио у писаној изјави достављеној јавности да су се у периоду од десетак дана десила два инцидента - покушај отмице српског детета у Племетини и оружани напад на српску децу у Доњој Брњици.

"Данас, по истом сценарију, са истим и препознатљивим рукописом, нападнуто је још једно српско дете, у селу које је последњих месеци, због низа насртаја на Србе и њихову имовину и светиње, јак кандидат за најнебезбеднију средину у Европи", истакао је директор владине Канцеларије.

Ђурић додаје да је циљ организатора тих инцидената изазивање страха и панике међу Србима у том делу Косова и Метохије, са јасном намером да се српски народ примора да напусти своја огњишта.

Ђурић је рекао да за трауме које је преживела једна недужна девојчица одговорни су и сви они које државници Србије већ недељама позивају да предузму кораке у складу са својим утицајем и надлежностима и успоставе сталне безбедносне пунктове у Бабином Мосту.

"Невероватно је да ико у XXI веку може да немо посматра ескалацију етнички мотивисаног насиља на подручју које је у безбедносном смислу и даље буре барута", оценио је Ђурић.

Ђурић је позвао Србе на Косову и Метохији да, колико год то тешко било, остану прибрани и да не наседају на провокације јер дестабилизација ситуације на терену је, када се узму у обзир изјаве албанских званичника у Приштини, несумњиво циљ организатора тих напада и њихових политичких инспиратора.

 

 

 

 

Извор: Танјуг