Вести

Ђурић: Референдумски карактер избора на северу КиМ

Очекујем да ће српски народ у недељу на изборима за градоначелнике у четири општине на северу покрајине исказати политичко јединство, изјавио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, истичући да ти избори за Србе на КиМ имају референдумски карактер.

Ђурић је рекао да су локални избори у општинама са српском већином на КиМ увек специфични, јер их расписује Приштина, али да на њима Срби силом прилика морају да учествују како би у сопственим рукама задржали могућност да управљају својим локалним срединама.

"Од грађана се, дакле, не очекује изјашњавање о комуналним питањима или темама од локалног значаја, већ политичка порука која увелико надилази сам повод гласања", каже Ђурић.

Он је нагласио да је веома важно да Срби у Зубином Потоку, Лепосавићу, Звечану и Косовској Митровици гласају у што већем броју за кандидате Српске листе, како би показали колика је њихова снага и одлучност да се боре за своја елементарна политичка права и колики им је капацитет да се одупру све беспризорнијим политичким диверзијама Приштине.

"Од суштинског је значаја то што председник Србије Александар Вучић у својој тешкој и несебичној борби за опстанак српског народа на КиМ има јасну и гласну подршку оних за чије се интересе бори. И због свега наведеног и ови избори за наше сународнике у покрајини имају референдумски карактер", истакао је Ђурић.

Ђурић је констатовао да је смењивање министра из Српске листе, па и само расписивање избора у четири општине на северу КиМ, нека врста политичке саботаже Приштине. То је, како је истакао, и покушај да се отупи борбени дух и спремност српског народа на пружање мирног и демократског отпора потпуном обесправљивању Срба у покрајини и истискивању државе Србије и њеног утицаја на политичке и економске процесе на терену.

"Кандидати Српске листе ће несумњиво бити изабрани за градоначелнике, али то, верујем, неће окончати ову неодговорну кампању Приштине и настојања екстремних албанских политичких структура да положај Срба у покрајини учине што несноснијим", рекао је он.

Говорећи о најави привремених институција у Приштини да ће основати "суд за Србе" и да ће усвојити декларацију о "геноциду" у покрајини, Ђурић је нагласио да је то циничан покушај да се они који су чинили злочине над Србима сакрију од правде и да се страшна злодела над српским цивилима, полицајцима и војницима које је починила терористичка ОВК релативизују причом о некаквим масовним силовањима и етничком чишћењу.

 

 

 

извор: Танјуг