Вести

Ђурић: Срби на КиМ не желе било какав сукоб

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је данас ЕУ и целу међународну заједницу да без одлагања уразуми Приштину, врати је поштовању права домаћег, међународног и свих потписаних споразума и заустави их са пута даље ескалације проблема.

Ђурић је рекао да смо видели претње да ће да газе, као да то већ нису чинили, Бриселски споразум, укину српске општине, заузму север.

„Србија и Срби реаговали су мирно и одговорно на провокације и потезе које су вукли у Приштини. Реаговали су мирно иако је потпуно јасно да је деловање Приштине имало за циљ с једне стране да Србе доведе у такав немогућ положај који би значио њихово протеривање, како са севера тако и југа, а с друге стране намера је била изазивање ратног пожара на северу", указао је Ђурић.

Србија и Срби на Косову и Метохији не желе било какав сукоб, али је јасно да Приштина жели да својим деловањем изазове управо то.

„Србија позива међународну заједницу да реагује и нећемо чинити било какве кораке осим мирних протеста који Срби ових дана врше на КиМ показујући како се на миран и демократски начин бори за земљу и свој народ", казао је Ђурић.

Ђурић је позвао Србе на Косову и Метохији да и даље мирним средствима бране своју земљу.

Ђурић је поручио да Срби који данас протестују на КиМ бране право на опстанак, на живот, на право да једу хлеб и пију млеко, да им деца иду у школу и тиме не угрожавају било кога, као и да ће наставити да се понашају мирно и цивилизовано.

Ђурић је истакао и да смо данас видели демонстрацију вербалне агресије и нове претње Приштине, одакле се поручује да ће да газе Бирселски споразум.

"Као да га већ нису згазили и ''обрисали патос'' са њим, па настављају да прете Србима укидањем општина и освајањем севера", рекао је Ђурић.

Поновио је да ће Срби на КиМ и Србија наставити да поштују Бриселски споразум.

Такође, истакао је да ће српски градоначелници, који су суспендовали учешће у приштинским институцијама, бити спремни да се у њих врате, када Приштина укине дискриминаторске мере.

"Срби на КиМ суспендовали су учешће у приштинским институцијама, јер је Приштина погазила споразум и намакла им политичку, економску и безбедносну омчу око врата", навео је Ђурић.

Ђурић је рекао да Србија никада није негирала обавезе, није желела сукоб.

Нова ескалација била би опасна и зато реагујемо и апелујемо на међународну заједницу, јер је Србија одговорна земља, која размишља неколико корака унапред, додао је Ђурић.

"Не желимо ескалацију, сукобе и нећемо направити ниједан корак да до сукоба дође и можда је последњи тренутак да се Приштина уразуми и да је доведу до поштовања права, јер оно што су данас говорили и до данас урадили је корак у том правцу", рекао је Ђурић.

Поручио је Србима на Косову и Метохији, уз слогу и солидарност целе Србије, да је молба председника Александра Вучића да све што раде - раде мирно, демократски и цивилизовано, као и до сада и да не дозволе да их било ко испровоцира.

"Да не журе са даљим корацима напуштања приштинских институција, да сачекамо оно што очекујемо и што сматрамо да је неопходно и једино рационално и нормално - да међународна заједница, која је морала да реагује и пре 15-20 дана, предузме нешто пре него што буде сувише касно", рекао је Ђурић.

Срби са КиМ су данас понос читаве Србије, додао је Ђурић.

"Наша подршка и све што радимо има за циљ да се сачува мир у целој Србији, мир на КиМ и да се омогући опстанак и останак Срба на Косову и Метохији. Позивам целу Србију да у овом тешком времену буде јединствена, да будемо уједињени, солидарни и сложни", поручио је Ђурић.

 

,Нећемо дати изговор Приштини за насиље

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић апеловао је на Србе на Косову и Метохији да остану мирни и да ничим не дају повод Приштини за неки даљи корак у намераваном изазивању "пожара", и пренео им позив председника Србије да не чине даље кораке у напуштању приштинских институција.

„Нећемо дати Приштини изговор за насиље и иживљавање“, поручио је Ђурић.

Рекао је да је његова порука Србима на КиМ да је српски народ цео солидаран уз њих и да разумемо њихову борбу за опстанак и останак на огњиштима, да се боре за своје парче хлеба, право да живе као људи достојног живота.

Оценио је да је мирним протестима показана снага, одлучност, да се мудро боримо за остваривање наших циљева.

Ђурић је казао да Срби на Косову и Метохији треба да слушају председника Србије Александра Вучића који их је позвао да не журе са даљим корацима, са напуштањем институцијама.

„Сачекаћемо неки дан хоће ли бити даљих корака међународне заједнице, а до тада ћемо бити мирни и јединствени. Нећемо дати Приштини изговор за насиље и иживљавање“, нагласио је Ђурић.

 

Приштина не жели компромис и прибегава даљој ескалацији

Они који не желе поштовање компромиса прибегавају даљој ескалацији, док Србија неће дати никакав повод таквом развоју ситуације, рекао је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Одсуство аргумената права, политичке и дипломатске снаге претвара се у аргументе силе и они који су најодговорнији на Косову и Метохији треба да зауставе и да уразуме представнике Приштине пре него што буде касно, а Србија неће дати никакв допринос да ствари даље ескалирају", рекао је Ђурић.

Одговарајући на питање новинара да ли очекује да ће Приштина испунити захтев Вашингтона, Ђурић је оценио да је добро што се чује нешто снажнији глас различитих држава по питању деловања Приштине.

"Као што је председник Александар Вучић говорио и пре 15 и пре 20 дана, неопходна је одлучна акција и реакција оних који могу и имају утицаја и одговорност и обавезу и политичко и безбедносно и свако друго присуство на КиМ", нагласио је Ђурић.

Ђурић је навео да је на кораке Приштине, Србија реаговала мирно, достојанствено и цивилизовано.

"Нисмо направили ниједан агресиван корак и нећемо направити ниједан једини који би допринео даљој ескалацији ствари. Наш народ на КиМ брани мирним цивилизованим демократским протестима своје право на живот и то ће наставити да чини и даље, не дајући било коме изговор да направи неко зло", рекао је Ђурић.

 

Радоичић није крив, распао се план Приштине

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је данас да је полиграфско испитивање показало да Милан Радоичић није крив за убиство, нити организацију убиства Оливера Ивановића и да су тиме пали у воду планови Приштине да се за то оптужи Београд и српска страна.

На питање новинара да ли је тиме завршена истрага и ако јесте, а имајући у виду да полиграф није ваљан доказ на суду, чему онда служи правосуђе, Ђурић је подсетио да је српска полицијска истрага покренута и води се зато што Приштина и међународни органи нису до сада дали праве одговоре.

"Српској полицији је пошло за руком да Радоичић да исказ и то најбољим стручњацима које Србија има. Прошао је полиграф и утврђено је да он није починилац нити организатор тог злочина. Та чињеница је изнервирала многе који су прижељкивали да кривца довека траже на српској страни", рекао је Ђурић.

Да је пре неколико дана ликвидиран, Радоичић би довека био окривљен за то убиство, додао је Ђурић.

"Тиме се распао план Приштине и неких са стране и дела домаћих телала који су жели да на томе граде поделу Срба и стигматизују Србе на северу и уклоне неке од кључних фигура које су способне да се супротставе намерама Приштине", рекао је Ђурић.

На инсистирање новинара да одговори да ли је тиме истрага против Радоичића завршена и констатацију да полиграф није прихватљив доказ на суду, Ђурић каже да "полиграф није судски доказ, али да недвосмислено говори да ли је неко крив".

"Радоичић је прошао полиграф, дакле он није крив", нагласио је Ђурић.

Ђурић је упитао и зашто приштинско и међународно правосуђе на КиМ нема одговор на питање ко је убио Ивановића 11 месеци, а неки Срби се нервирају.

"Јер, намера је била да се Београд оптужи и српска страна ослаби у предвечерје ових ескалација. Недвосмислено је утврђено - онај који је стигматизован скоро годину дана није крив. И шта ћемо сад? Шта ћемо са тим лажима да иза тога стоји Београд, српска страна, провлачењем Вучића кроз блато? Да ли ће се неко извинити?", рекао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/Пинк