Вести

Ђурић: Срби на Косову и Метохији су жртве репресије и насиља

Срби на Косову и Метохији су жртве кампање репресије и насиља која траје месецима и годинама уназад, а кулминирала је последњих недељу дана слањем до зуба наоружаних специјаних јединица на север Косову и Метохији противно свим постојећим споразумима и здравом разуму, изјавио је у Њујорку Њ.Е. изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Сједињеним Америчким Државама г. Марко Ђурић.

"Тим Србије на челу са премијерком (Аном) Брнабић и министром (спољних послова Николом) Селаковићем је овде у УН искористио прилику да упозна читаву међународну заједницу са последњим дешавањима и могу да кажем да данас читава међународна заједница зна да су Срби жртве, да је Приштина прва почела да повлачи потезе који воде ка ескалацији, а трудио сам се и да у разговорима са представницима америчке администрације укажем на мотиве и побуде вођа Албанаца у Приштини који осим локалних избора који предстоје 17. октобра очигледно показују и изражену нервозу због чињенице да је дошло до својеврсног геополитичког преокрета у региону", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Србија која је некада била ''омиљени лош момак западних држава'', континуирано претходних година градећи боље и нормалне односе, данас има отворена врата да изнесе своје мишљење и код оних који су традиционални партнери и савезници власти у Приштини и на чију подршку је Приштина безпоговорно рачунала.

"Данас и неки од њих знају да је Приштина та која се ирационално понаша, а још више знају да је Србија у претходних неколико година захваљујући пре свега политици чији је главни архитекта председник Александар Вучић успела да ојача своје спољнополитичке позиције, своје економске потенцијале, своје одбрамбене потенцијале да се профилише из земље која је била доживљена као генератор сукоба и конфликта у земљу која отвара Балкан, која уклања препреке, баријере и границе, и као земља која је стуб развоја и напретка читавог региона", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао да зато данас, када Србија каже да је жртва репресије, а јесте жртва репресије и да су Срби на Косову и Метохији жртве терора и насиља, а јесу жртве терора и насиља, то резонује много дубље и много озбиљније него што је то било пре много година.

"Ми смо јуче имали озбиљне разговоре са представницима Сједињених Држава које је предводила премијерка Брнабић, задовољан сам током тих разговора, не би било дипломатски да излажем све њихове детаље, али очекујем конструктивни допринос међународне заједнице у наредним данима и право и правда су на нашој страни, а нашем народу на Косову и Метохији желим да поручим да сам свим срцем уз њих да се свакога дана даноноћно боримо за њих и да ћемо се потрудити да истина о њима стигне до савког последњег представника међународне заједнице у Уједињеним нацијама и да од Мауританије, Сенегала, Кеније до Вашингтона, Москве и Пекинга сви чују и ко год може подржи позицију Србије", поручио је Ђурић.

''Овога пута нећемо бити сами, ово није 1999. година, Србија није сама, Србија ради у најбољем могућем правцу'', истакао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг