Вести

Ђурић: Србија брани Космет и чувајући српску културу, историју и традицију

Штанд Канцеларије Косова и Метохије на овогодишњем Сајму књига свечано је отворио директор те Канцеларије Марко Ђурић, који је поручио да Србија брани Космет и чувајући српску културу, историју и традицију.

Ђурић је навео да и данас српска култура, уметност и традиција у јужној покрајини живе и сијају у пуном сјају и то захваљујући заједничком раду српских институција на КиМ, плану председника Србије Александра Вучића и подршци Владе Србије.

Према Ђурићевим речима, у претходних неколико година, тачније од 2014. године па до данас, на КиМ је држава Србија обновила преко 60 цркава и манастира, гробаља, укључујући и призренску Богословију.

"За циљ смо имали и да спречимо намере оних који су мислили да ће бришући трагове српске духовности обрисати и постојање Срба и Србије у садашњости и будућности. Српске светиње на КиМ сијају снажније него раније и не само то, већ смо у претходној години подржали неколико десетина наслова српских писаца и песника са КиМ", рекао је Ђурић.

Додао је да је Србија институционално подржала и објављивање монографија које сведоче о српској култури, историји и прошлости, о српским црквама - од тврђаве на Новом брду до зборника који говоре о српском културном, историјском и духовном наслеђу на Космету.

Подржано је и објављивање књига која се баве тематиком недавних ратова, књиге које говоре о различитим деловима јужне покрајине и њиховим завичајним традицијама, а подржан је и рад десетина културно-уметничких друштава и хорова.

Ђурић наводи да су подржане и радионице за израду српских народних ношњи, одржавање десетина различитих културних манифестација - од фестивала средњевековне музике у Призрену до рада неких од домова култура, попут оних у Грачаници, Поморављу, Косовској Митровици који имају богате програме.

И школе, као и образовне институције су подржане у последњих неколико година, наводи директор владине Канцеларије и додаје да су подржане и основне и средње музичке школе, као и високообразовне установе попут Факултета примењених уметности.

"Са поносом смо подржали и рад Народног позоришта у Приштини, које је својим делом у претходној години увеличало не само културни живот српских средина на КиМ, већ је учинило да се својим представама и сјајним глумцима, реч о Косову и Метохији, уметности нашег народа у јужној покрајини, пронело далеко изван граница наше земље", рекао је Ђурић.

Како је навео, држава ће наставити да и у будућности подржава српску културу и уметност на КиМ.

Ђурић сматра да је подршка култури и уметности у времену у којем се српска култура и уметност забрањују на КиМ најбољи одговор на притиске са којима се суочавамо.

"Наш одговор онима који би да забране српске слике, језик, песму, игре је да ћемо на КиМ наставити и да певамо и да играмо и да се сећамо наше прошлости, да о њој учимо и да обнављамо наше светиње и да градимо нове школе, нове путеве, нове услове за културни, али и уопште живот нашег народа на КиМ", навео је директор владине Канцеларије.

Ђурић је истакао да ништа не може да поколеба ни државу Србију, ни српски народ у решености да штити своја легитимна права и интересе у својој аутономној покрајини Косово и Метохија.

Позвао је све оне који дођу на овогодишњи Сајам књига да посете штанд Канцеларије за Косово и Метохију који је распоређен у две хале - хали 1а и хали 4, а на којем ће моћи да учествују у бројним догађајима, а моћи ће да виде и нове наслове уметника из јужне покрајине или оних који су њом били инспирисани, као и трагове српске културе и историје у прошлости.

"Моћи ће да виде шта је српска култура и историја била у прошлости, шта је данас, а и шта ће бити у будућности на Косову и Метохији", рекао је Ђурић.

Ђурић је пожелео добродошлицу ученицима основних и средњих школа са Косова и Метохије у њихов главни град - Београд.

 

ЦИК још мало светски шампион у дужини бројања гласова

Очигледно је да је покрајинска изборна комисија на Косову и Метохији на путу да постане светски шампион у дужини бројања гласова, рекао је Марко Ђурић, изражавајући бојазан да се ту не ради само о бројању гласова, већ о вагању различитих политичких структура који чине ту комисију о томе како и на који начин да утичу на политичку сцену у јужној покрајини.

Ђурић је рекао да је за Србију најважније што је српски народ на КиМ стао јединствено уз Српску листу, определио се за своју државу Србију и да смо заједно успели да постигнемо блок српске слоге на КиМ.

"Отуда је и толика нервоза Приштине, Аљбина Куртија - виде да им не иде као што им је ишло раније, виде да се Србија подиже са колена, да српска економија трећу годину постиже суфицит, да Србија развија своје путеве, школе, болнице, да Србија обнавља и опоравља своје одбрамбене капацитете, али и да придобија савезнике и пријатеље у међународној заједници и тамо где су Албанци мислили да је то њихов ексклузивни забран и да немамо тамо шта да тражимо", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да Србија још увек чека одговор приштинских "превараната из редова политичара и неких других редова" на питање како је могуће да се наводима о отрованим гласачким листићима тако неодговорно понашају према будућности и сопственог народа, међуетничким односима на КиМ, миру у јужној покрајини.

"Какви су то монструми који лажно оптужују цео српски народ на КиМ за тровање, а онда када се испостави да чак и њихови лекари и њихове лабораторије утврде да никаквог тровања није било не да не кажу извините, него не кажу ни ко стоји иза тако монструозних оптужби које су имале за циљ да етикетирају све Србе на КиМ као троваче", истакао је Ђурић.

Сматра да то представља "национално тровање", које је, додаје, најобичнија шовинистичка фарса коју би неки сада схватајући колико је глупа и опасна да гурну под тепих.

Ђурић је поставио питање и привременим приштинским властима на КиМ, али и представницима ЕУ ко је одговоран за то национално тровање, ширење мржње, лажи, клевета према Србима, за монструозну хајку на српски народ на КиМ.

"Још увек нисам чуо задовољавајући одговор на то јесмо ли тровали Албанце антраксом, новичоком или неком другом свемирском технологијом или је можда алергија албанских политичара алергија на српско јединство, на чињеницу да је 96 одсто Срба на КиМ подржало окупљање око државне идеје Србије оличене у Српској листи и да никаквим притисцима нису успели да разбију српску слогу на КиМ", рекао је Ђурић.

Додао је да сматра да је у питању "тежак случај алергијске реакције" на српско јединство и "тежак случај шовинистичке фарсе" уперен против српског постојања на КиМ.

"Сада је на међународној заједници да одговори на ово неодговорно понашање, да не ћути и не гура под тепих глупости које су правили поједини политичари у Приштини зато да би Србе поделили, истиснули из политичког живота и српски народ на КиМ учинили још једном грађанима другог реда и људима који треба да се суоче са линчом какав смо видели у претходном периоду", истакао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да нервоза у Приштини потиче од тога што су председник Александар Вучић и Влада Србије у претходном периоду успели да направе прави преокрет када је реч о кретању тока историје у погледу КиМ, омогућавајући повлачење признања Косова од стране 15 држава, враћајући Косово и Метохију као тему на сто међународне заједнице и враћајући компромисно решење које треба да задовољи и интересе српске и албанске стране у оптицај као нешто што треба да буде циљ који треба да се постигне.

Подсетио је да до пре само неколико година читава западна међународна заједница није желела да разговара о КиМ и само се разговарало о томе како да се Србија примора на нешто.

"Ситуација данас није много лакша, али данас имамо отворене канале дијалога и Србија је доживљена и прихваћена као страна која на одговоран и озбиљан начин сагледава не само будућност КиМ, већ и целог региона", закључио је Ђурић.

 

Курти свакога дана доказује да је политичар екстрема

Аљбин Курти из дана у дан доказује да је политичар екстрема, политичар прошлости, који је незаинтересован за будућност албанског народа, али незаинтересован и за мир и стабилност у региону, изјавио је Марко Ђурић. Коментаришући Куртијеву изјаву да је Заједница српских општина далека прошлост, Ђурић је рекао да свакога дана Курти прибегава историјском ревизионизму, шовинистички једнонационално обојеном начину приказивања и недавних догађаја, али и догађаја из даље прошлости.

"Данас смо видели да за њега непрекинуто трају и Први и Други светски рат и да он то гледа као једну непрекинуту нит за коју су ваљда опет Срби криви за све, заборављајући на то ко је за време Другог светског рата најпре устројио, а затим и чинио Ш дивизију Скендербег која је била једна од најмонструознијих нацистичких дивизија, а бавила се етничким чишћењем", рекао је Ђурић.

Ђурић је позвао све албанске политичаре да не покушавају да одсуство политике везане за економију, за напредак и развој сопствених сународника замене политиком мржње.

Ђурић их је позвао да не мењају политику рационалних програма за будућност политиком мржње и враћања у прошлост.

"Позивам их да размисле како да се окренемо сарадњи", рекао је Ђурић.

Додао је да би требало да следе пример оних политичара који су попут председника Александра Вучића у претходним данима размишљали о томе како да укинемо баријере у региону, да проток људи, робе и капитала учинимо ефикаснијим, са циљем да нам млади људи свих националности не би једном заувек побегли из региона.

"Бојим се када виде или чују Аљбина Куртија, без обзира што им у првом моменту можда звучи симпатично, велика већина Албанаца видеће да у томе нема будућности и размишљаће како ће да стану у редове за запослење веома далеко од граница и територије јужне аутономне покрајине Србије", рекао је Ђурић.

Ђурић је позвао Аљбина Куртија да се уместо сукобима, шовинизму и прошлости, окрене будућности, нормалним односима са српским народом, а оне који су у њему видели умереног лидера, који је окренут дијалогу, позвао је да прогледају, послушају и пажљиво анализирају шта говори ових дана, као и шта је радио у претходним годинама.

"Потребно је да заједнички размислимо о томе како да одговоримо на претњу даље радикализације сепаратизма у Приштини који има потенцијал да у наш регион унесе велику нестабилност и велике проблеме", закључио је Ђурић.

 

Захвални Русији на континуираној подршци Србији и КиМ

Србија и српски народ на Косову и Метохији захвални су на континуираној подршци Руске Федерације, као и на подршци државној политици Србије, у настојањима да у међународним организацијама заштити и сачува положај наше земље, рекао је Марко Ђурић, коментаришући посету руског премијера Дмитрија Медведева.

"Србија се труди да на све четири стране света направи пријатеље, а посебно смо захвални Дмитрију Медведеву и наравно председнику Русије Владимиру Путину на континуирано истрајној подршци српском народу на Косову и Метохији, на подршци државној политици Србије, на подршци председнику Александру Вучићу и Влади у настојањима да у међународним организацијама заштитимо и сачувамо положај Србије", рекао је Ђурић.

Ђурић је додао да је уверен у то да српски народ на КиМ, који све ове године добија подршку народа Руске Федерације цени гестове које чине највиши руководиоци те земље.

"Истовремено, сматрам државничком мудрошћу дугогодишње напоре које председник Вучић улаже, не само кроз невероватан број сусрета са председником Путином, већ и са другим светским лидерима - лидерима западних земаља, како би се српска позиција чула, боље разумела и оснажила на свим континентима", навео је Ђурић.

Ђурић сматра да је данас српска позиција, иако и даље веома тешка, ипак боља него што је била и да то резултира одређеном нервозом Приштине.

Поручио је да сепаратисти у Приштини не треба да буду нервозни, већ да треба да размишљају о томе како да на конструктиван начин заједно решимо наша неслагања и како да омогућимо економске и друге облике развоја у српској јужној покрајини, као и бољу сарадњу између покрајинских и републичких институција.

"Аљбину Куртију и другим сепаратистима поручио бих да уместо о новим сукобима, размишљају о јачању и бољим односима између републичких и покрајинских институција", поручио је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг