Вести

Ђурић: У Приштини имају страх од Србије, зато желе да нас зауставе

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић изјавио је данас да се на припремном састанку за самит у Паризу приштинска делегација понашала неодговорно и да је то био један од разлога за отказивање тог самита.

"Они не желе да дијалога буде. То сте могли да видите и по изјавама такозваног премијера привремених институција (Рамуша) Харадинаја. Они говоре само о независности као коначном исходу и да им не пада на памет да укину таксе на српску робу”, рекао је Ђурић.

Ђурић је оценио да је неко у Приштини веома нервозан због чињенице да Србија наставља с развојем и напретком, док су на Косову и Метохији за више од једне четвртине ниже плате, постоји економска бесперспективност и страх од јачања Србије.

"Србија бележи ових дана најбоље економске резултате у сопственој новијој историји и у региону. На пример, обвезнице које је Србија издала претходних дана на Лондонској берзи први пут, оне су пет пута ниже по каматној стопи од начина задуживања пре шест или седам година, а имамо и пројектовани раст ове године од близу четири одсто", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да се на радном припремном састанку у Берлину, на којем је требало да се разговара о испуњењу услова за одржавање самита у Паризу, ништа конструктивно није могло да се чује.

Ђурић је рекао да је то пренео председнику Србије Александру Вучићу, као и да је између осталог, Вучић због тога обавестио јавност да нема добрих изгледа да ће самита у Паризу бити.

"Представници Приштине су се понашали према домаћину бахато, а срска страна се понашала одговорно према себи и својим грађанима", рекао је Ђурић.

На питање да ли то показује немоћ Европске уније да посредује у овом дијалогу, Ђурић је рекао да се показује немоћ да се омогући споровођење онога што је давно договорено.

"Сви су могли претходних дана да виде да се Србија понаша на један озбиљан и одговоран начин, да поштује своју реч, да настоји да изнађе неку врсту решења и ако ништа друго, ако већ видимо да нема решења и да вероватно неће бити, да сачувамо макар стабилност", навео је Ђурић.

Упитан да прокоментарише изјаву америчког професора Едварда Џозефа да је то сигнал да би САД требало да се значајније укључе у процес преговора, Ђурић је рекао да Приштина полаже велике наде "трчећи од једне до друге државе западне, спонзора њихове независности", како би можда некако поправила своју позицију.

"Чињеница је да са овако неодговорним понашањем када су у питању таксе они не наилазе на симпатије и подршку, барем јавну, чак ни код традиционалних савезника и пријатеља", нагласио је Ђурић.

Како је додао, чак ни традиционални савезници и пријатељи Приштине не могу јавно да кажу да је сјајно то што је Приштина увела таксе на српску робу јер је то против принципа слободне трговине.

Упитан да ли ће Србија, ако се укључе САД, тражити да се укључи Русија, Ђурић је рекао да се Србија залаже за избалансиран начин вођења разговора.

Указао је да 2008. тема КиМ била скинута са стола за већину тих западних земаља, али да се данас поново говори о ставу Србије када је реч о КиМ, односно да не може да се то питање решава без учешћа Србије.

На питање може ли без Русује, Ђурић одговара да наравно да не може.

У Београд стижу нови амбасадори САД и Русије, обојица специјалци за Балкан, Ентони Годфри и Боцан-Харченко, а Ђурић каже да мисли да се они чак и међусобно познају, јер је нови амерички амабасор службовао у Москви као заменик амабасадора.

"Имао сам прилику и част да упознам Боцан-Харченка који је велики познавалац Србије, пријатељ Србије, познавалац односа Београда и Приштине, јер је 2006. године био укључен у разговоре у Бечу", рекао је Ђурић.

"У нашем интересу је да се разговара, да одржимо стабилност, да видимо да ли је нешто могуће да се решава, али у садашњим околностима то није на хоризонту", додао је Ђурић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС