Вести

Глишић: Људи гласају за СНС јер желе сигурност, фабрике и путеве

Дарко Глишић, председник Извршног одбора СНС, сумирајући годину за нама, за „СНС Информатор“ каже да је у 2019. години урађено много доброг за развој државе. Отворени су ауто-путеви и фабрике широм земље, на спољнополитичком плану Србија је додатно напредовала, а углед који сада ужива не памти се у новијој историји земље, без обзира како се држава звала. Према његовим речима, председник Републике поново је померио границу и поставио лествицу још више, толико високо да ћемо се добро помучити да је достигнемо у 2020. години.

* Који страначки догађаји су обележили 2019. годину?

- Обележио ју је, пре свега, предани рад свих 365 дана у години. Имали смо једне локалне и много месних избора, и свих 365 дана било је испуњено обавезама и активностима. Ипак, ако већ нешто издвајам, издвојио бих почетак рада Академије за младе лидере, јер смо ту још једном показали колико се разликујемо од других. Желимо да добру политику пренесемо на оне који долазе и да створимо нову генерацију младих људи која ће наставити путем који је председник странке трасирао

* Често сте у контакту са тим младим људима. Какви су и какву енергију доносе странци?

- Био сам са њима на свим сесијама и скуповима, са много њих сам разговарао. Они дају нову, додатну енергију и кад их гледате, видите да труд није узалудан, да млади виде перспективу у Србији, да виде да се нешто дешава и да желе да помогну да се таква добра политика настави, да се не вратимо у време када је о свему одлучивао један човек, највише о томе како да се обогате он и његови сарадници. Овакав рад са младима је новитет какав није виђен у Србији, да једна странка сама себи прави наследнике, јер жели да изнедри генерацију која ће водити Србију у годинама и деценијама пред нама. То је веома добра ствар за дуговечност Српске напредне странке и идеје наше странке, да Србија буде нормална, пристојна, цивилизована земља.

* У 2019. години имали смо локалне изборе у Медвеђи. Како коментаришете излазност и резултат СНС с обзиром на константни позив дела опозиције на бојкот избора?

- Излазност је била за готово 20 одсто виша него на претходним изборима. Не можете људе да преварите и слажете. Странке које позивају на бојкот, то раде да би некако оправдале то што нико неће да гласа за њих. Једина ствар које су до краја свесни је то да би се на изборима мучили за цензус, а да о некаквој победи нема ни говора. То су све људи бившег режима, који су некада били на власти, који су Србију дубоко унесрећили, који су је довели до банкрота, када смо били економски руинирани, без угледа у међународним круговима, без путева, фабрика, радних места... Србија је била земља у којој су се затварале фабрике, у којој је било сијасет проблема којима се нико није бавио, јер се власт бавила само личним богаћењем. Они би сада поново да дођу на власт, јер им се богатство које су покрали троши. Поново би да узму Србију као плен и да је опустоше. Око празног стола нико се не отима, али се зато отимају за пун сто. Јасно им је да на легалан и легитиман начин, путем избора, не могу да дођу на власт, зато измишљају којекакве прелазне владе или то да их неко декретом постави на власт.

* Чујемо да им изборни услови не одговарају...

- Изборни услови су исти они које су они донели када су били на власти, једино што их ми сада побољшавамо и поправљамо. СНС је створила много бољи и поштенији изборни амбијент. Када су они били на власти, нисте могли да се појавите ни на секунд, ни на једном медију, јер је господар медијског простора био Драган Ђилас. Ђилас је забрањивао опозицију и на локалу и на националним медијима. Они данас покривају велики медијски простор. Имате кабловског оператера који готово да је у рангу националних телевизија, јер највећи број људи у Србији има тог кабловског оператера, којем на позицији један и два стоје телевизије које 24 сата дневно емитују пропаганду у корист Ђиласовог савеза, имате њихове дневне новине и недељнике... Сулудо је говорити о медијској цензури у време Интернета и друштвених мрежа. Данас ништа не можете да сакријете, нити да скренете пажњу са нечега.

* Како коментаришете њихову аргументацију да нема слободе говора и да зато морају да прибегавају блокадама, опкољавањима, упадањима у институције?

- Када виде да тај део са бојкотом неће проћи баш најбоље по њих, јер им народ не верује, следећа ствар којом се користе је насиље, не би ли тако скренули пажњу на себе. С друге стране, људи верују када кажете да је Вук Јеремић лопов, да је дошао са ташном и машном, а да је сада један од најбогатијих људи на Балкану, да путује по свету, купује станове по Њујорку, Хонг Конгу, да живи холивудским животом и да нема финансијских проблема. Све најгоре што је могло да се деси Србији, десило се док су он и Ђилас били на власти.

* Тај човек је недавно испред РТС-а, без имало срама, упоредио Вучића са Хитлером...

- Он нема шта друго да каже, мора да прибегава простаклуку, увредама, непристојностима не би ли себе некако држао у центру пажње. Борис Тадић је довео тог Јеремића као некога ко ће нам поправити имиџ у свету, а он је ударио последњи ексер у ковчег независног Косова својим идиотским питањем пред Међународним судом правде и тиме ситуацију учинио готово безизлазном. После тога, за све земље у свету Косово је било ад акта. Невероватном снагом и не знам којом енергијом, Александар Вучић је то опет успео да врати као тему. Вук Јеремић се сврстао међу утемељиваче косовске  да је за њега Аљбин Курти патриота! Њему су и Харадинај и Тачи патриоте, сви ти кољачи са Косова! Сетите се само снимка са црногорским званичницима како се спрдао да је ј... мајку Србији. Мислим да је ту Јеремић био потпуно искрен, да то није била ни шала, ни сарказам, већ да је то једна од његових најискренијих реченица.

* Да ли Ви знате који је политички програм Јеремића и осталих из тог Савеза?

- Њихова највећа политичка идеја је то да се налепи налепница на саобраћајни знак или на плочу неке институције. Они никада ништа нису урадили, нити су имали програм, нити имају идеју, нити знају шта би понудили грађанима. Дошли су на власт путем одређене врсте популизма, на том таласу јахали су неко време, када је било најважније да се Борис Тадић лепо очешља и намирише, да обуче фино одело, и да сви буду одушевљени. А шта је Србија имала од тога? Ништа. Ни фабрике, ни путеве, ни међународни углед.

* Често сте на терену са народом. Шта кажу људи за Александра Вучића, а шта за Обрадовића, Ђиласа, Лутовца и друге из тог Савеза?

- На месечном нивоу имамо изборе у некој месној заједници. Нама је важна свака месна заједница, са неколико стотина или неколико хиљада људи. И људи сваког месеца јасно кажу шта мисле о свакоме од нас – масовношћу којом се појављују на биралиштима и резултатима које бележимо. То је кристално јасно и овим другима, и зато прибегавају ванинституционалним методама доласка на власт. Да ли мислите да неко нормалан може да гласа за Бошка Обрадовића? Тај не би прошао лекарски преглед, јер није радно способан да врши одговорну јавну функцију. Он би вешао људе по бандерама, чули сте за изјаве да ће да суди и пресуди Александру Вучићу. Он би тако пресуђивао сваком грађанину, ако му се не свиђа. Да ли мислите да људи желе да буду несигурни у својим кућама и двориштима, јер се плаше шта може да им се догоди, јер се не свиђају једном фашисти? Даље, да ли неко нормалан жели да гласа за Драгана Ђиласа? Тај, да је умео, решио би нашу економију док је био на власти, а не би само трпао у своје џепове. Да ли би неко гласао за Зорана Лутовца, који не зна ни да ли је жедан док не пита Драгана Ђиласа? А ту је и Небојша Зеленовић, који нам прича о фер изборима, а нема злоупотребе и криминала за које није осуђен и оптужен. Ако су поштени медији које он контролише у Шапцу, онда смо дотакли дно дна, ТВ Шабац и Подрињске новине су медији где се псује мајка на насловним странама и најпогрднијим речима назива породица председника Вучића.

* Недавно су се подигли одбори у Нишу, Крушевцу и другим градовима, када су „НИН” и „Данас” са насловних страна пуцали на председника Вучића. Колико је тешко у таквим ситуацијама задржати људе да не крену за Београд?

- Интересантно је да се само у Нишу окупило десет пута више људи него што они окупе суботом из целе Србије у Београду. Замолио сам да се са тим стане. Јасно је да је већинска Србија на страни рада, поштења, одговорности, на страни председника Вучића, али не желимо ни на који начин било кога да провоцирамо. Нисмо као они да некога сачекујемо испред стана, да му не дамо да иде на посао... Код људи се осећа велики револт, готово сваки дан апелујемо на наше чланове да се умире, да буду суздржани.

* Шта очекујете у 2020. години?

- Очекујем потврду свега што смо до сада урадили. Очекују нас локални, покрајински и парламентарни избори у законском року и очекујем да потврдимо своју добру политику и наставимо путем развоја и просперитета Србије.

* Колико су одбори СНС спремни за изборе?

- Од 2016. до 2020. имали смо сијасет великих избора – председничке, београдске, много градских и општинских. Свуда смо се потрудили на најбољи могући начин. Било је и кадровских промена и увек ће их бити тамо где понашање није долично и где нема резултата. Не желимо да будемо као претходници, научили смо довољно на грешкама других, али и на сопственим грешкама. Увек посежемо за том мером промена тима, ако се покаже да првобитно нисмо направили добар резултат.

* Колико ћете се одмарати за празнике с обзиром на то да нам је кампања пред вратима? Шта желите у 2020. години?

- Биће затишје 31. децембра и 1. јануара, а онда крећемо да радимо. Све оно што желим и себи и својој ужој породици, желим и својој великој породици Српској напредној странци и свим људима у Србији - много здравља, среће, све оно што ће их учинити бољим и срећнијим. Моје жеље су искрене, али до резултата долази се мукотрпним радом и надам се да ћемо заједничким снагама успети у томе да нам 2020. година буде још боља од 2019. И да нам свака наредна година буде успешнија од претходне.

 

 

 

Извор: СНС информатор