Вести

Глишић: Народ на северу КиМ више не жели да трпи терор

Ситуација је веома сложена и неодговорни потези Приштине могу довести до ескалације догађаја и до потпуног нарушавања стабилности коју имамо, рекао је председник Извршног одбора Српске напредне странке Дарко Глишић пред данашње обраћање председника Србије Александра Вучића поводом тзв. реципрочних мера Приштине које у поноћ ступају на снагу.

Људи из Приштине желе да изазову нестабилност, а све раде уз подршку људи из Европе којима је, чини се, мало један рат који се већ води на њиховом тлу, рекао је Глишић.

Глишић истиче да народ на северу КиМ више не жели да трпи неодговорност, терор и непоштовање сваког договора. 

Ако им нешто иде добро, иде им изазивање сукоба и ратова. Уздам се у оно што ће државно руководство, првенствено председник, да уради и да ће успети да нађе решење. Ако не уразуми неразумне, имаћемо ескалацију догађаја у нежељеном правцу. Људи на северу КиМ више не желе да трпе терор и зулум приштинских власти, а народ на северу КиМ је најобесправљенији народ на територији Европе, а и шире, рекао је Глишић.

Додаје да се наш народ кажњава само зато што је српски. Истиче да наш народ могу да убијају, да им пале куће, да им раде шта год желе – нико неће сносити последице.

Коначни циљ је, како каже, етнички чисто Косово и Метохија, али да наш народ показује одлучност да остане на својим огњиштима. Сматра да су пред нама нелаки дани, а да је данашње обраћање председника Републике важно.

Позивам све људе да испрате обраћање где ће, мислим, саопштити курс који ћемо заузети. Пред нама је, сигурно, тежак август, па када на то додамо зиму која је неизвесна због рата у Украјини, дефинитивно је да неће бити лако, рекао је Глишић.

За потезе наводног премијера лажне државе Косово Аљбина Куртија задужен је “неко други”, каже Глишић. Истиче да Куртијеве потезе подстичу важни људи са високих функција у Европи и другим центрима моћи. Они манипулишу Куртијем и желе да изазову жариште.

Био би довољан један или два позива да Курти одустане од суманутих идеја и да не ради то што ради. Пошто то неко не жели и пошто неко мисли да се пожари гасе бензином, мислим да у августу можемо да имамо озбиљан пожар, изазван неодговорном политиком оних који мисле да са Србијом може да се разговара као пре 15-20 година, поручио је Глишић.

Истиче да, када се пожар једном деси, није га лако угасити, што се види на примеру Украјине. Због нечије неодговорности, сада сви ми плаћамо цену.

Глишић оцењује да ће историја упамтити председника Србије по много чему, између осталог, као јединог председника који је тражио да посети Јасеновац, стратиште српског народа. Због играрија хрватског руководства, посета није дозвољена.

Ствар је врло једноставна: Хрватска мора да се суочи са злочинима из даље и ближе прошлости, мора да казни починиоце и да дозволи људима који то желе да искажу пијетет према жртвама, наводи Глишић.

Подсећа да ће ускоро, 4. августа, бити обележена годишњица “Олује” – за Хрвате војно-полицијска акција, за Србе страшан злочин и прогон.

"Ако желимо да градимо добре односе и миран суживот, морамо да се суочимо са тешким стварима. Тако и Хрвати морају да се суоче са својом прошлошћу", рекао је Глишић.

 

Извор: ТВ Пинк