Вести

Глишић: СНС има скоро 140.000 гласова више него 2016.

Парламентарни, покрајински и локални избори, одржани 21. јуна 2020. године, показали су да добро вођена политика коју заступамо, заједно са нашим председником Александром Вучићем, неминовно доводи до тога да је све већи број људи разуме и да је подршка све масовнија, објашњава за "СНС Информатор" Дарко Глишић, председник Извршног одбора Српске напредне странке, и каже:

- Освојили смо готово два милиона гласова грађана Србије, чак 130.851 глас више него на парламентарним изборима 2016. године. То је послало више него јасну поруку свима који учествују у политичком животу Србије, било да су изашли на изборе, било да су их бојкотовали, да људи желе рад, резултате, пожртвованост, посвећеност. То су препознали у Александру Вучићу и свима нама који се трудимо да га пратимо у ономе што ради.

* Да ли бисте истакли неке одборе по резултатима?

- Има општина које су бриљирале, Трговиште има невероватан резултат. У Трговишту имали смо 93 одсто гласова на парламентарним изборима, са веома великом излазношћу. Јужнобанатски округ освојио је 10.000 гласова више него на претходним парламентарним изборима, Сремски округ 11.000 гласова више, Јужнобачки округ 16.000 гласова више, Мачвански округ 8.500 гласова више, Браничевски округ 7.700 гласова више, Борски округ 6.700 гласова више, Топлички округ 6.000 гласова више... Ту је изузетан резултат Крушевца за 4.500 гласова више него на прошлим изборима, затим Нишавски са 10.000 гласова више...

* Како се постижу овакви рекордни резултати?

- Постижу се тамо где постоји синергија, где људи препознају да напредњаци и на локалу улажу напоре за њихов квалитетнији живот, баш као што председник Вучић то ради на републичком нивоу, где виде посвећеност и свакодневну борбу за бољи живот.

* У неколико места имамо резултат на локалу далеко испод републичког...

- Тамо где имамо обрнуту ситуацију, где на локалу имамо људе који нису баш на најбољи начин оправдали поверење које су имали, онда та локална власт вуче републичку листу доле и резултати су слабији. У Беочину смо имали одређених проблема и тамо смо изгубили локалне изборе. Где год је било неслоге и унутрашњих трвења, где су људи гледали како да се обрачунају с неким унутар странке, а не шта ће да ураде за грађане тог места чији су били председници општине, добили смо слабији резултат.

* У неким местима имамо и значајно бољи локални резултат од републичког. Шта нам то говори?

- То углавном значи да је био мањи број листа, јер је на републичком нивоу била 21 листа, а понегде на локалу су биле свега три или четири. У сваком случају, у местима где су грађани идентификовали наш локални одбор са републиком и видели сличност у понашању, борби и раду, тамо су резултати били фантастични и на републичком и на локалном нивоу, и на покрајинском, ако се односи на АП Војводину. Тамо где смо имали проблем, бирачи су нас казнили.

* Део одбора у Златиборском округу има резултат испод републичког просека. Шта се ту догодило?

- Урадили смо детаљну анализу резултата. Веома смо незадовољни резултатима у Ариљу. Ариље је разочарање и на локалном и на републичком нивоу. Толики пад броја гласова у тако малој општини захтева дубљу анализу, највероватније и одређену врсту кадровских промена.

Нешто слично урадићемо и у Ивањици, где је, такође, био слабији резултат, као и у свакој другој средини где анализе покажу да је то потребно.

* Колико сте задовољни радом страначких координатора, а колико људима које воде одборе?

- За добро су сви заслужни, а за лоше највећа је моја одговорност. Спреман сам да преузмем одговорност за сваки лош резултат, јер је мој посао био да проблеме уочим на време и решим.

Очигледно да нисам на време уочио у две-три општине у Србији. Странка је добро уређен систем, координатори јесу важна карика, борили су се, радили, били притиснути теретом пандемије... Борили су се и председници одбора, повереници, активисти... Сви заједно урадили смо доста тога доброг. Тамо где сматрамо да може боље, направићемо промене, а тамо где су одлични резултати и где видимо да неко добро ради тај посао, видећемо да такве људе ангажујемо да помогну и у срединама у којима нисмо задовољни резултатима.

* Колико се поправи ситуација у одборима у којима се спроведу кадровске промене?

- Кад год смо мењали људе у организацији и додали нову енергију, на следећим изборима имали смо одличан резултат. Као пример могу да наведем Параћин. Тамо ни раније нисмо имали лош резултат на парламентарним изборима, био је негде око 60 одсто, а сада је био око 63,3 одсто, а натполовичан на локалним изборима. У Параћину смо имали јаког, озбиљног противника на локалном нивоу и успели смо да га победимо. У параћинском одбору мењали смо, неколико месеци пре избора, и координатора и људе који нас представљају на локалу, што се показало као пун погодак. У овом послу најважније је да постоји одговорност. Управо је то оно што нас издваја од других. Наша странка инсистира на томе да сви морамо да имамо одговорност за оно што радимо. Они који не могу да носе терет, морају да се помере и да се за њих нађе неко друго место у нашој великој хијерархији, јер резултат не сме да трпи.

* Када ћемо имати Скупштину СНС?

- На седницама Председништва, којих ће бити у будућем периоду, договорићемо и то.

Имали смо одлуку пре пандемије да током лета урадимо припреме за унутарстраначке изборе и да се они дешавају до првог септембра, али је све сада померено због короне.

Договорићемо нове рокове у зависности од епидемиолошке ситуације. Здравље људи је на првом месту.

* Када можемо да очекујемо формирање локалних парламената?

- У другој половини августа.

* Социјалисти су пожурили да формирају власт у Бачком Петровцу без СНС...

- И не само у Бачком Петровцу, већ и у Свилајнцу, Сурдулици... Тамо где ми немамо апсолутни утицај, где не можемо да утичемо на дешавања, локални парламенти ће се формирати и пре.

* Каква је ситуација на локалу у Шапцу и Новом Београду?

- На Новом Београду, биће онако како Управни суд буде рекао. Када је реч о Шапцу, тамо су прогласили ванредну ситуацију да не би били поновљени локални избори на 27 бирачких места, како је наложио Управни суд. Идеја им је била да пониште буквално сваки глас, на сваком месту, јер им се није свидела воља грађана Шапца, која је била у потпуности недвосмислено у корист Српске напредне странке. Наша локална листа освојила је 12.000 гласова више него листа Небојше Зеленовића. Проблем је што неко мисли да је рођен у фотељи. То што не може од ње да се одвоји, показује колико је мали човек и колико је заслепљен жељом да по сваку цену остане на власти. Они се сада заклањају иза корона вируса, јер знају да ће на тих 27 бирачких места, на поновљеним локалним изборима, бити још убедљивије побеђени. Сад су се сетили епидемиолошке ситуације, а организовали су велике скупове са по 100, 200, 300 људи...

Хтели су да се додворе Демократској странци, па су тамо организовали њихов главни одбор, у затвореној просторији без икаквих мера заштите. Да сам малициозан, рекао бих да су то намерно радили да би изазвали ескалацију броја заражених и тако још који дан остали на власти, што уопште није немогуће, познавајући те људе. Али, не желим да то тврдим. Реч је о томе да неко не може да се помири са тим да га народ неће, да је људима доста њихове 24-годишње владавине Шапцем. Душан Петровић 24 године влада Шапцем на овај или онај начин. Шапчани су их на изборима толико поразили да им образи још бриде.

Дакле, када буду укинули ванредну ситуацију, у року од седам дана биће одржани поновљени локални избори.

* Да ли очекујете нове немире на улицама кад се буде формирао нови сазив Народне скупштине и Владе?

- Свако ради оно што мисли да треба, а грађани оцењују сваког од нас. Наш рад оценили су са 61 одсто подршке на овим изборима, уз излазност од 50 одсто, колика је била 21. јуна. И опет понављам, грађани су нам дали 130.851 глас више него пре четири године, што најбоље говори колико су задовољни нашим радом. Све те странке које су говориле да нас треба вешати и побити да би они дошли на власт, освојиле су нула запета нешто одсто, а једна је добацила до 1,7 одсто. Слично би прошле и странке које нису изашле на изборе, и они то добро знају, па због тога нису ни смели пред грађане. Свако ради и понаша се онако како мисли да би требало, а грађани дају свој суд о томе. Да ли ће се још једном окупити на улици, да још једном снизе свој рејтинг? Вероватно хоће, али то је њихова ствар.

* Како видите то што је Сергеј Трифуновић најавио је да ће Драган Ђилас купити кандидате за председничке и београдске изборе, владику Григорија и Раду Ђурић?

- Не знам да ли бих се смејао или плакао када слушам шта једни о другима говоре, али једно је сигурно - једино су искрени када причају једни о другима. Када Сергеј каже о Ђиласу да је крао, да купује људе, да је бахат итд, и када Ђилас и остали кажу за Сергеја да је лабилна личност, да користи наркотике - верујте да су само тада искрени и да је све што кажу истина. Једни о другима имају најреалнији суд, јер се најбоље познају, а коментаришући једни друге, упознају и грађане са својим карактерима, навикама, намерама и поступцима. За годину дана имаћемо неке од локалних избора, за две године имаћемо председничке и београдске изборе, 2023. године биће још неких локалних избора, па 2024. долазе поново парламентарни избори...

Имају прилике да нас победе сваке године. Проблем је само што им је за то потребан програм и идеја шта би боље урадили и шта имају боље да понуде грађанима.

 

 

 

Извор: СНС Информатор