Вести

Гојковић отворила изложбу "Под златним и плавим небом"

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Републике Србије Маја Гојковић поручила је отварајући изложбу "Под златним и плавим небом. Иконе грчких мајстора од 15. до 19. века" поводом 177. годишњице оснивања Народног музеја, да је од велике важности да музеји и галерије буду активни у осмишљавању програма, изложби и садржаја који ће привући што већи број публике, па и оне која није редовни посетилац оваквих догађаја.

"Управо је ова једна од оних изложби за коју нема сумње да ће заинтересовати и стручне кругове и такозване "обичне посетиоце", оценила је Гојковић.

Гојковић је рекла да Народни музеј није само чувар вредног културног наслеђа, већ и институција у којој можемо много да научимо о томе како су се култура и свакодневни живот прожимали и утицали једно на друго.

"Улога ове установе у културном и образовном животу Србије од свог постанка до данас немерљива је. Посебно је задовољство што сада имамо обновљену зграду, са сталном поставком која обухвата раздобље од палеолита до уметности 20. века. Велики број посетилаца из земље и иностранства вероватно није ни свестан чињенице да обиласком музеја открива само делић богате ризнице и фондова који се овде чувају и Народни музеј сврставају у највеће музеолошке центре у овом делу Европе", подвукла је Гојковић.

Говорећи о изложби, Гојковић је подсетила да су иконе одувек биле поштоване и цењене и имале посебан статус у православном свету. Срби су, као и већина православних народа, прихватили византијско наслеђе или боље рећи однос према икони као светој слици.

Гојковић је оценила да иконе које су представљене на изложби ауторке Бранке Иванић, поред своје велике уметничке вредности, својом историјом и местима на којима су стваране дају једну ширу уметничку, историјску и социолошку слику тога раздобља.

"Промене које су се дешавале на политичком плану, а пре свега пад Византије, на срећу човечанства нису значиле и престанак грчке школе иконописања. Она је наставила да живи, највише захваљујући бројним грчким колонијама у Млетачкој Републици, али и у Османском царству", подсетила је Гојковић.

Гојковић је истакла да је то још једна потврда да уметнички правци и школе могу да се развијају и у друштвеним околностима битно различитим од оних у којима су изворно настали.

Гојковић је рекла да истовремено показује и колико је важно да уметничка дела не буду предмет идеолошких и верских нетолеранција, као и да мултикултуралност није обележје искључиво модерног доба.

"Нажалост, у савременом свету па и у деловима наше државе постоје супротни примери, у којима се уништавањем културног наслеђа једног народа тежи ка поништавању трагова његовог вековног присуства на тим просторима", скренула је пажњу Гојковић.

"Уверена сам да ће изложба коју вечерас отварамо наићи на добар одјек. Занимљивост теме, труд који су уложили ауторка и њен тим, као и реноме установе у којој се одиграва, дају услове за културни догађај који ће остати упамћен и забележен и по својој вредности и по броју посетилаца", закључила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг