Вести

Гојковић отворила ретроспективну изложбу Владимира Величковића

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је, у Музеју савремене уметности,  ретроспективну изложбу "Владимир Величковић: Фигура као израз егзистенције".

Гојковић је указала на то да је ова изложба добар пример како се заједничким деловањем Министарства културе и информисања, Музеја савремене уметности, бројних других музеја, галерија и појединаца, уз велику помоћ породице Владимира Величковића, организује културни догађај највишег нивоа.

Гојковић је нагласила да је Величковић, захваљујући ретком сликарском дару, као и достојанствености и целокупној личности, постао један од заштитних знакова читаве наше културне сцене друге половине 20. века.

Према њеним речима, Величковић је, попут славних претходника - Саве Шумановића, Петра Лубарде и Петра Добровића, свој јединствени уметнички израз највећим делом изградио у Граду светлости.

Гојковић је рекла да се вековна веза српских уметника и Париза и у овом случају показала инспиративном и плодоносном, јер је довољно рећи да је Величковић био први Србин који је постао члан француске Академије лепих уметности и да је носилац највиших признања Француске.

Гојковић је истакла да је често тешко створити праву слику о томе колико је велики успех постати цењени сликар у граду који је културна метропола и живи за уметност.

Сразмере тог успеха постају још веће ако имамо у виду да је сликар о себи рекао да "компромис није у његовом карактеру". Бити свој, не повлађивати публици ни у једном сегменту, сликати без диктата галериста и терета наруџбина, а при томе увек бити поштован и уважаван, то је оно што одликује само мали број уметника, оценила је Гојковић.

Гојковић је навела да је за нашу културу и друштво важно то што сликар, академик и професор Владимир Величковић никада није раскидао везе са својом отаџбином.

Гојковић је истакла да је ова ретроспективна изложба један од најзначајнијих културних догађаја у овој години и одлична прилика да се публика додатно упозна са делом великог српског сликара.

Није нимало случајно што се изложбом његових дела обележава дан оснивања Mузеја савремене уметности, рекла је она, при чему је директорки и запосленима честитала рођендан те установе и пожелела много успеха у будућности.

Изложба кустоса Светлане Митић и Жаклине Ратковић обухвата више од 100 радова Владимира Величковића реализованих у медијима слике и цртежа, међу којима је и 13 дела из збирки Музеја савремене уметности колекционираних од 1962. до 2019. године.

Поред радова из колекције Музеја савремене уметности, на изложби су заступљена и дела из других институција, музеја и галерија.

 

 

Извор: Танјуг