Вести

Гојковић: Престоница културе Србије подићи ће видљивост градова

Циљ пројекта Престоница културе Србије 2023. је да добијемо још неки град који ће бити видљив и да тако децентрализујемо културу, а у тај град ће долазити и домаћи и страни гости, рекла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Гојковић је истакла да се концепт ослања на дугу традицију престонице културе Европе, што ће Нови Сад бити током 2022. године.

"Ту ће бити избор градова и општина које имају најбоље и културне и туристичке потенцијале. Београд и Нови Сад су искључени, а прву престоницу културе Србије изабраћемо у септембру", рекла је Гојковић.

Додала је да постоји и конкурс Градови у фокусу, за који је ове године издвојено 350 милиона динара што је знатно више него раније.

Истакла је да ту постоји велико интересовање градова и општина којих конкурише и по 75 градова и општина.

"Локалне самоуправе ту се боре за своје место а има дивних идеја", рекла је Гојковић и као пример навела Параћин, који је добио подршку за музеј стакла где ће бити спојено индустријско наслеђе и културне потребе.

Министарство је покренуло и попис двораца у Србији који су често запуштени, рекла је Гојковић.

Навела је пример дворца Фантаст који пропада, јер је фирма која је бринула о њему у стечају, а реституција дуго траје.

"Требало би то да се реши и да припадне Матици Српској", рекла је Гојковић.

Говорећи о твиту Биљане Лукић у коме се помиње Предраг Сарапа који је Министарство осудило, Гојковић је истакла да се не смеју правити поделе новинара на подобне и неподобне.

"Министарство има радну групу за безбедност новинара која ће реаговати увек када неко вербално или на други начин угрожава сигурност новинара", рекла је Гојковић.

Гојковић је оценила да Драган Ђилас и његова странка деле новинаре на подобне и неподобне.

О предлогу да се паралелно уређују информативне емисије на јавном сервису, министарка је рекла да није вредан коментара.

"Не знам како да прокоментаришем ту идеју да Ђиласова телевизија добије националну фреквенцију. То су опасни предлози за новинарство, нема то нигде у свету", рекла је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк