Вести

Гојковић: Србија показала да је отворена земља за све

Србија је показала да је отворена земља за све, рекла је данас на конференцији поводом завршетка 141. заседања Интерпарламентарне уније (ИПУ) у Београду, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, наводећи да је било више од 2.000 учесника.

"Мислим да смо успели да достигнемо важан политички рекорд да на заседању буде импозантан број делегација које су предводили лично председници и потпредседници парламената", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је у претходна четири дана Београд био центар парламентарне демократије, што је једно велико признање за Народну Скупштину и за Србију.

"Показали смо да смо отворена земља за све, да без политичких санкција могу да долазе парламентарци из читавог света. То је преовладало када се одлучивало ко ће бити домаћин", рекла је Гојковић и подсетила да су парламентарци претходних дана говорили о разним темама, а да је главна дебата била посвећена јачању међународног права.

Гојковић је рекла да је поносна што су у Београд дошли сви представници парламената из региона, и то из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније, што, према њеној оцени, показује политичку зрелост.

Гојковић је најавила и да ће данас бити потписана Београдска декларација која ће потврдити залагање посланика из 140 земаља за мир и поштовање међународног права.

Такође, како је рекла, биће усвојена и декларација о климатским променама и о универзалној здравственој заштити.

Гојковић је рекла да српски парламент у том смислу очекује доношење закона о климатским променама и закона о заштити природе.

Подсетила је да је током заседања обележен јубилеј 130 година ИПУ, те да је именован нови амбасадор УНИЦЕФ-а Горан Бреговић.

 

 

Извор: Танјуг