Вести

Гојковић: Туризам и култура повезују регион

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић истакла је на Конференцији Јадранско-јонске иницијативе да туризам и култура пружају бројне могућности сарадње у регионалном оквиру и отварају пут ка развоју како појединачних земаља, тако и читавог региона.

На 16. Конференцији председника парламената Јадранско-јонске иницијативе у Будви, Гојковић је указала да Србија доживљава прави туристички бум последњих неколико година и да заузима друго место у Европи по стопи раста броја туриста.

Она је истакла да туризам постаје све важнија привредна грана са великим утицајем на економију Србије, како због раста домаћег туризма, тако и због све већег доласка страних туристa.

"Наше тржиште се убрзано отвара према другим туристичким тржиштима, првенствено према земљама Европске уније, али и тржиштима изван ЕУ, као што су Турска, Руска Федерација, НР Кина, САД, Индија, Јужна Кореја, Иран и Јапан", нагласила је Гојковић.

Подсетила је да су на последњој седници Скупштине Србије донети нови закони о туризму и о угоститељству, који ће додатно унапредити капацитете у овој области.

Председница Скупштине Србије је истакла да се свака земља чланица Јадранско-јонске иницијативе одликује веома богатом културном баштином и туристичком понудом, али да се туристи, како са нашег континента, тако и са далеких дестинација, могу најбоље привући регионалним удруживањем и унапређењем сарадње у региону, уместо појединачним наступима.

Гојковић је указала да је зато важно повезивање са земљама у оквиру Јадранско-јонске иницијативе и креирање заједничког туристичког производа региона, као и промовисање културног туризма.

"Посебно је важно да заједно сагледамо и искористимо потенцијале културне и археолошке баштине, а потребно је и да се фокусирамо на развој туризма на рекама и сеоског туризма, који привлачи све више туриста. Регионална сарадња у овим областима отвара нам проходнији пут и ка коришћењу средстава из фондова ЕУ, као и успешније промовисање на међународним туристичким сајмовима и тржиштима", рекла је Гојковић.

Председница српског парламента је указала да су туризам и култура веома испреплетени и да је добар пример повезаности културног наслеђа и туризма, као и регионалне сарадње, постојеће културне руте као што су Пут римских императора и Дунавски пут вина.

Она је навела да је важно да се подстакне на даље интензивирање сарадње у области савременог стваралаштва, креативних индустрија, филмске индустрије и подсетила на пример светски познатог глумца Џони Депа, који је после Србије снимао и у Црној Гори.

Гојковић је напоменула да би требало да се размотри и могућности доношења додатних олакшица за мобилност и рад филмских посленика у региону Јадранско-јонске иницијативе.

Према њеним речима, дигиталне и креативне индустрије пружају изузетне могућности за економски развој, запошљавање и повезују наш регион са целим светом.

Гојковић је навела да ће национални фокус током предстојећег председавања Србије од 1. јуна Јадранско-јонском иницијативом управо бити усмерен на туризам и културу, као гране које посебно могу да утичу на већу повезаност региона и сарадњу за добробит свих грађана.

 

Србија посвећена свеобухватном повезивању јадранско-јонског региона

Србија је посвећена свеобухватном и садржајном повезивању јадранско-јонског региона у области привреде, транспорта, инфраструктуре, енергетике, туризма, културе, изјавила је у Будви председница Скупштине Србије Маја Гојковић, подсећајући да ће Србија од 1.јуна преузети председавање овом иницијативом на годину дана.

На 16. Конференцији председника парламената Јадранско јонске иницијативе, Гојковић је нагласила да сарадња у оквиру Јадранско јонске иницијативе говори о израженој свести да напредак сваке од појединачних земаља у великој мери зависи од развоја региона у целини, а пре свега од стабилности и мира у региону.

"Србија доследно и одлучно заузима став да се сви изазови у региону морају решавати поштујући међународно право, постојеће регионалне аранжмане и принципе компромиса, дијалога и солидарности. Сви актери морају да покажу пуну меру одговорности насупрот унилатералним потезима, насупрот екстремизму, насиљу и фундаментализму", поручила је Гојковић.

Она је навела да је најбоља брана неразумевању, неповерењу и насиљу, поред придржавања међународног права, дијалога и компромиса, свакако афирмација сарадње на свим нивоима и у свим областима.

Председница српског парламента је рекла да тамо где су наши заједнички интереси, жеље и будућност испреплетани заједничким политикама и пројектима, тамо где регионални механизми доносе конкретне резултате и побољшавају живот наших грађана, јачајући међусобно поверење и разумевање, неће бити места за неповерење и антагонизме.

"Зато сматрамо да се у даљем раду морамо фокусирати на спровођење конкретних пројеката и сарадњу радних тела, посланичких група пријатељства, женских парламентарних мрежа у контексту јачања улоге парламената ради оснажења легитимитета политичке сарадње. Доносећи видљиве, мерљиве и конкретне резултате сарадње и унапређујући свакодневни живот наших грађана на директан начин, приближићемо им значај наше регионалне сарадње, а у самом региону ћемо на најбољи начин ојачати стабилност и омогућити интензивнији развој", поручила је Гојковић.

Председница парламента истакла је да Србија истрајава на ставу да се проналазе заједнички интереси и сама подноси низ иницијатива како да се регион што боље повеже, пре свега економски, кроз заједничке инфраструктурне пројекте, подстицање инвестиција и већу размену роба и услуга, а све у циљу општег друштвеног и економског развоја.

Гојковић је навела да Србија учествује у свим регионалним иницијативама, развија односе са суседима и тамо где их дуго није било, у циљу унапређења регионалне сарадње на темељима међусобног поверења и разумевања.

"Суштински допринос дају и међупарламентарни облици сарадње и парламентарци, као представници грађана имају све значајнију улогу у процесима све тешње регионалне интеграције", рекла је она.

Подсетила је да се регион у претходном периоду, поред развојних изазова, сретао и са директним препрекама сарадњи, како специфично регионалним, тако и глобалним.

 

 

 

Извор: Танјуг